Συνεχίζεται η έκρηξη ακρίβειας στην αγορά που όπως φαίνεται δεν θα σταματήσει σύντομα, λόγω των αλυσιδωτών ανατιμήσεων από τις αυξημένες τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, που μετακυλύεται και στα προϊόντα στα ράφια των super market, όσο και να προσπαθούν οι επιχειρήσεις να συγκρατήσουν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας μεγάλων super market στη Ρόδο.
της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Πάππου παραδέχθηκε ότι “δεν έχουμε πιάσει ακόμη ταβάνι” στις ανατιμήσεις, αφού με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αυξήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά.
Πρόκειται για ένα ανεξέλεγκτο κύμα ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης που αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού οι ανατιμήσεις σε προϊόντα που εισάγουμε από την εμπόλεμη περιοχή, όπως το ηλιέλαιο αγγίζει το 300% (!), τα σιτηρά, άλευρα και ζωοτροφές αγγίζουν το 100%, ενώ σε άλλα είδη κυμαίνονται από 20% ως 30%.
Οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία με τις έρευνες να δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει περιορίσει τόσο τον όγκο των αγορών, όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζει καθημερινά στο καλάθι των αγορών, αναζητώντας τις προσφορές και τις όχι επώνυμες μάρκες που κοστίζουν λιγότερα ευρώ.
Όπως τόνισε αναλυτικότερα ο κ. Πάππου: “Δυστυχώς, αυτό το οποίο είχαμε τονίσει από την αρχή, είναι ότι η ενέργεια και τα καύσιμα, η όποια μορφή ενέργειας, είναι απαραίτητη τόσο για την παραγωγή, όσο και για την μεταφορά στην διατροφική αλυσίδα ούτως ώστε να φτάσουν τα προϊόντα στον τελικό καταναλωτή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η επιβάρυνση της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στο σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυξήσεις τιμών οι οποίες πολλές φορές είναι και σε ανεξέλεγκτη βάση, ειδικά όταν μιλάμε για προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Ουκρανία.Βλέπουμε για παράδειγμα στο ηλιέλαιο, αυξήσεις τιμών οι οποίες προσεγγίζουν ακόμη και το 300%, τα άλευρα, τα σιτηρά, οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 100% τώρα για τα υπόλοιπα προϊόντα οι αυξήσεις κυμαίνονται περίπου σε ποσοστό 20 έως 30%, ποσοστό όμως το οποίο είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός γιατί καταλαβαίνετε ότι εν μέσω κρίσης αυξήσεις σε προϊόντα τα οποία είναι βασικής ανάγκης σε ποσοστό της τάξης του 20-30% δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα στο λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς. Αυτό λοιπόν φαίνεται και στην περιοχή μας. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι “δεν έχουμε πιάσει ταβάνι” και αυτό το λέμε για τον εξής πολύ απλό λόγο: ότι δημιουργούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις π.χ. όταν ανεβαίνουν οι ζωοτροφές, όταν ανεβαίνουν τα πετρέλαια, τα καύσιμα, η ενέργεια, τότε βλέπουμε ότι πολλοί από τους κτηνοτρόφους προτιμούν να σφάξουν το κοπάδι με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί μία αντίδραση τιμής στο κρέας ανοδική.
Όσο συνεχίζονται λοιπόν αυτές οι οι αλυσιδωτές αντιδράσεις, δε θα σταματήσει η αύξηση τιμών και αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα από το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ούτως ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος στην ενέργεια και στο κόστος καυσίμων, τότε θα συνεχίσουν να παρατηρούνται αυτά τα δυσμενή φαινόμενα, τα οποία δεν είναι αρεστά σε κανέναν. Να τονίσουμε το εξής είναι πάρα πολύ απλό: κανένας επαγγελματίας, κανένας επιχειρηματίας δεν επιθυμεί να έχει αυξήσεις τιμών, είτε στις υπηρεσίες, είτε στα προϊόντα.Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από το σύνολο της αγοράς να υπάρξει μία συγκράτηση τιμών, αλλά βεβαίως με διπλάσιες τιμές στην ενέργεια δεν μπορείς να μην μετακυλήσεις την αύξηση τιμών της βιομηχανίας στα καταστήματα λιανικής. Αν υπήρχαν τα περιθώρια κέρδους τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες και αυτές τις καταστάσεις στις τιμές λιανικής πώλησης, θα ήταν εφικτό, αλλά βλέπουμε ότι το σύνολο της αγοράς δυστυχώς είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει τις αυξήσεις των τιμών προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί”, σημείωσε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΕΒΕΔ.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ