ΕΣΕΕ: Εκτός ρύθμισης των 120 δόσεων το 75% των μικρομεσαίων οφειλετών

Δεκέμβριος 29, 2017
Εκτός της ρύθμισης των έως και 120 δόσεων που εκτός απροόπτου αναμένεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα, μένουν τα 2/3 των μικρομεσαίων οφειλετών σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Και αυτό, γιατί όπως αποκάλυψε η «Κ», στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ
ή οι οφειλές τους προς τα Ταμεία υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους. Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση θα έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και οι οφειλές τους δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, το «παρακλάδι» της ρύθμισης των 120 δόσεων θα αφορά επαγγελματίες και ΜμΕ με χρέη μόνο σε εφορία και Ταμεία, όχι όμως σε τράπεζες. Για χρέη έως 3.000 ευρώ θα μπορεί να γίνει ρύθμιση έως 36 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, χωρίς «κούρεμα» προσαυξήσεων.
Για χρέη 3.001-50.000 ευρώ το «κούρεμα» μπορεί να φθάσει έως και το 85% για Ταμεία και 95% για εφορία, ενώ η εξόφληση του χρέους θα γίνει σε έως 120 δόσεις. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31/12/16 από ενεργούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα παραμείνει «ανοικτή» έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ έως 50.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,1 εκατ. άτομα, οι οφειλές των οποίων με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο 1/3 των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αντίστοιχα, από την ΑΑΔΕ προκύπτει ότι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών προς την εφορία έως το ύψος των 50.000 ευρώ προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ σε σύνολο οφειλών 100 δισ. ευρώ.
Οπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που «τρέχει» εδώ και μερικούς μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επαγγελματιών και επιχειρήσεων με οφειλές έως 50.000 ευρώ, οι οποίοι αναμένουν την υπογραφή της απόφασης από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Στην αναμενόμενη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι:
• Δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ανεξαρτήτως οφειλής.
• Εχουν, αλλά οφείλουν κάτω από 20.000 ευρώ.
• Εχουν, αλλά το 85% των οφειλών είναι σε ασφαλιστικά ταμεία.
• Δεν έχουν περιουσία που υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους.
• Εχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Ταμεία και εφορία.
Η ρύθμιση μπορεί να χαθεί και η οφειλή να είναι εκ νέου απαιτητή από τον ΕΦΚΑ στο σύνολό της εφόσον δεν καταβληθούν τρεις δόσεις, δεν υποβληθεί Αναλυτική Περιοδική Δήλωση εντός τριών μηνών, ή δεν τακτοποιηθούν ή ρυθμιστούν εντός τριών μηνών οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ που βεβαιώθηκαν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016. Ως εισόδημα λαμβάνεται το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας 3ετίας ή του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης. Για χρέη έως 20.000 ευρώ, ο οφειλέτης πρέπει να έχει απλώς θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την αίτηση. Για χρέη 20.000-50.000 ευρώ, εκτός από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους (αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι) προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Δηλαδή, το βασικό χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 8πλάσιο του εισοδήματος. Προσοχή. Η ρύθμιση ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται η υπαγωγή, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι 25 φορές μεγαλύτερη από την οφειλή.
Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot