Εξειδικευμένα προγράμματα «Εξοικονομώ» για τους κατοίκους των νησιών, έργα ΑΠΕ, ενεργειακές κοινότητες και υπεράκτια αιολικά συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικών επενδύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για το «πρασίνισμα» των νησιών και θα υποστηριχθούν με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και σε δεύτερη φάση, με κεφάλαια από μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο συνέδριο της HAEE ανέλυσε την πολιτική του υπουργείου για τα GReco Islands λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η γεωμορφολογία της χώρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και την οικονομική διάσταση.
Όπως σημείωσε, στα ελληνικά νησιά υπάρχουν 1,5 εκατ. κάτοικοι και η Ελλάδα εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο έχει ιδεολογική και οικονομική βάση, στοχεύει στην διατήρηση της καλής εικόνας ως τουριστικός προορισμός ο οποίος αναβαθμίζει τα ενεργειακά του συστήματα και στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτούνται μεγάλα έργα υποδομών. Στόχος είναι μέχρι το 2040 όλα τα νησιά να είναι πράσινη και η αρχή έχει ήδη γίνει με πρωτοβουλίες σε μικρά νησιά όπως είναι η Τήλος, η Αστυπάλαια, τα έργα στην Ικαρία, την Σίφνο κλπ.
Με κονδύλια από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή στοχοθετούνται τα έργα και οι περιοχές όπου θα γίνουν οι επενδύσεις οι οποίες θα έχουν τέσσερις κατευθύνσεις: να γίνει ακόμη πιο πράσινη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να χρηματοδοτηθούν προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιών τύπου «Εξοικονομώ» τα οποία θα απευθύνονται μόνο στα νησιά, να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ενεργειακές κοινότητες οι οποίες ενδείκνυνται για την διαχείριση της ενέργειας σε περιοχές όπως είναι τα νησιά και να γίνει η αρχή με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Ειδικότερα, τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» για τα νησιά αναμένεται να δώσουν πιο ριζική λύση στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων οι οποίοι αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα αντίξοες καιρικές συνθήκες ενώ πρέπει να βασίζονται στο ακριβό και βρώμικο μαζούτ.
Περνώντας στη χρήση καθαρής ενέργειας, όπως επεσήμανε ο κ. Αϊβαλιώτης, η αιολική ενέργεια αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο και ειδικά τα υπεράκτια αιολικά του Αιγαίου λόγω του πλούσιο συγκριτικά αιολικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, η αρχή των επενδύσεων αναμένεται να γίνει με τη χρηματοδότηση των δύο πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβει δράση η αγορά.