Για τα νησιά (ΦΠΑ και μέτρα νησιωτικότητας)
«Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ είναι τα μόνα μέτρα νησιωτικότητας, που εφαρμόζονταν στα νησιά, ως τώρα, την ώρα που το Κράτος είχε, ουσιαστικά, αποχωρήσει από αυτές τις περιοχές και δεν παρείχε βασικές υποδομές».
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλιπούς πρόνοιας για νησιωτικές πολιτικές, είναι το γεγονός ότι δυο φορές η Ελλάδα είχε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και καμία από αυτές δεν έθεσε το θέμα της νησιωτικότητας. Τόσο ψηλά ήταν στην ατζέντα των προηγούμενων Κυβερνήσεων η νησιωτικότητα, ώστε δεν εκμεταλλεύτηκαν καμία ευκαιρία. Εμείς, με την ευκαιρία της Προεδρίας της Μάλτας, για πρώτη φορά, παίρνουμε την πρωτοβουλία και ανοίγουμε την συζήτηση για χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ των νησιών».
«Εμείς εφαρμόζουμε ήδη δέσμη μέτρων νησιωτικής πολιτικής που θα βοηθήσουν στην άρση των δυσκολιών που συνεπάγεται η απομόνωση των νησιών».
«Οι πολίτες των νησιών, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κατανοούν ότι γίνονται προσπάθειες. Μια τέτοια προσπάθεια ήταν η μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε αρκετά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης, δημιουργεί ελπίδα, ώστε να διεκδικήσουμε να εφαρμοστούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος, της υγείας και της εκπαίδευσης των νησιωτών».
Για την αξιολόγηση
«Δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να υπάρξει κανένα επιπλέον μέτρο, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση. Τα μέτρα τα οποία αποτελούν εγγύηση για το στόχο του πλεονάσματος και για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας- κάτι που ήδη έχουμε αποδείξει μέσα από την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος μέσα στο 2016-, έχουν ήδη ληφθεί. Κανένα επιπλέον μέτρο δε θα γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση».
Απάντηση στα σενάρια περί κόφτη και μειώσεις συντάξεων- αφορολογήτου
«Αν όπως λέτε περάσει η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου μέσω του δημοσιονομικού κόφτη, αυτό θα γίνει μέσα στο 2018 και μόνο για εκείνη την χρονιά. Συλλογισμός, που προϋποθέτει την αποτυχία υλοποίησης του προγράμματος αφού ο μηχανισμός του κόφτη ενεργοποιείται στην περίπτωση που δεν θα έχει επιτευχθεί το πλεόνασμα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat».
«Τέτοια σενάρια δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, αφού έχουμε αποδείξει ότι είμαστε η μοναδική Κυβέρνηση που έχει πετύχει τους στόχους του προγράμματος. Η Ν.Δ.- την εποχή του successstory-είχε στόχο 1,5% πλεόνασμα και πέτυχε 0,2%. Το 2015 είχε δεσμευτεί για πλεόνασμα 4,5%- ένα νούμερο που και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του τότε, είχε παραδεχτεί ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Καταλαβαίνεται ότι θα είχε υποχρέωση να πάρει συνολικά μέτρα πολύ πιο βαριά. Και το ίδιο θα γινόταν το 2016 και 2017».
Σχετικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης βραχονησίδων
«Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, έχει στο επίκεντρο εκείνες τις βραχονησίδες- κατά κύριο λόγο στο κεντρικό Αιγαίο- οι οποίες έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν για παράδειγμα βραχονησίδες που είναι μοναδικοί τόποι ζωής για σπάνια είδη ζώων, όπως πτηνά ή και λαγούς. Στο πλαίσιο λοιπόν συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, προσπαθούμε για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά αυτά και να δώσουμε επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, αφού θα γίνουν πόλος διαμονής ενός ιδιαίτερου τουριστικού κοινού, με, κατά τεκμήριο, υψηλό εισόδημα».
«Η αξιοποίηση αυτή θα είναι ήπια και με το σκοπό μόνο της διευκόλυνσης των ερευνητικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Παραδείγματος χάρη, σε μια βραχονησίδα που κατοικεί ένα είδος σπάνιου αετού, θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο πτηνών. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνουμε, θα προσέλκυε ένα ιδιαίτερο είδους τουρισμού που είναι διατεθειμένο να ξοδέψει για αυτό το σκοπό. Αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν στα παρακείμενα νησιά, θα ενισχύσουν την τουριστική τους κίνηση και τις τοπικές οικονομίες».
«Προφανώς δεν μιλάμε για αποικισμό, όπως ακούστηκε. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους».
«Η συγκεκριμένη πρόταση θα κατατεθεί στα τέλη του Γενάρη, προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από το Στρατηγικό interregΕλλάδας- Κύπρου».
Για την μήνυση Καμμένου ενάντια στους εκδότες των Παραπολιτικών
«Σε γενικές γραμμές, πρέπει όλοι μας- πολιτικοί και δημοσιογράφοι- να δίνουμε μεγάλη σημασία στην ποιότητα του λόγου και της ενημέρωσης».
«Το συγκεκριμένο θέμα είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης πια, και μόνο. Αυτό που θα μπορούσα να πω, είναι ότι κανείς, στο βωμό της ενημέρωσης, δεν έχει δικαίωμα να «χρησιμοποιεί» ανήλικα παιδιά και να τα χαρακτηρίζει. Αυτό είναι ένα όριο που δεν πρέπει να ξεπερνιέται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τεθεί θέμα συκοφαντικής δυσφήμισης, όχι μόνο του ιδίου του κ. Καμμένου- που, εντάξει, σε ένα βαθμό θα μπορούσε να το ανεχτεί- αλλά και εναντίον των παιδιών του. Σε αυτό δε μπορεί να γίνει καμία έκπτωση. Αν αφορούσε τα δικά μου παιδιά, δε θα έκανα καμία υποχώρηση»