Υποβρύχιο Τιτανικός: Κορυφώνεται το θρίλερ, ηχητικά σήματα αναπτερώνουν τις ελπίδες, υπερσύγχρονο ρομπότ καταδύεται για τις έρευνες

Ιούνιος 22, 2023

Κορυφώνεται το θρίλερ με το χαμένο υποβρύχιο που κατευθυνόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού - Το οξυγόνο στο βαθυσκάφος «Titan» τελειώνει και η αγωνία για τους επιβαίνοντες χτυπάει «κόκκινο», την ώρα που οι Αρχές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ηχητικών σημάτων αλλά αγνώστου προελεύσεως
Κορυφώνεται η αγωνία για τους επιβαίνοντες στο υποβρύχιο «Τιτάνας». «Υπάρχει πάντα ελπίδα σε μία υπόθεση έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής, πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστόνη. Η ελπίδα παραμένει ζωντανή μετά από ηχητικά σήματα που έλαβαν οι σημαδούρες σόναρ, με τους ειδικούς να λένε ότι το σκάφος θα μπορούσε να είναι κοντά στην επιφάνεια του Ατλαντικού. «Δεν ξέρουμε τι είναι», δήλωσε για τους θορύβους ο πλοίαρχος Τζέιμι Φρέντερικ. Ωστόσο, επισήμανε ότι συνεχίζονται οι έρευνες στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ηχητικά σήματα και εκτίμησε ότι ψάχνουν στη «σωστή περιοχή».

 

Τα δεδομένα από τις έρευνες θα δοθούν και σε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, για να αναλυθούν περαιτέρω, αλλά μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι για το τι μπορεί να προκάλεσε τους ήχους. Ο πλοίαρχος Φρέντερικ δήλωσε ότι ελπίζει πως το πρωί θα φτάσουν περισσότερα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα, καθώς συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή γύρω από τους ήχους, αναφέρει το BBC. Κάποια από αυτά θα έχουν επιπλέον δυνατότητα βάθους, πρόσθεσε.

Λιγότερες από 20 ώρες οξυγόνου έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε την Κυριακή, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού Λιμενικού. Υπενθυμίζεται ότι υποβρύχιο, με την ονομασία «Titan», έχασε την επικοινωνία την Κυριακή (18 Ιουνίου) ενώ βρισκόταν περίπου 435 μίλια νότια του Σεντ Τζονς, στο Νιουφάουντλαντ, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προς το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού στα ανοικτά των ακτών του Καναδά.

 

Στο βαθυσκάφος επιβαίνουν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Hamish Harding, πρόεδρος της εταιρείας ιδιωτικών αεροσκαφών Action Aviation. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είναι ο Shahzada Dawood, ο γιος του Suleman και ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Stockton Rush, σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τον Γάλλο πιλότο υποβρυχίων Paul-Henry Nargeolet.

Γαλλικό ρομπότ στα 6.000 μέτρα
Ένα γαλλικό ρομπότ που μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 6.000 μέτρων κατεύθασε στο σημείο ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό του τουριστικού βαθυσκάφους τα ίχνη του οποίου χάθηκαν ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Το μη επανδρωμένο ρομπότ Victor 6000 μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση του βαθυσκάφους, εάν έχει παγιδευτεί σε κάποιο σημείο, ανέφερε ο χειριστής του.

Το γαλλικό ρομπότ έχει τηλεκατευθυνόμενους βραχίονες με το οποίους μπορεί να κόψει καλώδια ή να κάνει άλλες μανούβρες για να απελευθερώσει κάποιο ακινητοποιημένο σκάφος. Μπορεί επίσης να καταδυθεί σε μεγαλύτερο βάθος από όλον τον άλλον εξοπλισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σημείο του ναυαγίου, στον βόρειο Ατλαντικό.

Το Victor 6000 αναμένεται να φτάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει ένα περιορισμένο χρονικό παράθυρο για να παράσχει βοήθεια. Το οξυγόνο στο αγνοούμενο βαθυσκάφος αναμένεται ότι θα τελειώσει το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (μεσημέρι, ώρα Ελλάδας).

 

Τι λέει Αυστραλός εμπειρογνώμονας
Ο Φρανκ Όουεν, Αυστραλός εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, δήλωσε ότι «η πεποίθησή του ότι μπορεί να βρουν το υποβρύχιο εκτοξεύτηκε» όταν άκουσε ότι πλωτοί ανιχνευτές ήχου «έπιασαν» θορύβους-χτύπους μέσα από την θάλασσα. Όπως εξηγεί ο ίδιος στο BBC, υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. «Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού (o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα».

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα». Σύμφωνα με τον Φρανκ Όουεν, ένας λόγος που είναι αισιόδοξος είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή. «Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το σήμα σόναρ να αναπηδά. Aν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)».

Ακόμα και αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω απ' το νερό. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών. Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή.

Γραφικό δείχνει που μπορεί να βρίσκεται το υποβρύχιο
Ενώ οι ειδικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν το Titan με τους πέντε επιβαίνοντες που αγνοείται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, γραφικά δείχνουν το βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο και πιθανότατα το υποβρύχιο και κάνουν την σύγκριση με εμβληματικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Τα βίντεο που έχουν δημιουργήσει τα ισπανικά MetaBallStudios, δείχνουν πώς είναι το τοπίο σταδιακά κατεβαίνοντας στα βάθη του ωκεανού. Η σύγκριση γίνεται με τον Πύργο του Άιφελ (316 μ.), το Άγαλμα της Ελευθερίας (106 μ.) και το Μπουρτζ Χαλίφα (675 μ.) που είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Το γραφικό αποκαλύπτει πως τα διάσημα αυτά μνημεία για το ύψος τους φαίνονται μικροσκοπικά μπροστά στο βάθος που βρίσκεται το κουφάρι του Τιτανικού στα 3.800 μέτρα. Ακόμα και το Μπουρτζ Χαλίφα φαίνεται μικροσκοπικό μπροστά στα βάθη του Ατλαντικού, ενώ ακόμα και το Γκραν Κάνιον που στο ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 1828 μέτρα μοιάζει με μια μικρή χαραμάδα.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/433426/ypovryxio-titanikos-koryfonetai-to-thriler-ixitika-simata-anapteronoun-tis-elpides-ypersygxrono-rompot-katadyetai-gia-tis-erevnes

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot