Μπορεί ένας γιατρός να εφημερεύει 31 ημέρες τον μήνα, όλο το 24ωρο; Στην Ελλάδα του 2018, φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τον γιατρό, όσο και για τους ασθενείς.
Παρά τον σάλο που προκλήθηκε πριν από περίπου έναν μήνα μετά την αποκάλυψη της “δημοκρατικής”, που έλαβε πανελλαδικές διαστάσεις, ότι στη Σύμη χρέη οδηγού ασθενοφόρου εκτελεί ο… πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και χρέη τραυματιοφορέα ο αντιδήμαρχος, και πως τα περιστατικά διακομιδών από τη Σύμη στη Ρόδο γίνονται με το πλωτό του Λιμενικού Σώματος χωρίς συνοδεία γιατρού, μέχρι σήμερα το Περιφερειακό Ιατρείο της Σύμης, παραμένει ακέφαλο, χωρίς διευθυντή.
Μια αγροτική γιατρός, η οποία εφημέρευε όλες τις μέρες του Ιουλίου και ένας οπλίτης ιατρός, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες 7.000 και πλέον ανθρώπων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει διορισθεί ειδικευόμενος ιατρός και χωρίς να υπάρχει διευθυντής στο Περιφερειακό Ιατρείο.
Εκπληκτος ασθενής, που επισκέφθηκε το ιατρείο της Σύμης, είδε αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων το πρόγραμμα εφημεριών της μοναδικής αγροτικής ιατρού του νησιού και επικοινώνησε με την “δημοκρατική”, εκτιμώντας ότι η συνεχής εφημερία επί έναν μήνα πέρα από το ότι δοκιμάζει τις ανθρώπινες αντοχές της γιατρού, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών, λόγω της κόπωσής της.Σε επικοινωνία της “δ” με τον δήμαρχο της Σύμης, κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο νησί, ακόμα και μετά την επικοινωνία του με το πρωθυπουργικό γραφείο, πέρα από τον οπλίτη ιατρό που διέθεσε ο στρατός για να βοηθήσει την αγροτική ιατρό.
Όπως έγραψε η “δ”, ο δήμαρχος της Σύμης επικοινώνησε προ ενός μηνός με το γραφείο του πρωθυπουργού ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα “ζωής ή θανάτου” όπως το χαρακτήρισε.
Ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με επιτελή του πρωθυπουργικού γραφείου, κατήγγειλε την στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του ζητήματος και τη συμπεριφορά που επιδεικνύει απέναντι στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύμης, αφήνοντας το νησί με μια αγροτική και έναν στρατιωτικό γιατρό τον οποίο διέθεσε αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα, ο αρχηγός του στρατού.
Μάλιστα, όπως δήλωσε στην “δ” ο δήμαρχος της Σύμης, εξεπλάγησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο όταν ενημερώθηκαν πως χρέη οδηγού ασθενοφόρου εκτελεί ο… πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και χρέη τραυματιοφορέα ο αντιδήμαρχος, και πως τα περιστατικά διακομιδών από τη Σύμη στη Ρόδο γίνονται με το πλωτό του Λιμενικού Σώματος χωρίς συνοδεία γιατρού!!!
Ο κ. Παπακαλοδούκας με δηλώσεις του στην “δ”, έχει ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα και την παραίτηση της προέδρου της 2ης ΥΠΕ για την κατάσταση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού από το οποίο εξυπηρετούνται πάνω από 7.000 άνθρωποι, καθότι πέρα από τους μόνιμους κατοίκους υπάρχουν πάρα πολλοί επισκέπτες στο νησί αυτή την περίοδο.
Ο δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας ανέφερε ότι όπως αποδεικνύεται, οι βουλευτές του νομού στους οποίους έχει απευθυνθεί είναι ανίκανοι να λύσουν το πρόβλημα, γι αυτό χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο ενώ έβαλλε και κατά του συμπατριώτη του υφυπουργού κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Παπακαλοδούκας, με την αποχώρηση των δύο άλλων γιατρών, ξεκίνησε έναν… τηλεφωνικό μαραθώνιο επικοινωνώντας τόσο με τους βουλευτές του νομού όσο και με την διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις που έμειναν κενές και παράλληλα να βοηθηθεί η αγροτική γιατρός που στο τελευταίο διάστημα εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, λόγω των καθημερινών αναγκών και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες της θερινής περιόδου.
Όπως λέει, δεν βρήκε ανταπόκριση γι αυτό και απευθύνθηκε στον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού στον οποίον εξέθεσε το πρόβλημα και με εντολή του στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης βρίσκεται οπλίτης γιατρός και ο οποίος με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, μετέπειτα, συνδράμει πλέον την συνάδελφό του αγροτική γιατρό.
Ο δήμαρχος περαιτέρω επισήμανε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται για την αυξημένη τουριστική κίνηση και από την άλλη να μην φροντίζει ώστε οι τουριστικοί προορισμοί να μπορούν να παρέχουν τις στοιχειώδεις υπηρεσίες όπως είναι η ιατρική κάλυψη, όχι μόνο στους τουρίστες αλλά ούτε στους μόνιμους κάτοικους.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπεται 48 ώρες την εβδομάδα να εφημερεύουν οι ειδικευμένοι, και 56 ώρες την εβδομάδα οι ανειδίκευτοι γιατροί.
Πηγή:www.dimokratiki.gr