Στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, Πρώτη Γραμμή με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου, ήταν καλεσμένος σήμερα (02/06/16) το πρωί ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου τοποθετήθηκε σχετικά με την διαδικασία της ψήφισης της διάταξης για τη συμμετοχή βουλευτών σε offshore. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις τροπολογίες που θα ψηφιστούν και συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.
Το ιστορικό
«Η ρύθμιση του 2010 που ήταν διατυπωμένη με καλή πρόθεση, όπως όλοι συμφωνούν, ανέφερε ότι «απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των βουλευτών σε εξωχώριες εταιρίες». Σε αυτό το σημείο όμως υπήρχε πρόβλημα γιατί ο όρος «εξωχώριες εταιρίες (offshore)» δεν υφίσταται σα νομικός όρος και για αυτό η GRECO (η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης) και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, ζήτησαν να αλλάξει ο όρος και να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή».
«Εμείς, λοιπόν, στο άρθρο 178 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, εξειδικεύοντας τον όρο «εξωχώριες», εντάξαμε την λίστα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες, λίστα παγκοσμίως αποδεκτή. Δεν είπαμε δηλαδή ότι κάποιος βουλευτής έχει offshore στην Κύπρο, παραδείγματος χάρη, άρα ας βάλουμε στη λίστα την Κύπρο για να τον βολέψουμε».
«Έτσι είχε η κατάσταση, μέχρι που εκτοξεύτηκε λάσπη στον ανεμιστήρα από την Ν.Δ. και έτσι εμείς φέραμε χθες τροπολογία που απαγορεύει γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε εταιρίες του εξωτερικού». «Και μάλλον για αυτό έτρεξαν να φύγουν οι βουλευτές της Ν.Δ. από την αίθουσα. Για να πάνε να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους».
«Μέσα σε όλα αυτά, εγώ δεν άκουσα χθες από κανέναν της αντιπολίτευσης να μιλάει για την αυστηροποίηση της δήλωσης του πόθεν έσχες που φέραμε με το προηγούμενο νομοσχέδιο, ούτε για την υποχρεωτική- επιτέλους- ηλεκτρονική υποβολή του κατά την οποία θα γίνεται άμεση η εμφάνισή των δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των πολιτικών. Σημαντική παράμετρος είναι ότι θα φαίνονται και τα δάνεια όλων των πολιτικών».
Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η νέα ρύθμιση είναι ανεφάρμοστη
«Η Ν.Δ. λέει ότι η ρύθμιση δε θα σταθεί στα δικαστήρια. Και εγώ ρωτάω ποιος θα προσφύγει κατά αυτής της ρύθμισης; Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα προσφύγει και ποιος θα τον οδηγήσει να βάλλει ενάντια σε αυτή τη ρύθμιση».
Βουλευτές και χρήματα σε offshore
«Η Ν.Δ. «σήκωσε» το ζήτημα γιατί βολευόταν με την προηγούμενη ρύθμιση του 2010, αφού ο ορισμός για τις «εξωχώριες» ήταν έωλος και έτσι όλοι αθωώνονταν στα δικαστήρια».
«Δεν γνωρίζω τι κάνουν οι συνάδελφοι μου με τα χρήματα τους και αν έχουν offshore. Εγώ προσωπικά δεν έχω. Από κει και πέρα ο καθένας πρέπει να κάνει τα κουμάντα του. Κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ομνύουν για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Να φέρουν τώρα οι πάντες τα χρήματά τους στο εσωτερικό και να κάνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
«Και επειδή πολλά ονόματα αναφέρονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμένα οι συνάδελφοι μου όλοι χθες ψήφισαν την τροπολογία. Ας απαντήσουν αυτοί που αποχώρησαν και δεν ψήφισαν».
«Επειδή λοιπόν τώρα φέραμε μια αυστηρότερη ρύθμιση, δόθηκε προθεσμία 60 ημερών ώστε να τακτοποιήσουν οι βουλευτές τις εκκρεμότητές που προέκυψαν, γιατί μέχρι τώρα, προφανώς και δεν ήταν παράνομο να έχεις χρήματα σε εταιρία στη Γερμανία, π.χ.».
Καμία αμνήστευση για κανέναν
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εκκρεμής ποινική δίωξη. Αν κάποιος βουλευτής εμφανιστεί ως κάτοχος offshore με αξία πάνω από 300.000, τώρα, μετά τη ρύθμισή μας, θα διωχθεί με πολύ σοβαρότερες συνέπειες, επειδή ακριβώς απέκρυψε από το πόθεν έσχες του αυτή τη δραστηριότητα. Άρα δεν αμνηστεύεται κανένας». «Και επειδή η Ν.Δ. πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα περί αμνήστευσης, να μας πει τα συγκεκριμένα ονόματα όσων θεωρεί ότι ευνοήθηκαν. Αλλιώς ας τελειώσει εδώ αυτό το θέμα».
Για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν
Για τα Κόκκινα Δάνεια: «Λάθος έχει περάσει ότι τα funds έχουν δικαίωμα να ανεβάσουν το επιτόκιο των δανείων. Αυτό που διευκρινίζεται με την σχετική τροπολογία είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανεβεί το επιτόκιο, εφόσον στην αρχική σύμβαση με την τράπεζα προβλεπόταν. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτός που αγοράζει το δάνειο γίνεται καθολικός διάδοχος όλων των δυνατοτήτων. Για τα δάνεια που ήταν με κυμαινόμενο επιτόκιο, υπάρχει ένα περιθώριο αύξησης του επιτοκίου και αυτό προβλεπόταν και πριν. Αυτό που αλλάζει σήμερα στην μεταβολή του επιτοκίου είναι ότι σε κάποια επιχειρηματικά δάνεια, ανάλογα με το πλαφόν και τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης- και μόνο αν προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση- θα ισχύει και στο μέλλον η μεταβολή. Δεν αλλάζει τίποτα επί τα χείρω».
Για το ΕΚΑΣ: «Είχαμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται οι άνθρωποι στους οποίους μειώνεται το ΕΚΑΣ να πληρώσουν και επιπλέον. Δε θα χρειαστεί λοιπόν να επιστρέψουν χρήματα πίσω».
{youtube}giQnpybiwiY{/youtube}