Η επανεκκίνηση του τουρισμού και οι προσδοκίες για τα έσοδα και τις αφίξεις. Ποια είναι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Γιατί θεωρείται χαμένος μήνας ο Μάιος. Ποιοι προορισμοί «προηγούνται», πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Με συγκρατημένη αισιοδοξία και τον πήχη να έχει τεθεί στο 40% των εισπράξεων του 2019, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7 δισ. ευρώ, και στο 45%-50% των αφίξεων του ίδιου έτους, δηλαδή περίπου 15 εκατ. ταξιδιώτες, έκανε χθες restart ο ελληνικός τουρισμός.
Ένας τουριστικά «χαμένος» μήνας θεωρείται από τους παράγοντες της αγοράς ο Μάιος, ενώ από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα κριθεί ο Ιούνιος, μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η πλειονότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, καθώς για την ώρα έχει ανοίξει μόνο το 15% περίπου των μονάδων.
«Αν δεν υπάρξει κάτι απρόβλεπτο, τότε θα έχουμε και ένα καλό φθινόπωρο», είπε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤ), χαρακτηρίζοντας ως πιο ρεαλιστικό το σενάριο για επίτευξη του 40% του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση σε επίπεδο πανδημίας.
Τόνωση της ζήτησης από τον Ιούλιο
Στον αντίποδα, αυξημένη είναι η ζήτηση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, με την Ελλάδα να επιχειρεί να αντεπιτεθεί, καλύπτοντας ένα μέρος των απωλειών του 2020. Ενθαρρυντικές είναι και οι προοπτικές για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, καθώς φαίνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για επιμήκυνση της σεζόν ενδεχομένως και μέχρι τον Νοέμβριο.
«Από τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου εκτιμώ ότι τα ξενοδοχεία θα έχουν κρατήσεις που θα καταστήσουν βιώσιμη τη λειτουργία τους. Τολμώ να πω με βάση τα σημερινά δεδομένα ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάποιοι προορισμοί μπορεί να επιτύχουν ακόμη και τα νούμερα που κατέγραψαν το 2019», επισημαίνει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.
Ιδιαίτερη δυναμική επιδεικνύουν οι παραδοσιακά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, με αιχμή την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Οι εκκρεμότητες
Εξελίξεις αναμένονται μέσα στο προσεχές διάστημα και στο μέτωπο της εξομοίωσης των rapid tests με τον μοριακό έλεγχο, κάτι που αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση του κόστους των τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβληθεί ένας τουρίστας για να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση την τουριστική ζήτηση, δεδομένου του υψηλού κόστους των PCR tests, τα οποία προτιμώνται από τις κυβερνήσεις ως τρόπος ελέγχου της νόσου COVID-19. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα μοριακό τεστ 90 δολαρίων αυξάνει τη δαπάνη του ταξιδιώτη κατά 45% στα 290 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (International Air Transport Association – IATA).
Την εξομοίωση των τεστ προανήγγειλε ουσιαστικά ο Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, λέγοντας πως σε δεύτερο χρόνο ένας τουρίστας θα μπορεί να ταξιδεύει στην Ελλάδα, επιδεικνύοντας -εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό ανάρρωσης και το πιστοποιητικό εξέτασης με PCR τεστ- το αποδεικτικό εξέτασης με τεστ αντιγόνου.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις στην Ελλάδα από τις 24 Μαΐου και μετά, αφού, όπως επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων επανεξετάζει τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει το υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποιες επιπλέον προσαρμογές με γνώμονα τις έκτακτες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση. Χθες, πάντως, ανακοινώθηκαν τα πρωτόκολλα για τη διεξαγωγή συνεδρίων με υβριδικό τρόπο, με τους παράγοντες του χώρου, ωστόσο, να ασκούν κριτική σχετικά με τον αριθμό των συνέδρων (50 άτομα) που επιτρέπεται να συμμετάσχουν.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να διευθετηθεί και το ζήτημα των ελέγχων των πιστοποιητικών στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η «ψηφιοποίηση» των ελέγχων έτσι ώστε να αποφευχθούν ουρές που ενδεχομένως να αποτρέψουν τους τουρίστες να ταξιδέψουν οδικώς με προορισμό τη χώρα μας. Κατά τις πληροφορίες, στόχος είναι οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με tablet scanners, όπως θα πραγματοποιούνται και στις λοιπές πύλες εισόδου της χώρας.
Πηγή: euro2day.gr