Η κυβέρνηση που εξελέγη παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό, αποφάσισε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 και επισήμως με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ σχετικής απόφασης αριθμός φύλλου 2602, τη σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών Δομών Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών, όπως επακριβώς αναφέρετε. Αποφάσισε τη σύσταση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) στην Κω και στη Λέρο.
Κατά τη σχετική απόφαση στην Κω σε ακίνητο 19,725 τ.μ. στο Λινοπότι και στη Λέρο σε έκταση 11.000 τ.μ., δημιουργούνται τα πρώτα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών. Δύο τουριστικά νησιά μετατρέπονται σε «βάρκες» μεταναστών. Δύο τουριστικά νησιά θυσιάζονται στις υποσχέσεις που δίνει εκτός Ελλάδος ο πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκοντας προφανώς να αποποιηθεί και τον ευθυνών του, καθορίζει την τοπική αρμοδιότητα λειτουργίας των Δομών αυτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πέντε Υπουργοί της συγκυβέρνησης βάζουν την υπογραφή τους στη θανάτωση των νησιών της Δωδεκανήσου. Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που υπέγραψαν οι Βουλευτές ακόμη και της Δωδεκανήσου, η κυβέρνηση εκτελεί τη δεύτερη πράξη του δράματος.
«ΟΧΙ», αυτή είναι η θέση μου, η άποψή μου, η απόφασή μου. «ΟΧΙ» στη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα νησιά της Δωδεκανήσου. Το είπα ξεκάθαρα στις 17 Νοεμβρίου, το επανέλαβα την 1η Δεκεμβρίου, το καθιστώ σαφές ξανά σήμερα, 11 Δεκεμβρίου. Λέω «ΌΧΙ» με σύνεση και σοβαρότητα, όχι για να ασκήσω ανούσια κριτική και μικροπολιτική. Λέω «ΟΧΙ» για τους ακόλουθους λόγους:
1. Τα σημεία που επιλέγονται επηρεάζουν τουριστικά την εικόνα και τη λειτουργία των νησιών,
2. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση – με την παρούσα κυβέρνηση της ανοργανωσιάς – να διαφυλαχθεί η φύλαξη και η λειτουργία των Δομών αυτών.
3. Είναι αβέβαιη η ορθή και επαρκής στελέχωσή τους, πράγμα το οποίο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
4. Υπάρχουν βάσιμοι και σοβαροί λόγοι που προκαλούν ανησυχία σε ότι αφορά στη μεταφορά μεταναστών από άλλα νησιά στην Κω και στη Λέρο, για ταυτοποίηση.
5. Είναι άγνωστος ο χρόνος παραμονής των μεταναστών στα νησιά π.χ. εάν υπολογίσουμε ότι θα φτάνουν μόνο στην Κω (όχι σε άλλο νησί) 700 με 800 μετανάστες ημερησίως, οι οποίοι μεταφέρονται ύστερα από 15 ημέρες, αυτό σημαίνει ότι στο Λινοπότι θα βρίσκονται 12.000 μετανάστες! Πως θα ελεγχθούν; Πως θα φυλαχθούν; Πως θα τροφοδοτηθούν;
Εάν η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει στην πράξη, σε αυτά τα ερωτήματα και εάν μπορεί να προφυλάξει την εικόνα της Κω και της Λέρου, αλλά κυρίως τους κατοίκους των νησιών μας, τότε ας προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα – το πείραμα, το οποίο εκτελεί χωρίς κανένα προγραμματισμό, κανένα σχεδιασμό και καμία ασφάλεια.
Η θέση μου και η πρότασή μου είναι γνωστή. Το πρόβλημα διαχείρισης των μεταναστών είναι σοβαρό, δε λύνεται με μαγικές λύσεις, ούτε μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής, αλλά απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.
1. Τα hotspots πρέπει να δημιουργηθούν στον πρώτο αποδέχτη των μεταναστών, εκεί απ’ όπου γίνεται εν συνεχεία η μαζική μεταφορά τους στα νησιά, δηλαδή στην Τουρκία.
2. Οι μετανάστες που φτάνουν στα Δωδεκάνησα πρέπει αυθημερόν να μεταφέρονται σε κατάλληλα φυλασσόμενες και ασφαλείς Δομές.
3. Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δούμε γι’ ακόμη μία φορά στην Κω ή στη Λέρο ή σε οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου, μετανάστες να κατακλύζουν τις πλατείες, τους δρόμους, τις αυλές, να σχηματίζουν ουρές στα Τμήματα Αλλοδαπών των νησιών ή να κοιμούνται στα πατώματα των Αστυνομικών Τμημάτων.
Λέω «ΟΧΙ» στη δημιουργία hotspots στα νησιά της Δωδεκανήσου, εφόσον δεν μπορούν να διασφαλιστούν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
Στέφανος Δράκος
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ