Η διάκριση αφορά την Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας και το Πρόγραμμα «Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination»
Μία πολύ σημαντική διάκριση απέσπασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη φετινή τελετή απονομής Bravo Sustainability Awards 2022, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης Bravo Sustainability Week 2022, που διοργανώνεται από το QualityNet Foundation. H διάκριση αφορά τον Πυλώνα Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το Πρόγραμμα: Τhe Rhodes Co-Lab Sustainable Destination.
Συγκεκριμένα, το Τhe Rhodes Co-Lab αποτελεί μία δημιουργική και καινοτόμο συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ομίλου TUI, που με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και τη συμμετοχή των φορέων του προορισμού, θα συνδιαμορφώσει ένα Ολιστικό Μοντέλο μετασχηματισμού ενός ώριμου τουριστικού προορισμού σε πρότυπο βιώσιμο τουριστικό προορισμό.
«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δείχνουν το δρόμο για το Αύριο. Είμαστε περήφανοι που το νέο μοντέλο βιώσιμου τουρισμού ξεκινά παγκοσμίως από τη Ρόδο. Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα και υλοποιούμε νέες δράσεις, τοποθετώντας τη βιωσιμότητα όχι μόνο στο κέντρο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής αλλά στη συνείδηση όλων μας» ανέφερε σχετικά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός και η υλοποίηση των δράσεων του Τhe Rhodes Co-Lab, βασίζεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, και αφορά στους εξής 4 άξονες:
- Δημιουργία Πράσινης Οικονομικής Ανάπτυξης
- Πράσινος Μετασχηματισμός & Κυκλική Οικονομία
- Ενίσχυση του θετικού κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού
- Αποκατάσταση βιοποικιλότητας & προστασία φυσικού περιβάλλοντος.
Το Τhe Rhodes Co-Lab και η υλοποίησή του τελεί υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και περιλαμβάνει συνεργασία με την κυβέρνηση, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με τις διοικητικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες, με εταιρείες δημοσίων υποδομών (ιδιαίτερα στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της ενέργειας, της διαχείρισης νερού κ.α.).
Στόχος του προγράμματος είναι η Ρόδος να μετασχηματιστεί σε Πρότυπο Παγκόσμιο Τουριστικό Προορισμό και να καθιερωθεί ως Διεθνές Κέντρο ενός ολιστικού μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας για τουριστικούς προορισμούς σε όλον τον κόσμο.
Κάθε χρόνο, ο θεσμός Bravo αναπτύσσει έναν κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας. Φέτος, ο Θεσμός Bravo σημείωσε «ρεκόρ» συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, από 185 συμμετέχοντες Οργανισμούς που προέρχονται από το κοινό των Επιχειρήσεων, των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών της Κοινωνίας Πολιτών και των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. H αξιολόγηση των πρωτοβουλιών που αναδεικνύονται γίνονται μέσα από τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού, οι οποίες αποτελούνται από 170 μέλη και με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 16.000 Ενεργών Πολιτών αναδείχθηκαν οι καλύτερες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον.
Το Γραφείο Τύπου