Οι ΗΠΑ και η Γαλλία δεν θα πρέπει να «κακομαθαίνουν την Ελλάδα» αλλά «να τη συμβουλέψουν να συνεργαστεί με την Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber της Τουρκίας, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική ότι η Αθήνα είναι επιθετική απέναντι στην Άγκυρα.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της και τόνισε ξανά ότι η Άγκυρα θέλει την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη συνεργασία με την Αθήνα.
Αυτό όμως δεν γίνεται, επειδή η Ελλάδα βασίζεται στις «πλάτες» μεγάλων δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας με τους ισχυρισμούς του ότι «η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική ‘υπέρβασης’ εναντίον της Τουρκίας».
«Τα αντίθετα βήματα δεν θα μείνουν αναπάντητα από την Τουρκία. Δίνουμε απάντηση σε αυτά. Η Τουρκία δεν παραμένει δίχως αντίδραση. Δηλαδή όταν παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, τον εναέριό μας χώρο, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί και κατηγορίες εναντίον μας. Όταν υπάρχουν παραβιάσεις συνόρων, όταν υπάρχει προπαγάνδα και ενέργειες κατά της Τουρκίας τότε η Τουρκία δεν παραμένει αδρανής. Στο τέλος δεν κερδίζει από αυτό η Ελλάδα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.
«Αν η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πολιτική ‘υπέρβασης’ εναντίον της Τουρκίας πάνω σε ένα άλλο ‘μεγάλο κύμα’, να γνωρίζει ότι αυτό το μεγάλο κύμα δεν συνεχίζει για πάντα. Τα κύματα έρχονται και φεύγουν. Τι θα κάνεις αν το κύμα αυτό πάει πίσω ή όταν δεν υπάρχει κύμα; Τι θα κάνεις όταν βρεθείς αντιμέτωπη με την Τουρκία; Δεν χρειάζεται όλο αυτό, αυτό λέμε πάντα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.
«Προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέψτε μου να τις κατονομάσω, ειδικά τη Γαλλία… Η έκκλησή μας προς αυτές είναι η εξής: Μην ενθαρρύνετε την Ελλάδα να υιοθετεί μια κακομαθημένη στάση με την οποία θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες. Θα πρέπει επίσης (σ.σ. οι χώρες αυτές) να την συμβουλεύουν και να συστήνουν στην Ελλάδα ότι ορίζει η κοινή λογική προς αυτή την κατεύθυνση. Όλοι θα επωφεληθούμε από κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο Ιμπραχίμ Καλίν.