Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Νισύρου αναφέρει τα εξής:
Στη Ρώμη μετέβη ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος για να συμμετάσχει στη συνάντηση ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου PRISMI PLUS «Transferring a toolkit for RES Integration in Smart Mediterranean Islands and Rural Areas», που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg MED και στο οποίο συμμετέχει εδώ και δύο χρόνια ως επιλεγμένο μέλος ο Δήμος Νισύρου. Η συνάντηση έλαβε μέρος στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Το έργο PRISMI PLUS στοχεύει στη μεταφορά στα νησιά και τις αγροτικές περιοχές της Μεσογείου, μιας εργαλειοθήκης σχεδιασμού για τη διευκόλυνση της μετάβασής τους από ένα ενεργειακό σύστημα που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα σε ένα αυτάρκη και βιώσιμο μοντέλο βασισμένο στις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας, σε συμμόρφωση με την υπάρχουσα νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκαν ως εξαιρετικού ενδιαφέροντος περιπτώσεις μελέτης, το νησί Ventotene (Ιταλία), το νησί της Νισύρου (Ελλάδα), η πόλη Čapljina (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και ο Δήμος Mrkopalj (Κροατία). Το ερευνητικό έργο, το οποίο συντονίζει ο καθηγητής Davide Astiaso Garcia από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, είχε διάρκεια 16 μηνών.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι: το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και ο Δήμος Νισύρου (Ελλάδα), το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Ναυπηγικής Αρχιτεκτονικής και ο Περιφερειακός Οργανισμός Ενέργειας του Kvarner (Κροατία), ο Δήμος της πόλης Čapljina (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και η Περιφερειακή Ένωση Πόλεων και Δήμων (Ιταλία) ANCI Lazio.
Ο Δήμαρχος παρουσίασε τα τρία (3) διαφορετικά σενάρια ενεργειακής εφαρμογής που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού με καθαρές ενεργειακές πηγές, κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος.
Τα ενεργειακά σενάρια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία είναι η επιλογή χαμηλής διείσδυσης ΑΠΕ «LowRES», στην οποία μελετάται η περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ, με την εγκατάσταση 250 kWp Φ/Β και 250 kWe μιας μικρής αιολικής μηχανής.
Η επόμενη κατηγορία είναι η επιλογή μέσης διείσδυσης ΑΠΕ «MediumRES» με τη χρήση Φ/Β 400 kWp, μικρών αιολικών μηχανών 400 kWe και γεωθερμικής ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας 250 kWe, με τη συμμετοχή και χρήση 40 ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Στην τελευταία κατηγορία εξετάστηκε η επιλογή υψηλής συμμετοχή ΑΠΕ για την πλήρη αυτονόμηση του νησιού «HighRES» και βασίζεται στην εγκατάσταση 400 kWp Φ/Β, 400 kWe μικρών αιολικών μηχανών, 500 kWe γεωθερμικής ενέργειας χαμηλής ενθαλπίας με ταυτόχρονη κάλυψη ηλεκτρικής ενέργειας για 80 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Να σημειωθεί ότι η ζήτηση ισχύος του νησιού μας πλησιάζει τα 1500kW και καλύπτεται μέχρι σήμερα από εισαγόμενο, ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν βασίζονται σε δεδομένα που παρείχε ο Δήμος στο Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε στοιχεία της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και σε διαθέσιμα «online» υπολογιστικά εργαλεία όπως είναι το PVGIS και το RenewableNinja, που αξιοποίησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου μας.