Αυτές είναι οι επιχειρήσεις – κολοσσοί που έβαλαν λουκέτα στα χρόνια της κρίσης

Φεβρουάριος 27, 2019

Ακόμη και οι γνωστότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφού η δυσβάσταχτη φορολόγηση, η μείωση του κέρδους και η «συντήρηση» δεν αρκούσαν για να σωθούν - Τελευταίο «θύμα» η Raxevsky

Μεγάλες εταιρείες κολοσσοί με παρουσία στο χώρο του επιχειρείν «χάθηκαν» στα χρόνια της κρίσης, αφήνοντας πληθώρα εργαζομένων στο δρόμο.

Ακόμη και οι γνωστότερες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, αφού η δυσβάσταχτη φορολόγηση, η μείωση του κέρδους και η «συντήρηση» δεν αρκούσαν για να σωθούν.

Πριν λίγα 24ωρα ανακοινώθηκε ότι η άλλοτε ισχυρή αλυσίδα γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky οδηγείται σε οριστικό «λουκέτο» καθώς τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και ήδη την τελευταία 5ετία βρίσκεται σε κατακόρυφη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Το 2010 η φίρμα έκανε κύκλο εργασιών περί τα 26 εκατ. ευρώ, όμως η κρίση «χτύπησε» τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα το 2014 να πέσει σε τζίρο μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μετέωροι μένους και οι τελευταίοι 100 εργαζόμενοι της επιχείρησης, καθώς απολύθηκαν χωρίς να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις.

Μόνο που η περίπτωση της Raxevsky δεν είναι η μόνη. Μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, δείχνοντας, με αυτό τον τρόπο, το βάθος της οικονομικής κρίσης αλλά και τις πραγματικές δυσκολίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ούτως ή άλλως στην περίοδο της κρίσης υπήρξε μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι από το 2008 έως το 2015 έκλεισαν χιλιάδες επιχειρήσεις.

Ωστόσο πάντα ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων, με «βαριά» ονόματα και μεγάλη ιστορία που έκλεισαν.

Η Χαλυβουργική
Η Χαλυβουργική ήταν για χρόνια ένα από τα σύμβολα της βαριά βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση που είχε περάσει δύσκολες μέρες γύρω στο 1980, ήταν από τη δεκαετία του 1990 και μετά ένα από τα παραδείγματα ενός νέου γύρου ανάπτυξης και της μεταλλουργικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, ιδίως από τη στιγμή που μπορούσε να εκμεταλλευτεί τόσο τις εξαγωγές όπως και τη μεγάλη ζήτηση των προϊόντων της για τα μεγάλα έργα στο εσωτερικό της χώρας.

Μειωμένες πωλήσεις, αυξημένα κόστη και δυσκολία ως προς τη δυνατότητα των βασικών ιδιοκτητών να συνεισφέρουν, ήταν επόμενο να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα.

xalivouir.jpg

 Η Κλωστοϋφαντουργία
Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, παρότι πρωταθλήτρια στο «ράλι» του χρηματιστήριου το 1999 δέκα χρόνια μετά θα βρεθεί σε βαριά κρίση, με μεγάλες ζημιές και τεράστια χρέη στις Τράπεζες και ακόμη και σήμερα παρά τα αλλεπάλληλα σχέδια για επαναλειτουργία της αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αποτέλεσμα εργοστάσια με ιστορικούς δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες παραμένουν κλειστά.

TXymIUmz0wJtUpz1KjUt-600x337.jpg

Η Neoset
Το 2014 γράφτηκε και το τέλος της Neoset, μιας εμβληματικής εταιρείας στο χώρο του επίπλου που δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος συσσωρευμένων ζημιών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

17772132_neoset2.jpg

Η ΑΓΝΟ
Ανάλογη ήταν η τύχη μιας ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας, της ΑΓΝΟ, που έβαλε λουκέτο οδηγώντας στην ανεργία 375 εργαζομένους.

 agno-600x273.jpg

 

Η Softex
Από τη μεριά της η ιστορική βιομηχανία Softex οδηγήθηκε ουσιαστικά για δεύτερη φορά σε κατάρρευση.

Παρότι είχε ανασυγκροτηθεί μετά την κρίση που είχε περάσει τον καιρό των «προβληματικών επιχειρήσεων», δεν μπόρεσε το 2015 να αντέξει το κόστος μιας πυρκαγιάς σε ένα από τα εργοστάσια και οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Είχε προηγηθεί στον ίδιο κλάδο και το κλείσιμο της Diana το 2012, ύστερα από 32 χρόνια λειτουργίας.

24090208_16159010-600x387.jpg

Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ
Ήδη από το 2009 είχε αρχίσει η μεγάλη κρίση των σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που κορυφώθηκε με την πτώχευση του 2011, βάζοντας τίτλους τέλους σε μια επιχείρηση που κάποτε είχε 3500 εργαζομένους και 2000 προμηθευτές.

Atlantic-768x576-600x450.jpg

Τα Spider Stores
Το 2013 έκλεισαν το 40 Sprider Stores, αφήνοντας 800 εργαζομένους στο δρόμο.

sprider1.jpg

 Η Ηλεκτρονική Αθηνών
Το μεγάλο «μπαπ» έγινε, όμως, με την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» το 2016. 60 χρόνια παρουσίας, 44 καταστήματα στην Ελλάδα και 3 στην Κύπρο, με 450 εργαζομένους είχε η Ηλεκτρονική Αθηνών όταν έκλεισε το Μάρτιο αποτελώντας ένα από τα πρώτα μεγάλα θύματα των capitalcontrols.

 34.png

Ο Fokas
H Fokas, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014 με 80 χρόνια παρουσίας. Τα υψηλά αυτά έξοδα, τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων, όπως προκύπτει από τις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις, σε συνδυασμό με τη ραγδαία πτώση των πωλήσεων από το 2010, οδήγησαν σε ζημιές την Fokas.

fokas-tsimiski-2-640x400-600x375.jpg

www.in.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot