Η έδρα του πολυμελούς δικτύου διακίνησης και πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων ήταν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γερανίου. Ενας 42χρονος υπήκοος Μπανγκλαντές φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της σπείρας, ο οποίος διατηρούσε όμιλο επιχειρήσεων με νομιμοφανή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο 42χρονος εμφανίζεται στην Εφορία να διατηρεί ξενοδοχείο, εστιατόρια, ταξιδιωτικό γραφείο, γραφείο μεταφοράς χρημάτων, εταιρεία με ρούχα, καθώς επίσης και τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Χαρά» που βοηθά μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τις εταιρείες για την παράνομη δραστηριότητά του και εκτιμούν ότι «ξέπλενε» μαύρο χρήμα. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ώστε να διακριβωθούν τυχόν παράνομες πράξεις.
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών συνέλαβαν χθες 8 Μπανγκλαντεσιανούς, 6 Σουδανούς, έναν Πακιστανό και έναν Σύρο. Επίσης, αναζητούνται ακόμη 48 άτομα που διαμένουν στην Ελλάδα, ενώ η Europol αναζητά 51 συνεργούς του κυκλώματος σε Γαλλία, Τσεχία, Αγγλία κ.ά.
Πώς δρούσαν
Τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ήταν υψηλού επιπέδου, αποστέλλονταν στους ενδιαφερόμενους μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, αλλά δήλωναν υπαρκτές τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να έλθουν σε επικοινωνία με τους παραλήπτες και τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε περίπτωση προβλήματος. Μάλιστα, στα δέματα ανέγραφαν διευθύνσεις αποστολέα, αλλά φρόντιζαν ώστε τα σημεία παραλαβής των δεμάτων από τους υπαλλήλους των «courier» να είναι σε άλλα σημεία, ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Η πλαστογράφηση των εγγράφων γινόταν στην Ελλάδα και η αμοιβή του κυκλώματος κυμαίνονταν από 100 έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με τις απαιτήσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η σπείρα προμήθευε τους «πελάτες» της κυρίως με διαβατήρια Μπανγκλαντές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις απέστελλε και ελληνικά έγγραφα που είχαν «φτιαχτεί» σε άλλη χώρα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, μόνο κατά το τελευταίο έτος, είχαν αποστείλει με «κούριερ» τουλάχιστον 126 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα, εκ των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 με 78 διαβατήρια Μπανγκλαντές, πλαστά ή γνήσια, με επικολλημένες πλαστές άδειες παραμονής.Η πρώτη ομάδα της σπείρας με έδρα την οδό Γερανίου, αποτελούνταν κυρίως από Μπανγκλαντεσιανούς. Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από Σουδανούς, οι οποίοι δρούσαν με παρόμοιο τρόπο και είχαν έδρα στην οδό Πατησίων, σε κατάστημα πώλησης αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας. Το ηγετικό μέλος διακινούσε μετανάστες σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μόνο το τελευταίο έτος, η σπείρα είχε αποστείλει με κούριερ σε υπηκόους χωρών της Β. Αφρικής αλλά και της Ασίας, πάνω από 500 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια, ταυτότητες, βίζες, άδειες οδήγησης κλπ). Η ταρίφα για τη διακίνηση ήταν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο προώθησης και τη χώρα προορισμού και στην Ελλάδα γινόταν κυρίως μέσω του Ελ. Βενιζέλος.