Αλλάζουν όλα από σήμερα στην υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν με την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης τους στο efka.gov.gr τον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή που επιθυμούν να αναλάβει την αίτηση συνταξιοδότησης.
Από σήμερα λοιπόν και μόνο για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν, και όχι όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν ήδη υποβληθεί, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν όποιο δικηγόρο ή λογιστή επιθυμούν για να "τρέξει" την αίτηση συνταξιοδότησης.
Στον ασφαλισμένο/αιτούντα, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες που είναι διαθέσιμοι (και έχουν αναλάβει λιγότερες από 5 υποθέσεις).
Αφού επιλέξει ο ασφαλισμένος αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει και την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο. Στη συνέχεια ο ασφαλισμένος θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.
Μάλιστα σήμερα Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα προκειμένου να ορίσουν την χρονική διαθεσιμότητά τους για τα ραντεβού με τους ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και θα τους αναθέτουν την υπόθεσή τους.
Έτσι από σήμερα οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι πιάνουν δουλειά στον e-ΕΦΚΑ και θα μπορούν να επιλέγονται από τους ασφαλισμένους για να αναλάβουν την ταχεία έκδοση της σύνταξης τους.
Σε πρώτη φάση οι δικηγόροι και λογιστές θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.
Όλες οι δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις παραμένουν ως αντικείμενο στον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του υπερ ταμείου. Είναι ενδεικτικό ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εξαιρούνται των δύσκολων υποθέσεων, που κυρίως αφορούν:
Έκδοση σύνταξης διαδοχικής ασφάλισης (δηλαδή όταν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστεί στην εργασιακή του διαδρομή σε δύο, τρία ή και περισσότερα ταμεία).
Παράλληλη ασφάλιση (δύο ταμεία που ασφαλίζουν τον ίδιο (εργασιακό) χρόνο τον ασφαλισμένο).
Υποθέσεις αιτούντων για δεύτερη σύνταξη.
Διαγραφή χρόνου ασφάλισης.
Υπηρεσίες πιστοποιημένων
Ο ασφαλισμένος που καταθέτει τώρα αίτηση συνταξιοδότησης μπορεί να αναθέσει στον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή την έκδοση της σύνταξής του υποβάλλοντας αίτηση στον e-ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια μπορεί να επιλέξει πιστοποιημένο επαγγελματία από το ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών.
Το πρώτο που μπορεί να ζητήσει είναι βεβαίωση χρόνου ασφάλισης, μια εργασία που πρέπει να προηγηθεί για την συνταξιοδότηση.
Επίσης απαραίτητη είναι η βεβαίωση μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία.
Σε περίπτωση οφειλών, πρέπει να ζητήσει από τον επαγγελματία να υποβάλει αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών. Υπενθυμίζουμε ότι προϋπόθεση καταβολής της σύνταξης είναι ο δικαιούχος να μην έχει χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Το ποσό μειώνεται στα 6.000 ευρώ για ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός φορείς, τότε το όριο ορίζεται σωρευτικά σε 20.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις όπου η οφειλή είναι υψηλότερη, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό, διαφορετικά υποβάλλει αίτηση για ρύθμιση οφειλών.
Μία ακόμα εργασία που μπορεί να αναλάβει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας είναι να εκδώσει βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να μην εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια προτού μπουν στην τελική ευθεία για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μόνο τότε θα ξέρουν πραγματικά πόσα χρόνια τους λείπουν και αν τους συμφέρει η εξαγορά. Οι ίδιοι λένε ότι πολλοί ασφαλισμένοι βιάστηκαν να αναγνωρίσουν χρόνια τα οποία τελικά δεν χρειάστηκαν, καθώς υπολόγισαν λάθος γιατί άλλαξε η νομοθεσία.
Ως τελευταίο βήμα της επεξεργασίας του φακέλου του, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει από τον ιδιώτη να καταρτίσει σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης. Οπως προβλέπει ο νόμος, αν ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν προβάλλει ένσταση εντός ενός μηνός, εκδίδεται η οριστική σύνταξη του ασφαλισμένου.