Αύξηση 4% κατέγραψε το Νότιο Αιγαίο το πρώτο εξάμηνο του 2023 στον Τουρισμό σε σχέση με το 2022, ενώ η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι της τάξεως του 13%, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου στις διεθνείς πτήσεις εξωτερικού σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 προσγειώθηκαν στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου 10.500 πτήσεις και διακινήθηκαν 1.700.000 επιβάτες. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media:
Με πάνω από 10.500 διεθνείς πτήσεις και πλέον των 1.700.000 διεθνών αφίξεων, τα 5 διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 4% σε σχέση με το 2022 και 13% σε σχέση με το 2019.
Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και χθες, δεν θριαμβολογούμε, αλλά και δεν μιζεριάζουμε. Μόνο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έχουμε μάθει να δουλεύουμε.
Ο Τουρισμός μας πάει καλά λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουν οι άνθρωποι του.
Είναι δε εντυπωσιακές οι αντοχές αυτού του κλάδου της οικονομίας μας, παρά την οικονομικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, που φέρνει για μια ακόμη χρονιά αισιοδοξία, θέσεις εργασίας και εισόδημα. Στην πράξη και σε δύσκολες εποχές ?
Παρακολουθώ και εγώ την εσωτερική δημόσια συζήτηση και κοντεύω, ακόμα και εγώ, να πιστέψω ότι ο Τουρισμός μας είναι κάτι μεταξύ κάτεργου και ασθένειας. Προσπαθώ να διαπιστώσω αν υπάρχει προηγούμενο σε χώρα του εξωτερικού όπου κλάδος, τόσο μεγάλος και σημαντικός για την οικονομία της, να έχει κτυπηθεί τόσο πολύ στο εσωτερικό. Βρήκα μόνο τα αντίθετα παραδείγματα.
Συστηματική καλλιέργεια της εθνικής υπερηφάνειας για τον κλάδο στον οποίο μία χώρα ή μια περιοχή έχει εξειδίκευση, επιτυχία, διεθνή αναγνώριση, μερίδιο αγοράς, πιστούς φίλους.
Δυστυχώς, στην χώρα μας αυτός ο κλάδος στον οποίο είμαστε, αποδεδειγμένα και αντικειμενικά, καλοί, παρουσιάζεται ασυνήθιστα επίμονα με τα πιο γκρίζα χρώματα.
Τόση αγάπη που εισπράττουν τελευταία τα νησιά μας, δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να την αντέξει η βασανισμένη καρδιά μας. Έλεος πια με την “γαλέρα”.
Θα δεχόμουν κάθε παρατήρηση, αν αυτό το ενδιαφέρον εκδηλωνόταν, με την ίδια ένταση και επιμονή, και με την ανάδειξη και της άλλης διάστασης, της φωτεινής, της παραδειγματικής. Αυτής που λέει οτι στα νησιά μας κτίστηκαν οι καλύτερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συμβάσεις που προβλέπουν έως και 40% υψηλότερες αμοιβές.
Στα νησιά μας κερδήθηκε το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρώπη, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη οργανική αύξηση πληθυσμού στην Ελλάδα, η καλύτερη αντίδραση στις επιπτώσεις του covid, στον Τουρισμό, στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό επαναλαμβανόμενων επισκεπτών στην Ευρώπη, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ορισμένα απο τα καλύτερα εφαρμοσμένα παραδείγματα αειφορίας και κυκλικής οικονομίας στον κόσμο …
Θα μπορούσα να αριθμήσω πολλά ακόμα θετικά, αλλά δεν θέλω να χαλάσω την “ατμόσφαιρα”.
Η περηφάνια ενός λαού για την αποδεδειγμένα πετυχημένη ειδικότητα του, δεν μπορεί να καταρρακώνεται καθημερινά απο παραδείγματα που όσο πραγματικά και να είναι, δεν είναι παρά καταστάσεις που υπάρχουν πάντοτε και παντού και για τις οποίες προφανώς πρέπει να δώσεις μάχη για την εξάλειψη τους αλλά σίγουρα όχι πυροβολώντας τα πόδια σου.
ΥΓ1: Ευτυχώς ΔΕΝ μας διαβάζουν οι επισκέπτες μας. Αυτούς, εγώ, τους εμπιστεύομαι περισσότερο.
ΥΓ2: Προσπαθώ να φανταστώ την Ιταλία να “θάβει” συστηματικά την βιομηχανία μόδας, την Γερμανία την αυτοκινητοβιομηχανία, την Silicon Valley να “θάβει” την τεχνολογία, την Ιαπωνία την βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών, την Αγγλία την υφαντουργία, την Γαλλία την οινοποιΐα.
Δύσκολο μου φαίνεται, ακόμα και για φαντασία. Τι ανόητοι αυτοί οι αλλοδαποί, καλλιεργούν την εθνική περηφάνια τους