Ποιοι φορολογούνται ως μισθωτοί και ποιοι ως ελεύθεροι επαγγελματίες

Μάιος 20, 2016

Με βάση το εισόδημα που προκύπτει από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμη και στις περιπτώσεις που έχουν αποκτήσει χαμηλότερα εισοδήματα στη διάρκεια του 2015, θα φορολογηθούν και τη φετινή χρονιά μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και άνεργοι.

Βέβαια για όλες τις περιπτώσεις που κατά την εκκαθάριση προκύπτει υψηλότερος φόρος από αυτόν που αναλογεί στο πραγματικό τους εισόδημα οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα προσφυγής, δεδομένου ότι τα τεκμήρια είναι «μαχητά».

Οπως είναι γνωστό, το ΤΑΧΙS κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Δηλαδή, λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους φορολογουμένους και προσθέτει στο ποσό αυτό τυχόν επιπλέον ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, εφόσον ο φορολογούμενος διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία ή κατέχει ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των μισθωτών φόρος προκύπτει για εισόδημα άνω του αφορολόγητου ορίου των 9.500 ευρώ που ισχύει για τελευταία χρονιά.

Με την κλίμακα των μισθωτών φορολογούνται και όλοι όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια, τόκους κ.τ.λ. αλλά μόνο στην περίπτωση που αυτό είναι χαμηλότερο από τις αποδοχές της μισθωτής εργασίας.


Αναλυτικότερα το υπουργείο διευκρίνισε τα εξής:

Με την περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Ν. 4172/2013(ΚΦΕ), όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 4330/2015 και έχει εφαρμογή από το φορολογικό έτος 2014 και μετά, μεταξύ άλλων ορίζεταιότι η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος) φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (ενοίκια, τόκοι, δικαιώματα, μερίσματα) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (αγοραπωλησία μετοχών, χρεογράφων, αμοιβαίων κ.τ.λ., άρθρο 42 ΚΦΕ) και το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Δηλαδή, αν το εισόδημα προέρχεται μόνο από τις παραπάνω πηγές, τότε φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.
Αντίθετα, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία τα οποία είναι μικρότερα από το εισόδημα που προκύπτει από τις παραπάνω πηγές (κεφαλαίου ή υπεραξίας μεταβίβασης κεφαλαίου), τότε η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δράση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία ή συντάξεις.

Συνεπώς οι εκκαθαρίσεις γίνονται, όπως και πέρυσι, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από το TAXIS.

enikonomia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot