Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική», λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Μάνος Κόνσολας, υφυπουργός Τουρισμού, βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. και αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για την τουρκική προκλητικότητα, δηλώνει ότι «Ο διάλογος επιβάλλεται πάντα στις διεθνείς σχέσεις» ενώ για την εκλογή ΠτΔ εκτιμά πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή και συναίνεση».
Ο υφυπουργός Τουρισμού αναφέρεται αναλυτικά στα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό μας μετά το σοκ στην αγορά από την κατάρρευση της Thomas Cook ενώ, για την μεγάλη επένδυση στο Γκολφ Αφάντου ξεκαθαρίζει πως «έχει καθυστερήσει αναίτια και αδικαιολόγητα λόγω των ιδεοληψιών της προηγούμενης κυβέρνησης, που χαρακτήρισε αρχαιολογικό χώρο μια τεράστια περιοχή».
Ο κ. Κόνσολας, μιλάει ακόμη για τον στρατηγικό στόχο της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης, για τις εξελίξεις στην Οικονομία καθώς και για το νομοσχέδιο σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση.
• Κύριε Κόνσολα, να ξεκινήσουμε από τον προϋπολογισμό. Είστε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταφέρει να προχωρήσει στην έξοδο από την κρίση και στην εξομάλυνση της οικονομίας με απώτερο στόχο την ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων;
Κυρία Ντόκου, είναι εμφανής η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αποτυπώνεται στην ψυχολογία της αγοράς αλλά και των πολιτών. Να υπενθυμίσω ότι για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, η Ελλάδα δανείστηκε από τις αγορές με αρνητικό επιτόκιο και δεν χρειάζεται να πω πόσο σημαντικό είναι αυτό, αφού εκτός όλων των άλλων δείχνει και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Το 2019, μετά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος, θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 2%, κάτι που καθιστά απόλυτα εφικτό το στόχο για ανάπτυξη 2,8% το 2020, έναν στόχο στον οποίο μεγάλη συμβολή θα έχει και ο ελληνικός τουρισμός.
Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε και ψηφίστηκε είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, μετά από πολλά χρόνια, που έχει αναπτυξιακό πρόσημο και περιλαμβάνει μειώσεις φόρων. Θα ακολουθήσουν και νέες μειώσεις φόρων μέσα στο 2020.
• Πώς σχολιάζετε τα σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής, κατά την άποψή σας;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή αποδοχή και συναίνεση. Η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι σέβεται και τηρεί αυτή την αρχή, να θυμίσω ότι οι τρεις τελευταίοι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος και οι κ.κ. Παπούλιας και Παυλόπουλος εξελέγησαν με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και με ευρεία πλειοψηφία.
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώ ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
• Να περάσουμε στον Τουρισμό. Μετά την κατάρρευση της Thomas Cook εκτιμάτε ότι η αγορά έχει συνέλθει; Οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία λένε ότι έχουν ζημιές αλλά θα καταφέρουν να τα πάνε καλά στη νέα σεζόν. Είστε αισιόδοξος;
Το κενό στο πτητικό έργο που εκτελούσε η Thomas Cook, έχει σχεδόν καλυφθεί, ενώ έχουν αυξηθεί και οι on line κρατήσεις για το 2020. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν θετικά μηνύματα για τον τουρισμό μας, όπως:
– Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις και η αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα και χώρες του Αραβικού Κόλπου προς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.
– Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από δύο μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα.
– Η άνοδος της κρουαζιέρας, που επιβεβαιώνεται από τις προκρατήσεις του 2020 και το 2021.
– Η αύξηση της τάξης του 10% σε ό, τι αφορά στον αριθμό των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα για το 2020 που ανακοίνωσε ο γερμανικός tour operator TUI AG, λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Θα πρέπει, επίσης, να αναφέρω, κυρία Ντόκου, ότι για πρώτη φορά η καμπάνια προβολής και προώθησης του τουρισμού μας ξεκινά τον Ιανουάριο, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματά της.
• Θα προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή μας όπως π.χ. το Γκολφ Αφάντου (που θα συνεισφέρει και στην ανάπτυξη του τουρισμού);
Η επένδυση το γκολφ Αφάντου έχει στρατηγικό χαρακτήρα, όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τη Ρόδο. Συνδέεται με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, με την αύξηση των εσόδων για τον τουρισμό μας, με τη δημιουργία εγκαταστάσεων που προσδίδουν υπεραξία στο τουριστικό μας προϊόν.
Η επένδυση στο γκολφ Αφάντου έχει καθυστερήσει αναίτια και αδικαιολόγητα λόγω των ιδεοληψιών της προηγούμενης κυβέρνησης, που χαρακτήρισε αρχαιολογικό χώρο μια τεράστια περιοχή. Θα έλεγα, κυρία Ντόκου, ότι κινδύνευσε ακόμα και με ματαίωση, αλλά από τον Ιούλιο υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα, μέσα στο 2020 πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν, επιτέλους, οι εργασίες.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις απασχόλησης και η αύξηση των εισοδημάτων, προκύπτουν μέσα από την οικονομική και επενδυτική δραστηριότητα.
• Πρόσφατα μιλήσατε για τον στρατηγικό στόχο της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης που θα διαμορφώσει το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε περιφέρειας. Η δική μας περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει όλα τα εχέγγυα για ανάπτυξη αν και πολυνησιωτική;
Η καρδιά του τουρισμού χτυπάει στο Νότιο Αιγαίο. Το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη έχει ως στόχο να διαμορφώσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να καλλιεργήσει κάθε νησί το δικό του πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο, εντάσσονται οι κατευθύνσεις για τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Αυτές οι κατευθύνσεις, κα. Ντόκου, θα έχουν ξεχωριστή αποτύπωση και προσαρμογή σε κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Πάντοτε με τη συνεισφορά των Περιφερειακών και Τοπικών αρχών.
Στοχεύουμε σε τέσσερις κατευθύνσεις:
1ον: Στην ενίσχυση με ποιοτικά στοιχεία του τουρισμού μας, σε περιοχές που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
2ον: Στην ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας, ο καταδυτικός, ο αναρριχητικός, ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός.
3ον: Στην προσαρμογή του τουρισμού μας και των ελληνικών περιφερειών στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που εκφράζεται μέσα από την ψηφιακή οικονομία που θα κυριαρχήσει στο μέλλον.
4ον: Σε ένα νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του Ελληνικού τουρισμού στο οποίο θα υπάρχει τριμερής συμμετοχή του Κράτους, της αυτοδιοίκησης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας,
• Ποια είναι τα σχέδια για το νομοσχέδιο σχετικά με την τουριστική εκπαίδευση, που στοχεύει στη ριζική αναβάθμισή της;
Αυτό που καταφέραμε με την απόδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας στους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ είναι μόνο η αρχή, κα. Ντόκου.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης στις δομές που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει γίνει στο χώρο της τουριστικής εκπαίδευσης. Μιλάμε για μια συνολική αναβάθμιση και σε όλα τα επίπεδα των δομών τουριστικής εκπαίδευσης.
Η ανάγκη να επιτευχθεί υψηλός βαθμός εξειδίκευσης απαιτεί τη δημιουργία σχολών και εξειδικευμένων δομών για την παροχή στοχευμένης τουριστικής εκπαίδευσης.
Η τουριστική εκπαίδευση θα συνδεθεί με την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Όταν εννοούμε διασύνδεση, αναφερόμαστε στην αντιστοίχιση της λειτουργίας μιας εκπαιδευτικής δομής με τις ανάγκες της αγοράς.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, μέσα από τη βελτίωση και παροχή νέων υπηρεσιών από καλά εκπαιδευμένα στελέχη, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τη λειτουργία αγγλόφωνων τμημάτων και την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών με δίδακτρα.
• Η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει «κόκκινο» στην περιοχή μας και είναι ορατός ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου. Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία;
Ο διάλογος επιβάλλεται πάντα στις διεθνείς σχέσεις. Διάλογο, όμως, δεν μπορείς να κάνεις κάτω από την απειλή δημιουργίας τετελεσμένων, διάλογο δεν μπορείς να κάνεις με μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δεν αναγνωρίζει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα.
Στο διάλογο, δεν σύρεσαι με φοβικά σύνδρομα γιατί τότε το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν φοβάται γιατί έχει ένοπλες δυνάμεις με αποτρεπτική ισχύ, γιατί διαθέτει διπλωματικά όπλα και γιατί αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία.
Πηγή:www.dimokratiki.gr