Τρίτη και φαρμακερή για το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Αύγουστος 28, 2017

Μαίνονται οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του Τουρισμού για το τρίτο και τελευταίο «κύμα” κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθεται σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου χρόνου.

Πρόκειται για 32 νησιά του βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που είχαν εξαιρεθεί από τις προηγούμενες δύο φάσεις εξομοίωσης των φορολογικών συντελεστών, μεταξύ των οποίων η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Χίος, τα Ψαρά, οι Οινούσσες, η Σάμος, η Ικαρία, η Κως, η Κάλυμνος, η Νίσυρος, η Πάτμος, η Λέρος, η Σύμη, η Αστυπάλαια, η Χάλκη και το Καστελόριζο.

Η κατάργηση θα ισχύσει και στην περίπτωση της Λέσβου και της Κω που επλήγησαν από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και πρόσφατα από σεισμούς.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, τόσο η διαμονή, όσο και η εστίαση και οι μεταφορές θα επηρεαστούν άμεσα. Φορείς από την τουριστική αγορά της Κω θέτουν μιλούν για καίριο χτύπημα στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού, εξηγώντας πως η επιβολή αυξήσεων στο ΦΠΑ σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης από την επόμενη χρονιά, θα εκτοξεύσουν την τιμή των τουριστικών πακέτων, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι ενέργειες προβολής για την άμβλυση των αρνητικών συνεπειών στην εικόνα του νησιού από το μεταναστευτικό.

Ξενοδόχοι και επιχειρήσεις τονίζουν ότι αν τελικά εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, η απόφαση αυτή θα είναι καταδικαστική για τον ελληνικό τουρισμό, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ότι την επόμενη σεζόν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Αλλά και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητά από την Κυβέρνηση την επιστροφή στους προ του Σεπτεμβρίου 2015 μειωμένους συντελεστές, τονίζοντας πως ο ΦΠΑ του Βορείου Αιγαίου δεν υπερβαίνει συνολικά το 0,5% του συνολικού της χώρας. Όπως σημειώνει επίσης, το όποιο δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει τόσο από την εξομοίωση των φορολογικών συντελεστών όσο και από το τέλος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα είναι ελάχιστο, σε σχέση με τη ζημιά που θα προκληθεί στα έσοδα του Δημοσίου και στην απασχόληση στον κλάδο.

Τα παραπάνω ενισχύει και το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, όπου αναφέρεται ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση από τους έμμεσους και άμεσους φόρους αποτελεί αντικίνητρο για τις επενδύσεις και αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς το σημαντικό όφελος σε όρους ανταγωνιστικότητας από την εσωτερική υποτίμηση των προηγούμενων ετών αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Travel & Tourism Council, πέρσι οι επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ ή 15,7% των συνολικών επενδύσεων. Επιπλέον, η συνολική συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία ξεπέρασε το 18,6% το 2016, ενώ φέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 19,6% και να διαμορφωθεί άνω του 20% το 2018. Οι λόγοι της τουριστικής ανόδου αποδίδονται κυρίως στην πιο ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική των τουριστικών επιχειρήσεων, στην αναζήτηση νέων αγορών, στη χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και στα προβλήματα ασφαλείας πολλών ανταγωνιστικών μεσογειακών προορισμών.

Πέρσι το καλοκαίρι είχαν καταργηθεί οι μειωμένοι συντελεστές σε έντεκα νησιά: Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2015 η κατάργηση σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

Πάντως πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να επανεξετάζει την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά, ενόψει και της ΔΕΘ.

capital.gr

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot