“Διεκδίκηση μέχρι τέλους” (βίντεο)

Ιούνιος 29, 2015

Συνέντευξη παραχώρησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με τα μεγάλα θέματα και τις ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της περιφέρειας, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική για τις πολιτικές επιλογές που επηρεάζουν άμεσα τις νησιωτικές κοινωνίες.

Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στη Σύρο εξ αφορμής της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, που πραγματοποιείται στο νησί και μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα αναλύοντας τις απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες τελούν σε άμεση συνάρτηση με το φλέγον ζήτημα των φορολογικών συντελεστών των νησιών.

Πέραν αυτού έδωσε απαντήσεις σχετικά με την περιορισμένη παρουσία του στη Σύρο, παρά του ότι είναι η έδρα της Περιφέρειας, με τη διοίκηση ουσιαστικά να ασκείται από τη Ρόδο.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα νησιά με το θέμα των φορολογικών συντελεστών, με τη διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών να μην αφήνει περιθώρια για σαφή συμπεράσματα για την έκβαση της υπόθεσης. Η άποψη της περιφέρειας;

Γ. Χ.: «Είναι το μεγάλο θέμα της τελευταίας περιόδου, τουλάχιστον 4 μηνών και είναι το θέμα στο οποίο έχουμε δώσει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας μας. Για να πείσουμε για πράγματα αυτονόητα, για το πολύ μεγάλο θέμα της νησιωτικότητας, στη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει νησιά και που θα έπρεπε να δίνει τον μεγάλο αγώνα της νησιωτικότητας. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών. Η ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει κείμενο στην τρόικα που να λέει ότι η κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών του Αιγαίου «αποτελεί πράξη προαγωγής δικαιοσύνης». Είχαμε αυτή την αίσθηση από την αρχή, θυμίζοντας πως ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο, με το δίδυμο των υφυπουργών Οικονομικών, Βαλαβάνη και Μάρδα, να αναπτύσσουν τη θεωρία των πλούσιων νησιών, των φτωχών, των κοσμοπολίτικων, των τουριστικών, των μεγάλων, των μικρών. Είναι μία λογική καθαρά κοινωνικού αυτοματισμού, να διχάσουν τους νησιώτες, να στρέψουν τους μισούς εναντίον των υπολοίπων, προκειμένου να μην είναι το μέτωπο αραγές. Είναι μία πολιτική λειτουργία. Δεν υπάρχει καμία βάση ούτε συνταγματική, ούτε πατάει σε ευρωπαϊκές συνθήκες. Το μέτωπο των νησιωτών δεν το έσπασαν, αλλά σύρθηκαν από τη δική μας σθεναρή αντίσταση στο να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο».

Πώς αιτιολογείται ο όρος «δικαιοσύνη» στο ελληνικό κείμενο;

Γ. Χ.: «Δεν αιτιολογείται τίποτα. Όλα είναι σε ένα πέπλο μιας ιδεοληψίας, σε ένα πέλαγος λαϊκισμού, όπου κανείς αναρωτιέται εάν υπάρχει έδαφος συνεννόησης σε αυτή τη χώρα, εάν υπάρχει ακροατήριο και εάν έχει νόημα να μιλά κανείς ψύχραιμα και με επιχειρήματα και να μη μιλάει μόνο με συνθήματα και να απευθύνεται μόνο σε ακροατήρια ειδικά. Η χώρα δεν έφτασε τυχαία εδώ που έφτασε, είναι πολύ συγκεκριμένες οι συμπεριφορές. Τώρα γιατί κάποιοι παρουσιάζονται ότι πρεσβεύουν το νέο ενώ είναι κάτι πολύ παλιό και σκουριασμένο, είναι άλλη μία απόδειξη του που βρίσκεται αυτή η χώρα».

Σύσσωμος ο νησιωτικός κόσμος αντέδρασε στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, ενώ από την άλλη πλευρά υπήρξαν αρχικά δεσμεύσεις και άρνηση της όποιας μεταβολής. Εάν τελικά γίνει αποδεκτό, θεωρείτε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συναινέσει;

Γ. Χ.: «Δεν κάνω πια προβλέψεις. Έχω δηλώσει πως ο κύκλος της αναξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον κύκλο της ύφεσης που θα προκαλέσουν αυτά τα μέτρα τα οποία σχεδιάζονται. Δεν χωράνε προβλέψεις. Θέλω να πιστεύω μόνο γιατί είμαι ρομαντικός, μόνο γιατί έχω αρχές, ότι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι θα υψώσουν το ανάστημα τους αν μη τι άλλο για την ιστορία, για τη διόρθωση αυτού του εγκλήματος της «προαγωγής της δικαιοσύνης». Δεν μπορεί βουλευτές εκπρόσωποι νησιωτών, άνθρωποι που έχουν πετύχει της εμπιστοσύνης των νησιωτών να βάλουν την υπογραφή τους κάτω από κάτι τέτοιο. Δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες αυτό, δεν έχει να κάνει με πολιτική ταυτότητα, δεν έχει να κάνει με κομματικό χώρο. Ο κάθε ένας μας στη δημοκρατία έχει το δικαίωμα να έχει την ταυτότητα του, την ιδεολογία του, να υπηρετεί το κόμμα του, τις απόψεις του, τις ιδέες του ελευθέρως. Όμως μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε στην αλήθεια, ο κάθε ένας με τα επιχειρήματα του, τις απόψεις τις διαφορές μας, αλλά με αλήθειες. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα δεκάδες δεσμεύσεις, δηλώσεις σε ένα θέμα στο οποίο ήταν ειλημμένες οι αποφάσεις και προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα. Την ύστατη στιγμή υπάρχει τρόπος ο καπετάνιος να στρίψει το τιμόνι. Πρέπει να ξέρουν όλοι οι νησιώτες του Αιγαίου ότι όπως ακριβώς όλο αυτό το τετράμηνο που δεχόμαστε όλες αυτές τις επιθέσεις, τον διασυρμό των νησιών με αίολα επιχειρήματα, με ψευδή στοιχεία, εμείς θα συνεχίσουμε. Θα είμαστε εκεί μέχρι και την ώρα που θα ψηφίζουνε στη Βουλή για να τους κοιτάμε στα μάτια και να μας πουν ότι προάγουν τη δικαιοσύνη μέσα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας τα νησιά στον μαρασμό».

Μέχρι τώρα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα, μεταφερόταν το βάρος στους δανειστές ως σκληρές απαιτήσεις από τις οποίες δεν μπορούσαμε να ξεφύγουμε. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων και των μέτρων που ελήφθησαν στο παρελθόν ήταν και το θέμα του ΦΠΑ, το οποίο υπήρχε και στο email Χαρδούβελη. Μήπως τελικά αυτό που περιγράψατε στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης ίσχυε στην πολιτική των τελευταίων ετών που καθιερώθηκαν τα μνημόνια, γιατί η χρησιμοποίηση των δανειστών εξυπηρετούσε;

Γ.Χ.: «Ένα θέμα πολύ μεγάλο, τεράστιο της τελευταίας πενταετίας είναι οι δανειστές και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Όμως για το συγκεκριμένο ζήτημα οι επιθέσεις είναι μία δεκαετία πίσω, πριν μπει η Ελλάδα, στα μνημόνια, πριν την τρόικα και τους δανειστές που πιέζουν. Οι δανειστές προφανώς θα θέλουν πολλά πράγματα τα οποία εμάς μας κάνουν δυστυχείς. Από εκεί και πέρα έχει μεγάλη αξία και σημασία η δική μας στάση. Καταφέραμε και αποτρέψαμε το ενδεχόμενο της κατάργησης όταν και με τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρχε πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπήρχε και γραπτή δέσμευση από πλευράς Χαρδούβελη και καταφέραμε και το αποτρέψαμε αυτό. Τι άλλαξε σήμερα; Ποιο είναι το ποιοτικό στοιχείο; Ότι η σημερινή κυβέρνηση έδωσε το πέπλο της αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Μέχρι τώρα μας παρουσιαζόταν ότι υποκύπτουμε σε πιέσεις. Είναι πρώτη φορά όμως που τον πόλεμο των δεχθήκαμε εκ των έσω, όταν «αποκατάσταση δικαιοσύνης» βάφτισε γραπτώς στην πρόταση της στους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση….Πάει όλο το Αιγαίο σύσσωμο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και του προτείνουμε να σχεδιάσουμε μαζί το ισοδύναμο φορολογικό μέτρο που θα κληθούν να το πληρώσουν οι κάτοικοι του Αιγαίου, φτάνει να σωθούν οι συντελεστές. Η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική. Πλέον είναι ηθικό το θέμα και προκαλώ όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά να μας πουν πόσες φορές χτύπησε η πόρτα του γραφείου τους και μπήκαν μέσα εκπρόσωποι περιοχών και ζήτησαν να φορολογηθούν. Τόσο τίμια η στάση των νησιωτών. Τόσο περήφανοι πρέπει να είμαστε».

Μήπως τελικά αυτή η «προαγωγή δικαιοσύνης» βασίζεται στον μύθο των πλούσιων νησιών και αυτό είναι το μεγάλο βάρος που κουβαλάει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και λέγεται Στόχος 2;

Γ. Χ.: «Όταν ξεκινήσαμε τη θητεία μας πριν 9 μήνες, θέσαμε τους στόχους μας ρεαλιστικά και τότε πολλοί συμπατριώτες μας είδαν επιφυλακτικά ότι θέσαμε την ανατροπή αυτού του status. Έρχεται σήμερα η ανάγκη να κάνουμε άρση αιρεσιμότητας για το επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ) και είναι μία μελέτη για τη φτώχεια. Υποχρεωνόμαστε πλέον να αποτυπώσουμε κάποιους κοινωνικούς δείκτες και στοιχεία προκειμένου σε αυτά να βασιστούμε για να χτίσουμε μέτρα και δράσεις μέσα από τα οποία θα καθοδηγήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Ένα στοιχείο μόνο θα πω. Το 1 στα 3 νοικοκυριά στην περιφέρεια μας δεν έχει κανένα εργαζόμενο. Έχει κι άλλα στοιχεία πολύ δυσάρεστα που θα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχούμε πάρα πολύ και δημιουργούν μία μεγάλη αγωνία, την οποία πρέπει να μετατρέψουμε δημιουργικά σε προτάσεις προκειμένου να τη στηρίξουμε. Πώς συνάδει με τον στόχο 2 και πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται φοροφυγάδες κάποιοι που με τα δηλωμένα εισοδήματα τους έχουν καταγραφεί στις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Τελικά αυτή η χώρα δεν αγαπάει νικητές, δεν αγαπάει τον πρωταθλητισμό, δεν σέβεται αξίες και αυτούς που ξεχωρίζουν, τους σέρνει προς τα κάτω. Δεν συμβαίνει μόνο τώρα και μόνο με τα νησιά. Αυτή είναι η ιστορία της Ελλάδας. Κάποιοι στο παρελθόν άνοιξαν ένα κουτί το οποίο δεν έπρεπε να το αγγίξουν ποτέ, τα ταπεινά ένστικτα του λαού και τα αξιοποίησαν πολιτικά. Έγκλημα…. Αυτός είναι ένας άλλος στόχος που βάλαμε. Μακριά από ταπεινά ένστικτα, μακριά από τον εμφύλιο των τοπικισμών, μακριά από την τόνωση αυτών των φαινομένων».

Δανείζομαι τη φράση σας για τον «εμφύλιο των τοπικισμών» στον οποίο κανείς δεν θέλει να εμπλακεί οπότε αυτός ο χαρακτηρισμός να μην υπάρχει στη συνέχεια της συζήτησης, με μία απάντηση σε άλλο επίπεδο, χωρίς να προκαλέσουμε τέτοια συναισθήματα. Στη Σύρο βρίσκεστε σπάνια, παρά του ότι και επισήμως είναι η έδρα της Περιφέρειας. Συζητείται έντονα ότι η Περιφέρεια διοικείται από την Ρόδο και έχουν μεταφερθεί όσες αρμοδιότητες διαχειριζόντουσαν εδώ.

Γ.Χ.: «Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας και αυτό κανείς δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Η Περιφέρεια διοικείται από την καμπίνα ή το κατάστρωμα ενός καραβιού, από το κατάστρωμα μιας βάρκας, τον χώρο αναμονής ενός αεροδρομίου, μέσα από ένα αεροπλάνο ή ένα ελικόπτερο. Τα ίδια παράπονα έχουν και στη Ρόδο. Ναι δεν είμαι ούτε στη Σύρο ούτε στη Ρόδο. Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι κάπου….Όλο αυτό το διάστημα ταξιδεύω συνέχεια. Στο ίδιο τόπο σπανίως έχω μείνει πάνω από 48 ώρες. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, ούτε καμία συνομωσία, ούτε τίποτα το οποίο να είναι άξιο λόγου. Ο Γ. Χατζημάρκος βρίσκεται ή δυνατόν σε όλα τα νησιά, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στην Αθήνα, στο Αιγαίο συνεχώς και στην Ευρώπη. Μόνο το φθινόπωρο που μας πέρασε είδα τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές….Κάποια στιγμή επέρχεται όμως και η φυσική κόπωση, όμως θα συνεχίσω να το κάνω αυτό όσο έχω το κουράγιο να το κάνω. Όσον αφορά στις αρμοδιότητες, δεν έχει μεταφερθεί τίποτα απολύτως. Πόσο εύκολο είναι να κάνεις πολιτική καλλιεργώντας ταπεινά ένστικτα και να καλλιεργείς τοπικισμό, που σε κάθε τόπο πιάνει. Για μένα είναι εξαιρετικά ευχάριστο ότι το παράπονο που ακούω στη Σύρο το ακούω παντού. Αυτό σημαίνει ότι έχω τηρήσει σε αυτό το θέμα όλες τις ισορροπίες. Το ερώτημα είναι που έχει αδικηθεί η Σύρος; Και εδώ περιμένω εγώ απάντηση, γιατί οι ψιθυριστές πάντα κάνουν ζημιά, σε μία λογική ανταρτοπόλεμου. Τι περίμενε η Σύρος από την Περιφερειακή Αρχή που δεν το βρήκε; Δεν αδικήθηκε πουθενά….Η Περιφέρεια διοικείται σωστά και δίκαια. Τι ποιο εύκολο στη δημοκρατία να διαψεύσεις αυτόν που σου το παρουσιάζει. Δημόσιος διάλογος και όχι με ψιθύρους και βέβαια δεν απευθύνεται σε σας, διότι γνωρίζω τους παράγοντες που το κάνουν».

Ο Περιφερειάρχης απάντησε στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν, με πρώτιστο την υγεία, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική των υδατοδρομίων των ησιων που πορωθεί η Περιφέρεια.

koinignomi.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot