Αυτός ήταν ο Αγιος Βαλεντίνος – Οι θρύλοι, το τέλος του και η Ορθοδοξία

Φεβρουάριος 14, 2017

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και οι ερωτευμένοι σε όλο τον κόσμο έχουν την τιμητική τους αλλά διχάζονται κιόλας. Στην ερώτηση: Γιορτάζεις; Οι απαντήσεις που θα ακούσεις κάθε τέτοια ημέρα ποικίλουν: «Φυσικά και γιορτάζω», «κάθε ημέρα γιορτάζω», δυστυχώς δεν γιορτάζω» κ.α..

Όπως και να έχει η σημερινή ημέρα  δεν περνά απαρατήρητη και είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία μεταξύ άλλων για να αυξηθεί ο τζίρος στα μαγαζιά με εσώρουχα, λουλούδια, γλυκά και λούτρινα αρκουδάκια που πάντα έχουν πέραση στις ερωτευμένες καρδιές.

Μην ψάχνεται για το αν η σημερινή ημέρα είναι αργία, γιατί δεν είναι αλλά έχει παγκόσμια διάσταση.

Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε:

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Με το πέρασμα των χρόνων προσωποποιήθηκε και αφορά έναν καθολικό ιερέα του Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.

Γεννήθηκε στο Τέρνι το 197 περίπου μετά Χριστόν, βαφτίστηκε πρώτα χριστιανός και στα 21 του χρόνια έγινε επίσκοπος. Οπως είναι φυσικό οι θρύλοι που συνοδεύουν τον Αγιο Βαλεντίνο είναι πολλοί.

Ο πιο χαρακτηριστικός είναι  αυτός που αναφέρει ότι κάποια μέρα ενώ καλλιεργούσε στον κήπο του τριαντάφυλλα, άκουσε ένα ζευγάρι να μαλώνει πολύ έντονα. Εκείνος έκοψε ένα τριαντάφυλλο, βγήκε στο δρόμο πλησίασε το ζευγάρι και τους παρακάλεσε να τον ακούσουν. Τους πρόσφερε το τριαντάφυλλο τους ευλόγησε και η αγάπη επανήλθε ανάμεσα τους, λίγο αργότερα αυτοί επέστρεψαν και ζήτησαν στον άγιο να ευλογήσει το γάμο τους.

Το 1382, συναντάμε την πρώτη γραπτή αναφορά για τον Αγιο Βαλεντίνο και αυτή βρίσκεται σε ένα ποίημα του Άγγλου λογοτέχνη, Τζέφρι Τσόσερ, με τίτλο «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών». Σύμφωνα με το ποίημα κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους!

Από το 1840 έχουμε την ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές και αρχικά η συγκεκριμένη γιορτή αφορούσε την αριστοκρατία αλλά στην συνέχεια επεκτάθηκε και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Ο θάνατος του Αγίου Βαλεντίνου 

Σύμφωνα με τον θρύλο,συνελήφθη επειδή πάντρευε ζευγάρια Χριστιανών και φυλακίστηκε. Αρχικά ο  αυτοκράτορας Κλαύδιος αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169.

Ένας άλλος θρύλος ααναφέρει ότι ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και τον σκότωσε. Ο ίδιος θρύλος αναφέρει πως άφησε ένα σημείωμα ο Αγιος στην κόρη του Αστέριου γράφοντας «Ο Βαλεντίνος σου» και έτσι ξεκίνησε το έθιμο με την ανταλλαγή των μηνυμάτων.

Τα αποκαλυπτήρια της μορφής του

Οι επιστήμονες χαρτοφγράφησσαν ψηφιακά τα λείψανά του και ο διάσημος γρααφίστας Σισέρο Μοράες με τηνχρήσση της 3D διαδραστικής τεχνολογίας αποκάλυψε το πρόσωπο του Αγίου Βαλεντίνου.

Ο ανθρωπολόγος και ιατροδικαστής  Μάρκος Πάαυλο Σάλες Μασάδο κατέληξε στο συμπερασμα πως το κεφάλι ανήκε σε Ευρωπαίο γύρω στα 55 ή και παραπάνω και η εικόνα  που δημιουργήθηκε για τους ερευνητές πλησιάζει την αυθεντική εικόνα του Αγίου.

eleftherostypos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot