Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Νισύρου αναφέρει τα εξής:
Στη Νίσυρο βρίσκεται κλιμάκιο επιστημόνων από τον τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για την έναρξη εργασιών βασισμένων στη Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του ΔΗΜΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ και του ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Ε.Μ.Π.), για την Εκτέλεση του Ερευνητικού Προγράμματος: «Τεχνικογεωλογική και Γεωτεχνική Έρευνα με την Εφαρμογή Σύγχρονων Ψηφιακών Τεχνολογιών για την Σταθεροποίηση των Ηφαιστειακών Βραχώδων Πρανών Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής».
Τα φαινόμενα των εδαφικών ασταθειών του τύπου ολισθήσεων και βραχοκαταπτώσεων είναι αντικείμενα κατ’ εξοχήν ειδικότητας του τομέα Γεωτεχνικής Μηχανικής.
Ειδικότερα ο Τομέας Γεωτεχνικής Μηχανικής του ΕΜΠ έχει αναπτύξει ιδιαίτερη ερευνητική δράση στην Ελλάδα και διεθνώς με πλήθος αναφορών και εφαρμογών στα αντικείμενα (α) της ευστάθειας πρανών, (β) των γεωτεχνικών αναλύσεων ευστάθειας και (γ) αξιοποίησης εξελιγμένων μεθόδων ακριβούς τρισδιάστατης αποτύπωσης της δομής σύνθετων βραχομαζών και αυτοματοποιημένου εντοπισμού και ποσοτικοποίησης μετακινήσεων εδαφικών μαζών και βραχωδών τεμαχών, με ειδικά ανεπτυγμένα λογισμικά και εξοπλισμό.
Το αντικείμενο του Έργου είναι καινοτόμο από πολλές πλευρές. Η περίπτωση της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής έχει ιδιαιτερότητα λόγω της απότομης μορφολογίας και αδυναμίας λήψης κατάλληλων μορφολογικών και τεχνικογεωλογικών μετρήσεων με τις συμβατικές μεθόδους. Για τον σκοπό αυτό γίνονται μετρήσεις με την χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, όπως επίγειου σαρωτή Laser Scanner Lidar και UAV.
Η περιβαλλοντική και πολιτισμική διάσταση του Έργου έχει ληφθεί υπόψη σε σχέση με τα εγγενή χαρακτηριστικά της παραθαλάσσιας περιοχής και την απαίτηση εφαρμογής λύσεων ευστάθειας θα διατηρούν την αισθητική του χώρου και δεν θα επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον.