Τηλεδιάσκεψη είχε διοργανωθεί με τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου, τον βουλευτή Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά , τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Σ. Σιμόπουλος και τους εκπροσώπους της παράκτιας αλιείας, όπου από τα Δωδεκάνησα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Καλύμνου Κουλλιάς Μανώλης και της Ρόδου κ. Λυμπέρης Μιχάλης με αντικείμενο τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου παράκτιας αλιείας. Στην τηλεδιάσκεψη προέκυψε ότι η θέσπιση συγκεκριμένων αυστηρών κριτηρίων του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης, όπως η ύπαρξη εγκατεστημένης συσκευής δορυφορικού εντοπισμού VMS και όχι το ημερολόγιο του πλοίου το οποίο αποτελεί επίσημο έγγραφο που ελέγχεται μηνιαίως, περιόρισε σημαντικά τον τελικό αριθμό των δικαιούχων.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα και τους αποκλεισμούς που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη φάση του προγράμματος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς με παρέμβαση του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπυρίδων - Παναγιώτη Λίβανό και ακολούθως με ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Σ. Σιμόπουλος, ζήτησαν από τον υπουργό να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης αφαιρώντας τα αυστηρά κριτήρια(VMS) και να τεθεί ως κριτήριο το ημερολόγιο του πλοίου ,ώστε να εξασφαλιστεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο η οικονομική στήριξη του συνόλου των επαγγελματιών της αλιείας, μέσω του νέου κύκλου ενίσχυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 –2020.
Ο υπουργός από το βήμα της βουλής αποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των βουλευτών και ο κλάδος της παράκτιας αλιείας, θα ενισχυθεί μέσω του νέου κύκλου ΕΠΑΛΘ 2014 –2020 με βάση το ημερολόγιο γέφυρας και όχι το VMS. Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον υπουργό κ. Λιβανό και τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου για την στήριξη τους στο δίκαιο αίτημα των παράκτιων αλιέων και την εξεύρεση λύσης.
Ιωάννης Κ.Παππάς
Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ