Την συνέχεια του κουρέματος των ενοικίων με κάποιο άλλο τρόπο εξετάζει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να συνεχιστεί έως το τέλος του χρόνου ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πάρει παράταση μέχρι τις αρχές του χρόνου.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν να σταματήσει το μέτρο του κουρέματος των ενοικίων ενώ οι ενοικιαστές ζητούν την συνέχιση του μέτρου. Σε αυτή την δύσκολη άσκηση ισορροπίας η κυβέρνηση φαίνεται πως προκρίνει την παρακάτω λύση:
Το υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων συνεχίζεται και για τον Σεπτέμβριο αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των μεταφορών, της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού καθώς αυτοί είναι που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, ανοίγει ένα παράθυρο για μειώσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς.
Η λύση που προκρίνεται είναι η εξής: Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής θα μπορούν να καταλήξουν ύστερα διαπραγμάτευση σε ένα νέο προσωρινό μισθωτήριο το οποίο θα προβλέπει μείωση ενοικίου με ημερομηνία λήξεως. Υποχρέωση για συγκεκριμένο ποσοστό συρρίκνωσης δεν θα υπάρχει, καθώς αυτό θα καθορίζεται ύστερα από διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη. Το κράτος θα παρεμβαίνει σε αυτή τη συμφωνία μόνο για να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη.
Δηλαδή, αν ένας ιδιοκτήτης συμφωνήσει σε μείωση ενοικίου κατά 30% κατεβάζοντας τη μηνιαία απαίτηση από τα 1000 ευρώ τον μήνα στα 700 ευρώ, το κράτος θα επιστρέφει φόρους στον ιδιοκτήτη ύψους 90 ευρώ τον μήνα, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% της ζημιάς των 300 ευρώ.