Ηχούν πράγματι τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία ή οι... πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι απλώς κινήσεις τακτικής; Οι ηγεσίες της δύσης μοιάζουν πεπεισμένες για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, με τις πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί να είναι συνεχείς
Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο ζήτησε να παραμείνει... ανώνυμος εκτίμησε σήμερα πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση.
Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος «είναι τόσο έτοιμος όσο θα μπορούσε να είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση να μπει στην Ουκρανία ο στρατός επαφίεται στον ίδιο τον Πούτιν. «Μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι η εισβολή «ξεκίνησε», ωστόσο οι ΗΠΑ διευκρίνισαν ότι δεν διαθέτουν ακόμη αποδείξεις για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων εντός του ουκρανικού εδάφους. «Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε ότι ο ρωσικός στρατός μετακινήθηκε στο Ντονμπάς», εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος. Ωστόσο, «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έχει διεισδύσει» στα αυτονομιστικά, φιλορωσικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», πρόσθεσε.
Ο αμερικανικός στρατός συνήθως καταφεύγει σε αναγνωριστικά αεροσκάφη για να παρατηρεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αντιπάλων του αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες κάποιες φορές μπορεί να περιορίσουν την ορατότητά τους.
Η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει να βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού με τις εξελίξεις να είναι συνεχείς και ραγδαίες.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε το διάταγμα Ζελένσκι περί επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα που ξεκινά από αύριο Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για 30 ημέρες.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν συμπεριλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των περιοχών που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες η Ρωσία μετά το διάγγελμα που απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη Δευτέρα.
Επιπλέον σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπιστεί ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν κινήσεις ρωσικών δυνάμεων και στο Ντόνετσκ. Όπως ανέφερε ο Λετονός πρόεδρος, ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς.
Η Ουκρανία έχει τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι πληροφορίες για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο Χάρκοβο όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ επικαλούμενο διεθνή ΜΜΕ, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς η συγκεκριμένη περιοχή απέχει κατά πολύ από τα διοικητικά όρια του Ντονμπάς. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επίμαχης περιοχής.
Και όλα αυτά την ώρα που η ουκρανική βουλή ενέκρινε έκτακτο πολεμικό προϋπολογισμό. Η Ουκρανία, πάντως, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Έχει ήδη ανακοινώσει επιστράτευση εφέδρων από 18 έως 60 ετών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη ρωσική επικράτεια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της η Μόσχα άρχισε να εκκενώνει την πρεσβεία της στο Κίεβο εντείνοντας την ανησυχία των Ουκρανών και της Δύσης για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.
Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsweek οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ουκρανία για στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Το Newsweek, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες του από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, αναφέρει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη ενημερώσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει λάβει την προειδοποίηση ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει πιθανότατα μια εισβολή μέσα σε 48 ώρες, βάσει αμερικανικών πληροφοριών».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «στιγμή κινδύνου», καταγγέλλοντας εκ νέου τις «παραβιάσεις» που διαπράττει η Μόσχα εναντίον του Κιέβου, το οποίο κάλεσε, από την πλευρά του, τη Ρωσία να «αποσύρει τα στρατεύματά της» και να «σταματήσει να αποσταθεροποιεί» την περιοχή.
«Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «ανεξαρτησία» των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, κι ό,τι ακολούθησε, αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και δεν συνάδει με τις αξίες της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Γκουτέρες, κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Παίρνοντας τον λόγο μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία. «Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ προβλέψει και δεν προβλέπει καμία στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς», τόνισε.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ΟΗΕ «απτές και ταχείες ενέργειες» για να σταματήσει η κλιμάκωση που τροφοδοτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία και οι στρατιωτικές ενισχύσεις της.
«Η αρχή ενός πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία θα είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης όπως εμείς τη γνωρίζουμε», προειδοποίησε ο Κουλέμπα, ζητώντας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Πρέπει η Ρωσία να ξαναβρεί το μονοπάτι της διπλωματίας», να «αποσύρει τα στρατεύματά της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την περιοχή», σημείωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
«Θέλουμε την ειρήνη!», είπε στο τέλος της ομιλίας του, που καταχειροκροτήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η σημερινή Γενική Συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι μια ετήσια συνεδρίαση σχετικά με τα «ουκρανικά εδάφη που έχουν προσωρινά καταληφθεί», η οποία οργανώνεται μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.
«Καθώς η Ουκρανία είναι μία από τους μεγαλύτερους παρόχους σιταριού παγκοσμίως, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ενέργειες της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια έκρηξη των τιμών των διατροφικών προϊόντων και να οδηγήσουν σε μια πείνα ακόμη πιο απεγνωσμένη σε περιοχές, όπως η Λιβύη, η Υεμένη και ο Λίβανος», τόνισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.
Δύο μέρες έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να κάνει πίσω.
«Βρισκόμαστε στο 2022» και «δεν θα επιστρέψουμε σε μια εποχή αυτοκρατοριών και αποικιών ή στην ΕΣΣΔ», είπε η Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Στον αντίποδα, ο Ρώσος ομόλογός της στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η κατάσταση σήμερα είναι αποτέλεσμα του «πραξικοπήματος του 2014», που οδήγησε σε μια αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, το Κίεβο διεξάγει μια «καταστολή» σε βάρος της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ουκρανία, κατήγγειλε, αναφέροντας σε μια πρώτη στον ΟΗΕ τον όρο «γενοκτονία», που είχε χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία δράσης του Κιέβου προς όφελος του ανατολικού τμήματος της χώρας ώθησε «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν προς τη Ρωσία.