Το τέλος της «αθωότητας» και της... ουδετερότητας της Γερμανίας στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έφτασε. Και πολύ άργησε. Τόσο καιρό που μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Τζενεραλιτά για το περιβόητο δημοψήφισμα, οι Γερμανοί πίστευαν μάλλον πως δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν.
Θεωρούσαν πως κάποιος θα βρεθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά χωρίς να χρειαστεί να εκτεθούν οι ίδιοι.Έλα όμως που πέρασε ο καιρός και πλέον τους έχει λούσει κρύος ιδρώτας. Τι τους κόφτει, θα πείτε. Ε πώς, όταν από τις 1.100 επιχειρήσεις (ανάμεσα σε αυτές, κολοσσοί) που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία, οι 600 έχουν έδρα στη Βαρκελώνη, τους κόφτει και πολύ μάλιστα.
Όπως πάντα βέβαια, οι Γερμανοί έχουν τον τρόπο τους, και σε καμία περίπτωση δεν φημίζονται για το τακτ τους. Βουρ στον πατσά, με άλλα λόγια. Έτσι, οι Κατα λανοί πληροφορήθηκαν πριν από λίγες ημέρες για τις απόψεις τουλάχιστον 100 Γερμανών μεγαλοε- πιχειρηματιών και μεγαλοστελεχών που δραστηριοποιούνται στη Βαρκελώνη μέσα από ένα πραγματικό «μανιφέστο» (το οποίο συνέταξαν την Πρωτοχρονιά σε ένα πολυτελές εστιατόριο) με σφραγίδα της πλατφόρμας που δημιούργησαν με τίτλο «Καταλονία χωρίς Ευρώπη; Όχι!».
Τι εννοεί ο ποιητής; Πολύ απλά ότι, σε περίπτωση που οι Καταλανοί τολμήσουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους, τότε θα βρεθούν αυτομάτως εκτός Ευρώπης (;), εκτός ευρώ και -πιθανώς- εκτός πλανήτη. Άφραγκοι, γδαρμένοι και καταδικασμένοι να ζουν στο περιθώριο για τουλάχιστον 20 χρόνια! Μάλιστα, οι συνυπογράφοντες το «μανιφέστο» φέρεται να έχουν βρει την καταλληλότερη «λύση» στο «πρόβλημα» των Καταλανών:
Τα πράγματα είναι απλά, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας Άλμπερτ Πέτερς, η Ισπανία δεν έχει παρά να μιμηθεί σε επίπεδο αυτονομίας της αυτοδιοίκησης την «οργάνωση» των Landers της Γερμανίας.
Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση στήριξης της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόϊ», η κίνησή τους -όπως αναμενόταν- έχει προκαλέσει ευφορία στο πρωθυπουργικό μέγαρο της Μαδρίτης. Και αυτό διότι η λεγόμενη «γερμανική αποικία» στην Καταλονία δεν είναι τίποτα τυχαίοι.
Από τον 19ο αιώνα, όταν πρωτοδημιουργήθηκε γερμανική κοινότητα στη Βαρκελώνη, μέχρι σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα στην Καταλονία και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, κανείς στην Τζενεραλιτά δεν θέλει κατά βάθος να διαρρήξει τις σχέσεις του με τους Γερμανούς.
Πηγή: topontiki.gr