Αντικειμενικά, το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που χρηματοδοτήθηκε με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα του Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020, σχεδιάστηκε με τους λιγότερους πόρους, συγκριτικά με τις πραγματικές μας ανάγκες, όπως αναδεικνύεται από τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν.
Ο μέσος επιχορηγούμενος προϋπολογισμούς ανά επιχείρηση στην περιφέρεια μας είναι 9.446 ευρώ, όταν ο επόμενος μικρότερος προϋπολογισμός είναι 23.148 ευρώ. Το μέσο ποσό ανά αιτούσα επιχείρηση είναι 3.462 ευρώ στην περιφέρεια μας, όταν το επόμενο μικρότερο ποσό στις υπόλοιπες περιφέρειες είναι 4.550. Σε κάθε σύγκριση έχουμε λάβει τα μικρότερα ποσά, όταν αναλογικά είμαστε την κορυφή των αιτήσεων, καθώς μόνο Αττική και οριακά η Κρήτη, είχαν περισσότερες αιτήσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι κατά την οριστικοποίηση των ποσών που θα διατεθούν, δεν λήφθηκε υπόψη από την κυβέρνηση η διαφορετικότητα των περιοχών και πρόβλεψη για την επάρκεια των ποσών από τα περιφερειακά προγράμματα. Ο περιφερειάρχης αντί να αφουγκραστεί τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, διαφήμιζε το γεγονός ότι θα διατεθούν 49 εκ. ευρώ, που αφενός δεν ήταν αληθινό, καθώς το ποσό προσγειώθηκε στα 35 εκ. ευρώ, και αφετέρου δεν ήταν ανάλογο των αναγκών μας. Ίσως να φάνταζε αρκετό για τα δεδομένα άλλων περιοχών, όχι όμως για τις δικές μας ανάγκες. Με λίγα λόγια, αντί ο περιφερειάρχης να αντιληφθεί το κενό και να διεκδικήσει πολύ περισσότερα, επέλεξε να διαφημίζει το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ . Μιας κυβέρνησης, που έδρασε και πάλι με προχειρότητα. Αυτοί που μας εκπροσώπησαν στο σχεδιασμό του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ, συμβιβάστηκαν με λιγότερα από όσα μας αναλογούσαν. Τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν προφανώς λανθασμένα, καθώς πρόκειται σε έκτακτο εξειδικευμένο πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας που επλήγη από την πανδημία και όχι μια ακόμη παροχή για να γίνει η κατανομή με απλή συσχέτιση με τα πληθυσμιακά κριτήρια. Για μια περιοχή που στο σύνολο της σχεδόν εξαρτάται από τον τουρισμό, όφειλαν οι κυβερνώντες να αναγνωρίσουν ότι οι ανάγκες είναι σαφώς αυξημένες και εκεί έπρεπε να επικεντρωθεί το πρόγραμμα.
Ακόμη και η αρχική στόχευση των 49 εκ. ευρώ έναντι των 35 εκ. ευρώ, αποδεικνύεται μικρότερη των περιστάσεων. Ξεκίνησαν χαμηλά και κατέληξαν χαμηλότερα.
Η μη εξειδίκευση δε των κριτηρίων, οδήγησε σε περαιτέρω στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα ο χώρος της εστίασης, δικαίως να παραπονείται.
Τη στιγμή που η τοπική οικονομία καταρρέει, δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές κοκορομαχίες. Ας συστρατευτούμε αυτή τη στιγμή για τη διεκδίκηση ενός νέου προγράμματος, καθώς υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για κάτι τέτοιο, από το τρέχον πρόγραμμα του «2021-2027». Ας διεκδικήσουμε το νέο πρόγραμμα να σχεδιαστεί με τις ανάγκες που τώρα είναι και επίσημα καταγεγραμμένες και κατά προτεραιότητα να «τρέξει» άμεσα. Ας αναλάβουν επιτέλους κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι και η ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης έναν δυναμικό διεκδικητικό ρόλο. Έχουν αποδείξει πολλαπλώς την πίστη τους στην κυβέρνηση: με τη στάση τους σε ακροδεξιές πρωτοβουλίες, τη σιωπή τους σε καίρια θέματα διεκδικήσεων όπως στην περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αλλά κι αλλού.
Ας εξαργυρώσουν τουλάχιστον την υποταγή τους σε αυτήν την κυβέρνηση, με ένα νέο πιο δίκαιο πρόγραμμα ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία, περισσότερο από άλλες περιοχές. Ας υποστηρίξουν την κοινωνία που σαφώς έχει δείξει την πλέον σοβαρή στάση, αυτήν την εποχή και με υπομονή, υπομένει το βάρος των επιπτώσεων της πανδημίας.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
νοτίου συγκροτήματος ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ