Σταθερή στάση υπέρ της κατάργησης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εξακολουθεί να διατηρεί η Τουρκία, ενδεχόμενο το οποίο στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να εξετάζεται από καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Παρά την αναταραχή που επικράτησε, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη γειτονική χώρα, οι τουρκικές αρχές επανήλθαν ζητώντας τη διακοπή της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (North Atlantic Council), η Τουρκία κατέθεσε επισήμως αίτημα διακοπής της επιχείρησης στο Αιγαίο, με βασικό επιχείρημα τη σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών. Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν ότι ιδίως από τη γερμανική πλευρά διαμηνύθηκε στην Αγκυρα ότι η επιχείρηση του NATO στο Αιγαίο και η συνεργασία που εξελίσσεται στο αρχιπέλαγος με τον Frontex αποτελούν για την Ε.Ε. πρότυπο για τη γενικότερη ευρωατλαντική σύμπραξη. Ανάλογη στάση τήρησαν και οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. Ως εκ τούτου, ουδείς στις Βρυξέλλες, στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στις τουρκικές πιέσεις. Η στήριξη στην –ολοένα και στενότερη– σύμπραξη ΝΑΤΟ – Ε.Ε. επικυρώθηκε, άλλωστε, και σε επίπεδο των υπουργών Αμυνας, πριν από λίγες ημέρες στην Μπρατισλάβα.
Σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να ανανεώσουν για τρεις μήνες τις διπλωματικές άδειες (blanket diplomatic clearance) που δίνουν στα πλοία της νατοϊκής δύναμης SNMG-2 τη δυνατότητα να πλέουν σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου για τις ανάγκες της δραστηριότητας ανάσχεσης των προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη τουρκική άδεια έχει μεν απεριόριστη χρονική διάρκεια, αφορά δε μόνο το μισό Αιγαίο, αφήνοντας τα Δωδεκάνησα εκτός της δραστηριότητας του νατοϊκού στολίσκου. Για την Αθήνα οι περίπου 600 αφίξεις ανά εβδομάδα θεωρούνται σημαντική επιβάρυνση, ωστόσο στο ΝΑΤΟ περιγράφονται ως μια απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, τη διοίκηση της SNMG-2 εξακολουθεί να έχει ένας Γερμανός υποναύαρχος, με ναυαρχίδα το ολλανδικό «Ντε Ρόιτερ». Στην ίδια δύναμη εντάσσονται τρία ελληνικά πολεμικά πλοία («Πολεμιστής», «Ρίτσος», «Κρυσταλλίδης»), ένα τουρκικό («Μπάρτιν») και ένα βρετανικό («Μέρσεϊ»). Στον στολίσκο του Αιγαίου υπάγονται και τρία πλοία που έχουν αποσπασθεί στη Μαύρη Θάλασσα, τα «Σάρλοταουν» (Καναδάς), «Αμπσαλον» (Δανία) και «Φαζάν» (Ιταλία).
Επίσκεψη Κ. Σκαπαρότι στην Ελλάδα
Το συμμαχικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όχι μόνο για το προσφυγικό αλλά και τον ευρύτερο ρόλο της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, φαίνεται και από την επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού αρχηγού των δυνάμεων ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) στρατηγού Κέρτις Σκαπαρότι στη χώρα μας την Κυριακή. Ο κ. Σκαπαρότι θα φθάσει στην Αθήνα την Κυριακή και θα έχει επαφές στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Σκαπαρότι θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Κρήτη, προκειμένου να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των βάσεων της Σούδας και της ευρύτερης περιοχής των Χανίων (ΚΕΝΑΠ, Πεδίο Βολής Κρήτης και 115 Πτέρυγα Μάχης).
Καθημερινή