Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα κληθούν να γνωστοποιήσουν τις πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μισθούς, ενοίκια, κινητά και σταθερά τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα κλπ στις φορολογικές αρχές.
Αν προκύψει ότι αυτές οι δαπάνες δεν έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί μέσα από τα μέτρα στήριξης που τους έχουν ήδη δοθεί (επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή συμβάσεων εργασίας, κούρεμα ενοικίων κλπ) τότε θα τους καταβληθεί επιπλέον οικονομική ενίσχυση είτε υπό μορφή άμεσης ενίσχυσης είτε υπό μορφή επιστροφής φόρου.
Χρηματοδότηση για τις ζημιές
Με αυτό τον τρόπο, το κράτος θα έρθει ουσιαστικά να χρηματοδοτήσει τις ζημιές της πανδημίας για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες με στόχο να αποφευχθούν τα λουκέτα και να διασωθούν θέσεις εργασίας. Το ποσοστό αποζημίωσης των επιχειρήσεων επί των δαπανών τους που θα έχουν μείνει ακάλυπτες θα φτάνει έως και το 70-90% αν και οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν τον Ιανουάριο αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των οικονομικών στοιχείων για την πορεία των επιχειρήσεων μέσα στο 2020.
Πρόκειται για ένα νέο μέτρο στήριξης το οποίο θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 με το οποίο ουσιαστικά θα επιχειρηθεί να καλυφθούν από το κράτος οι ζημιές που προκάλεσε η πανδημία. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ήδη χρηματοδοτηθεί και θα εξακολουθήσει να χρηματοδοτείται και στις αρχές του 2021 από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Ήδη μετά τις 10 Ιανουαρίου θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ θα υπάρξει και ένας 6ος γύρος για να καλύψει τις απώλειες εσόδων του πρώτου διμήνου του 2021 το οποίο για ένα σημαντικό διάστημα (το οποίο μέχρι στιγμής δεν μπορεί να προσδιοριστεί) δεν θα είναι ομαλό όσον αφορά στις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς.
Ολοκλήρωση των επιστρεπτέων προκαταβολών
Μετά την ολοκλήρωση των επιστρεπτέων προκαταβολών, σχεδιάζεται να γίνει "ταμείο" για κάθε επιχείρηση ώστε να προκύψει πόσες από τις δαπάνες που έγιναν μέσα στην πανδημία και ειδικά στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 δεν έχουν καλυφθεί από τα μέτρα στήριξης αλλά έχουν πέσει στις πλάτες των επιχειρήσεων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος θα είναι τα εξής:
1. Θα αποζημιώνονται επιχειρήσεις που έχουν εμφανίσει μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% μέσα στην πανδημία
2. Το ποσοστό αποζημίωσης θα φτάνει στο 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμη και στο 90% για τις ποιο μικρές αν και το ποσοστό δεν έχει ακόμη κλειδώσει
3. Το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης δεν θα υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ βάσει κοινοτικής οδηγίας.
4. Δεν θα καλύπτονται επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονταν ήδη προβληματικές πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ο στόχος είναι να καλυφθούν οι ζημιές COVID και όχι να ενισχυθούν επαγγελματίες με ήδη σοβαρά οικονομικά προβλήματα πριν τον κορωνοϊό.
5. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να γνωστοποιήσουν νωρίτερα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τις δαπάνες του 2020 προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσει μια πλατφόρμα αντίστοιχη του my businesssupport με τα στοιχεία των επαγγελματικών πάγιων δαπανών.
Θα προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι ώστε οι δαπάνες που θα επικαλούνται οι επιχειρήσεις να πιστοποιούνται με τα σχετικά παραστατικά αλλά και να έχει γίνει η ηλεκτρονική πληρωμή τους όπως προβλέπει ο νόμος.