Παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω Πούτιν, η Ρωσία «βάζει φωτιά» στις τιμές των σιτηρών

Νοέμβριος 01, 2022

Οι τιμές στα σιτηρά έχουν εκτιναχθεί, μετά την απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία, επηρεάζοντας μια σειρά προϊόντων
Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία με την Ουκρανία για τα σιτηρά.

Η αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για την εξαγωγή σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποστολές σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, επιτείνοντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και πυροδοτώντας αύξηση στις τιμές.

Όπως αναφέρει το Reuters, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σιταριού που έχουν κλείσει για παράδοση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή κινδυνεύουν μετά την απόσυρση της Ρωσίας, ενώ οι εξαγωγές ουκρανικού καλαμποκιού στην Ευρώπη θα μειωθούν, δήλωσαν δύο έμποροι με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Η Ρωσία ανέστειλε το Σάββατο τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα σιτηρά του ΟΗΕ για "αόριστο χρόνο", μετά από "μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία", όπως είπε το Κρεμλίνο.

Οι τιμές στα σιτηρά μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας, έχουν εκτιναχθεί, επηρεάζοντας μια σειρά προϊόντων. Συγκεκριμένα, η αύξηση στα σιτηρά φτάνει στο 7,7%, 2,8% στο καλαμπόκι και 3% στο σογιέλαιο.

Πώς λειτουργεί η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά
Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επετεύχθη τον Ιούλιο με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Έθεσε σε εφαρμογή μια διαδικασία που εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, λιπάσματα και άλλα τρόφιμα μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα. Η συμφωνία ορίζει ότι όλα τα πλοία από και προς τα λιμάνια της Ουκρανίας επιθεωρούνται και παρακολουθούνται από διεθνείς ομάδες, που αποτελούνται από αξιωματούχους από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ.

Μόλις η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί επ' αόριστον από τη συμφωνία, τα υπόλοιπα μέρη ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα και τις επιθεωρήσεις χωρίς τη Ρωσία.

Η Άγκυρα προτρέπει τη Μόσχα να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου ότι η Μόσχα θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο υπουργοί, ο Ακάρ επεσήμανε στον Σόιγκου τη σπουδαιότητα της συμφωνίας και υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εξήγησε στον Ρώσο ομόλογό του πως η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ο Χουλουσί Ακάρ συμπλήρωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας κατέδειξε επίσης ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και προτρέπει τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της, επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η αδικαιολόγητη απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας που έχει προκαλέσει από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τον αποκλεισμό των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

Από την αρχή του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τα τρόφιμα και την πείνα. Οι σκόπιμες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής αποθεμάτων, της διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Τέλος, αναφέρει ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές αναφέρεται.https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/406656/pagkosmia-episitistiki-krisi-logo-poytin-i-rosia-vazei-fotia-stis-times-ton-sitiron

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot