Έλεγχοι για τα εισαγόμενα κρέατα στα νησιά μας, που βαφτίζονται ντόπια

Μάρτιος 11, 2015

Ελέγχους για να παταχθεί το φαινόμενο να «βαφτίζονται» ντόπια τα εισαγόμενα κρέατα την περίοδο του Πάσχα, θα ξεκινήσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, καθώς οι υπηρεσίες της έχουν δεχτεί πολλές καταγγελίες από κτηνοτρόφους.

Όπως έκανε χτες γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, παρουσία του προέδρου της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Μπαριανάκη, η περιφέρεια είναι αποφασισμένη να εντείνει τους ελέγχους σε όλα τα νησιά.

Με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή για τη λειτουργία των σφαγείων την περίοδο του Πάσχα, και στην οποία συμμετείχαν ο εμπορικός σύλλογος οι πρόεδροι των συλλόγων των κρεοπωλών και των κτηνοτρόφων, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί από διευθύνσεις κτηνιατρικής και εμπορίου, ο πρόεδρος της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ και ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα επιχειρηματικότητας Παναγιώτης Κουνάκης, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε ότι σκοπός της ήταν η προετοιμασία των υπηρεσιών της περιφέρειας για να έχουμε συγκροτημένη παρουσία και άμεση αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη συζητήθηκε το πως η περιφέρεια θα λειτουργήσει καλύτερα τα σφαγεία στο Τσαΐρι και στον Έμπωνα, που με πρόσφατη απόφαση του δ.σ. Ρόδου παραχωρήθηκε η χρήση του στη ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ.

«Οι υπηρεσίες της περιφέρειας θα εντείνουν τους ελέγχους σε όλα τα νησιά για όσους βαφτίζουν τα εισαγόμενα κρέατα ως ντόπια, και για την υγειονομική κάλυψη για τη διάθεση των κρεάτων και να είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που θα προκύψει.

Είχαμε καταγγελίες τόσο από το σύλλογο των κτηνοτρόφων όσο και των κρεοπωλών, αυτές τις μέρες βαφτίζουν κρέατα εισαγωγής ως ντόπια με σκοπό την αύξηση της τιμής, αφού το ντόπιο πωλείται πιο ακριβά» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης ενώ απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι ποσοστό θα καλυφθεί η ζήτηση από τη ντόπια παραγωγή. Το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και η παραγωγή θα είναι περιορισμένη, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΦΥΤΩΡΙΟ ΑΕ περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Μπαριανάκης, μιλώντας για τη συνάντηση της Παρασκευής είπε ότι οι παραβρισκόμενοι, έθεσαν ζητήματα χρονίζοντα που είχαν να κάνουν με τη λειτουργία των σφαγείων, τα οποία καταγράφηκαν και θα φροντίσουν για την επίλυσή τους.

«Για παράδειγμα στο σφαγείο λόγω της ηλεκτρικής λειτουργίας του σε περίπτωση που σημειωθεί διακοπή ρεύματος, το σφάγιο αχρηστεύεται και ζητήθηκε η προμήθεια γεννήτριας για κάθε ενδεχόμενο.
Λόγω της κρίσης η κατανάλωση των ντόπιων προϊόντων έχει μειωθεί, και ζητήθηκε η τιμή να είναι χαμηλότερη. Αυτό θα το αποφασίσει το δ.σ. .

Επίσης, υπάρχει πρόβλημα λειτουργικό, γι αυτό αναμένουμε το ποσό των 80.000 ευρώ ώστε να λειτουργήσουν τα σφαγεία με τον τρόπο που πρέπει» είπε ο κ. Μπαριανάκης προσθέτοντας ότι :
«Στόχος μας είναι να μην υπάρχει δυσλειτουργία, θα προσπαθήσουμε αυτές τις μέρες να πάει στον καταναλωτή και το φρέσκο κρέας, καθαρό και υγιεινό και να μην εγκυμονεί κανένα κίνδυνο».

Πάντως απαντώντας σε άλλη ερώτηση έκανε γνωστό ότι οι καταγγελίες που έγιναν ήταν από τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων ότι βαφτίζουν ντόπια τα εισαγόμενα κρέατα σε κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. «Δεν είναι αρμοδιότητα της διεύθυνσης εμπορίου για να πάει να δει ποιοι τα βαφτίζουν. Όμως ακόμα και έτσι πρέπει να γίνει συγκεκριμένη καταγγελία για να γίνει έλεγχος.

Στη Ρόδο έρχονται κρέατα και από άλλα νησιά, και ο έλεγχος αν δε μας βοηθήσουν δεν μπορεί να γίνει. Είναι ένας προβληματισμός πως θα γνωρίζουμε που έχουν διοχετευτεί τα ντόπια κρέατα, αλλά μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα τα σημεία στα οποία πωλούνται τα ντόπια κρέατα αν φυσικά μας ενημερώσουν οι παραγωγοί» κατέληξε, ενώ ο κ. Ζαννετίδης είπε «Θα βρούμε έναν τρόπο τουλάχιστον για τα σφάγια που προέρχονται από το νότιο Αιγαίο να έχουν μία σφραγίδα, αν το προλάβουμε θα το κάνουμε από τώρα».

Πηγή : Η ΡΟΔΙΑΚΗ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot