Μέσα στο 2025 θα παραδοθεί προς χρήση το Υδατοδρόμιο της Ρόδου, μετά τη σχετική άδεια που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών για την κατασκευή του.
Όπως έγινε χθες γνωστό από τον περιφερειάρχη Nοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλη Βαγιανάκη και του αντιπροέδρου του Ταμείου Νίκου Μπόνη, δόθηκε η πρώτη άδεια για την κατασκευή υδατοδρομίου στην περιοχή μας, στο όνομα του ΔΛΤΝΔ που θα είναι και ο ιδιοκτήτης του και αυτό σημαίνει, ότι μπορούν πλέον να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του στην περιοχή που βρίσκεται το κολυμβητήριο του ΝΟΡ, καθώς επίσης και οι εργασίες για την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεών του.
Το έργο θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενώ όπως δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος, οι κτηριακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των υδροπλάνων και των επιβατών τους θα είναι τέτοιες που δεν θα προσβάλλουν την αισθητική της αρχιτεκτονικής στο κέντρο της πόλης και γενικά της ευρύτερης περιοχής.
Μιλώντας για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη, ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι χρειάστηκαν περίπου 7 χρόνια για να δοθεί η άδεια λειτουργίας καθώς οι απαιτήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών ήταν τεράστιες.
Πάντως μετά την άδεια για το Υδατοδρόμιο της Ρόδου εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι άδεις και για τα Υδατοδρόμια της Τήλου, της Κάσου και του Αγαθονησίου, σε σύνολο 30 υδατοδρομίων στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Βαγιανάκης ευχαρίστησε δημόσια τον περιφερειάρχη για τη βοήθεια που προσφέρει πάντα όταν του τη ζητάει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάθε συνάντηση που είχαν ήταν για τον ίδιο ένα… σεμινάριο.
«Τα Υδατοδρόμια στο νότιο Αιγαίο έχουν το όνομά του, έχουν το όνομα “Γιώργος Χατζημάρκος”, χωρίς την επιμονή την πίστη και το όραμά του, δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει αυτό», ανέφερε επίσης για το θέμα των υδατοδρομίων στα νησιά μας ενώ με την ευκαιρία τόνισε, ότι γίνονται ενέργειες ώστε να μπει μία τάξη στην αναρχία που υπήρχε τόσα χρόνια στην Ακαντιά, τη Μαρίνα Ρόδου, το Μανδράκι σε ό,τι αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και έκανε γνωστό, ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ εκπονείται νέο master plan για όλα συνολικά τα λιμάνια της Ρόδου, καθώς το προηγούμενο που χρονολογούνταν από το 2003 ήταν παρωχημένο και χρειαζόταν επικαιροποίηση.
Επίσης, ο κ. Βαγιανάκης αναφέρθηκε και σε μεγάλο αριθμό λιμενικών έργων που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν από το Ταμείο, τα οποία είναι τα εξής:
- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από τη Θαλασσινή Πύλη μέχρι το λιμάνι Ακαντιάς
- Ολοκλήρωση λιμενικών έργων λιμανιού Καμείρου Σκάλας.
- Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από Θαλασσινή Πύλη μέχρι λιμένα Ακαντιάς –τμήμα κατασκευή προβλήτα ημεροπλοίων.
- Ασφαλτοστρώσεις λιμένα Ακαντιάς.
- Συντήρηση γραφείων ΔΛΤΝΔ.
- Κατασκευή κρηπιδωμάτων στη θέση ΠΕΤΑΛΟ λιμένα Σύμης.
- Κατασκευή ράμπας ανελκύσεως στο Φοινίκι Καρπάθου.
- Κατασκευή ράμπας ανελκύσεως στα Πηγάδια.
- Επέκταση αποβάθρας λιμένα Διαφανίου.
- Έργα για την αντιμετώπιση της προσάμωσης στο αλιευτικό καταφύγιο Πλημμυρίου Νότιας Ρόδου.
- Συντήρηση δικτύου Η/Μ εγκατάστασης στο Φρυ Κάσου.
rodiaki.gr