Κόλαση η Βηρυτός: Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στα συντρίμμια – Τουλάχιστον 135 νεκροί

Αύγουστος 06, 2020

Δύο ημέρες έπειτα από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν αγνοούμενους μέσα στα συντρίμμια.

Τη νύχτα είναι σχεδόν αδύνατο να ανευρεθούν επιζώντες που βρίσκονται κάτω από τα ντουβάρια των κτηρίων, καθώς δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή ενώ την ημέρα γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ακόμα και από τους πολίτες που επέζησαν, να βρουν θαμμένους ανθρώπους σκάβοντας ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια.

 

Ήδη γίνεται λόγος για 135 νεκρούς, 5.000 τραυματίες ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων. Τουλάχιστον 300.000 κάτοικοι της περιοχής είναι άστεγοι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το 70% της έκρηξης που προκλήθηκε από τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, εκτονώθηκε στη θάλασσα και πως η καταστροφή στη στεριά είναι μόλις το 30%.

Εικόνες Αποκάλυψης από Drone – Οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Παράλληλα με τις προσπάθειες των αρχών για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων, εξελίσσονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο. Ο θρήνος στον Λίβανο συνυπάρχει με την οργή για τις προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν.

Drone κατέγραψε τις επιπτώσεις των δύο μεγάλων εκρήξεων, οι οποίες σάρωσαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Παγκόσμιο σοκ

Πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο, που ταλανίζεται από πολλά προβλήματα και το τελευταίο διάστημα αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Η καταστροφή αποθηκών με σιτάρι και είδη πρώτης ανάγκης που έγιναν παρανάλωμα του πυρός μετά τις εκρήξεις θα βυθίσουν τη χώρα και σε επισιτιστική κρίση.

 

Τη βοήθειά τους προσέφεραν, επίσης, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή. Η Γαλλία έστειλε μεγάλη βοήθεια σε προσωπικό και είδη πρώτης ανάγκης, ο δε πρόεδρος Μακρόν έκανε δήλωση συμπαράστασης στον Λίβανο μιλώντας στα αραβικά. Οι δηλώσεις συμπαράστασης από πολλούς ξένους ηγέτες έφθαναν χθες η μία μετά την άλλη στον Λίβανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος ηγέτης που άφησε υπόνοιες για τα αίτια των εκρήξεων. Μίλησε για «φρικτή επίθεση» και αναφέρθηκε σε έκρηξη «μιας βόμβας κάποιου είδους».

 

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες πριν από την ετυμηγορία δικαστηρίου του ΟΗΕ για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Ραφίκ αλ-Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή κοντά στο λιμάνι της Βηρυτού, πολλοί μάλιστα συνέδεσαν τη νέα τραγωδία με τη δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι, θεωρώντας ότι στον Λίβανο τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία.

https://eleftherostypos.gr/diethni/611179-kolasi-i-birytos-maxi-me-ton-xrono-gia-epizontes-sta-syntrimmia-toylaxiston-135-nekroi/

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot