Τα αρνητικά στερεότυπα που εμπεδώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και η μηδενική αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής προεδρίας, καθώς σχόλια και άρθρα στον ευρωπαϊκό Τύπο εκφράζουν μάλλον αποτροπιασμό για την ανάληψη της προεδρίας από τους "διεφθαρμένους τεμπέληδες του Νότου".
O γερμανικός Τύπος έριξε τα βέλη του, με το Der Spiegel να αναρωτιέται "εάν το πιο προβληματικό παιδί της Ε.Ε. μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος Ευρωπαίος παίκτης ή εάν το χάος και η αστάθεια θα παραλύσουν τη χώρα και την Ευρώπη" και να μιλά για "επαπειλούμενη χρεωκοπία δομών, όταν από τον Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργεί υποτυπωδώς", μιλώντας επίσης για ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης. "Και σε περίπτωση που παρέλθει η προεδρία χωρίς χάος, θα παραδώσει τα σκήπτρα σε μια άλλη χώρα σε κρίση, την Ιταλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα αρέσκεται στο να αντιτίθεται στις πιέσεις της Μέρκελ για μεταρρυθμίσεις", καταλήγει το άρθρο.
Για τις απειλές Σαμαρά πως θα αναλάβει ο Τσίπρας κάνει λόγο η Allgemeine Zeitung. «Ο Αντ. Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς τους δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα, θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την Ε.Ε. μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνεται.
Η αυστριακή "Ντερ Στάνταρντ" κάνει λόγο για τσεκουρεμένη προεδρία λόγω ευρωεκλογών σημειώνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα " έχει την ευκαιρία να λαμβάνεται πολιτικά και πάλι σοβαρά υπόψη".
«Η Ελλάδα, πρόεδρος εν κρίσει» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής Libération, με ειδική επισήμανση στο σκηνικό κοινωνικής κατάρρευσης που επικρατεί στη χώρα μας.
Έχοντας αφομοιώσει πλήρως το στερεότυπο η συντηρητική Figaro, σε ολοσέλιδο αφιέρωμα που τιτλοφορείται «Ο Έλληνας κακός μαθητής επικεφαλής στην Ευρώπη», χαρακτηρίζει την κατάσταση «κωμικοτραγική».
Η Ισπανική El Pais γράφει πως η Ελλάδα «θέλει να αποδείξει ότι θα σταθεί στο ύψος της περίστασης», επισημαίνοντας πως δεν έλειψαν εκείνοι που «αμφισβητούσαν την ικανότητα μίας χώρας τόσο απασχολημένης με τα δικά της προβλήματα να συντονίσει τις εργασίες της Ε.Ε.».
Η ιταλική Republica επισημαίνει πως ο κίνδυνος "για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στην προεδρία δεν έχει καταλαγιάσει".
Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Guardian: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που ο οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Τέλος, η ρωσική διπλωματία -σύμφωνα με τα δύο κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, ΡΙΑ-Νόβοστι και ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. θα δοθεί ώθηση στη χαλάρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου στην Ε.Ε. για τους Ρώσους πολίτες, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» και θα διευκολυνθεί η διοργάνωση της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη-2» στα μέσα Ιανουαρίου.
Το υπουργείο απαντά μέσω Τwitter
Μέσω του επίσημου λογαριασμού της ελληνικής προεδρίας (@gr2014eu) απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, με ένα τουίτ στα αγγλικά, το οποίο αναφέρει ότι υπήρξαν, "όπως ήταν αναμενόμενο, θετικές και αρνητικές προβλέψεις από τον Τύπο. Αξιολογήστε μας με βάση τη δύναμη της εμφάνισής μας, καθώς θα πλέουμε". Πηγές της ομάδας επικοινωνίας της προεδρίας σχολιάζουν πως δεν είναι "fair game" να κρίνεται αρνητικά μια προεδρία προτού ξεκινήσει, επισημαίνουν ωστόσο πως η επίθεση στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία έκανε "ζημιά". Σε συνέντευξή του στην Le Monde ο εκπρόσωπος τύπου ΥΠΕΞ και προεδρίας, Κωνσταντίνος Κούτρας ανέφερε πως η επίθεση "θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε χώρα του κόσμου".
Όπως και να έχει όμως, οι εξάμηνες ευρωπαϊκές προεδρίες έχουν πλέον, μετά τη Λισσαβώνα διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και η δημόσια διοίκηση έχει αντεπεξέλθει με επιτυχία στις προηγούμενες ελληνικές προεδρίες. Αλλά και χωρίς τις αλλαγές στις ευρωσυνθήκες, που κουτσούρεψαν τον θεσμό, οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια έχουν διολισθήσει στο Βερολίνο.
Πηγή: avgi.gr