Τρίτος θάνατος από κορωνοϊό σημειώθηκε στη Ρόδο με την έλευση του νέου έτους. Ένας 88χρονος άνδρας ο οποίος νοσηλευόταν στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Ρόδου επί τέσσερις ημέρες και ήταν ανεμβολίαστος, έχασε τη μάχη με τη νόσο τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, ένας 76χρονος συμπολίτης μας άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από νοσηλεία πολλών εβδομάδων στο ΓΝΡ. Ο 76χρονος είχε λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά δεν είχε προλάβει να λάβει την τρίτη δόση. Εισήχθη σύμφωνα με πληροφορίες με βαριά συμπτώματα στο Νοσοκομείο και διασωληνώθηκε σχεδόν αμέσως. Η κατάσταση της υγείας του παρέμενε κρίσιμη όλο αυτό το διάστημα λόγω επιπλοκών και δυστυχώς ο άτυχος άνδρας κατέληξε.
Όλη την κοινωνία της Ρόδου και ιδιαίτερα τη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα συγκλόνισε ο θάνατος 58χρονης φιλολόγου από κορωνοϊό την Κυριακή 2 Ιανουαρίου. Η 58χρνη γυναίκα νοσηλευόταν επίσης διασωληνωμένη στην κλινική Covid του νοσοκομείου για μεγάλο διάστημα και κατέληξε μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.
Στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν χθες συνολικά 33 ασθενείς με κορωνοϊό, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι. Η κατάσταση της υγείας κανενός από τους νοσηλευόμενους δεν εμπνέει πάντως ιδιαίτερη ανησυχία. Γενικότερα, στο τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου Covid-19 παραμένει σταθερά υψηλός, οι νοσηλείες δεν έχουν υπερβεί τις 30 με 35.
Και μπορεί η Ρόδος να βρίσκεται στις πέντε πρώτες περιοχές της χώρας με την υψηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση (κάποια στιγμή σκαρφάλωσε στην κορυφή), όπως όμως αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, διαφαίνονται τάσεις υποχώρησης.
«Μπορεί τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται σε 6.380 περίπου, φαίνεται ωστόσο ότι η καμπύλη έχει σταθεροποιηθεί, ενώ κάποιες μέρες παρουσιάζει πτωτική τάση και αυτό είναι σε κάθε περίπτωση μία θειτκή εξέλιξη. Τη μείωση των κρουσμάτων την περιμέναμε μετά τις 18 Ιανουαρίου, φαίνεται όμως ότι έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Βεβαίως, μετά από πέντε ημέρες θα έχουμε μία πιο συγκεκριμένη εικόνα», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΡ, σημείωσε ότι προέχει η προστασία των ατόμων με χρόνια νοσήματα, των ανοσοκατασταλμένων και όλων όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60. «Η έξαρση των κρουσμάτων συνδέεται προφανώς με τις ημέρες των γιορτών και τον συγχρωτισμό των νεαρότερων σε ηλικία πολιτών. Καθώς όμως έχει περάσει το διάστημα των εορτών μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Πάντως ο ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων από 1.61 μειώθηκε στο 1.21 και τείνει να πλησιάσει τη μονάδα. Μάλλον βρισκόμαστε σε ένα καλό στάδιο. Συγκεκριμένα όμως συμπεράσματα μπορούμε να εξάγουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Τσέρκης.