Γ. Αμυράς: Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν τον δρόµο της εναρµόνισης του τουρισµού µε τις αρχές της κυκλικής οικονοµίας και της ενεργειακής αυτονοµίας

Νοέμβριος 02, 2022

«Γκάζι» έχει πατήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειµένου να προχωρήσουν εκκρεµότητες δεκαετιών, ειδικά όσον αφορά στον χωροταξικό σχεδιασµό της χώρας, το κτηµατολόγιο και τους δασικούς χάρτες, οι οποίες επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην υλοποίηση επενδύσεων και στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό τονίζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στο τεύχος Οκτωβρίου του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αµυράς, γνωστός για την ευαισθησία αλλά και για τις δράσεις του για το Περιβάλλον. Μάλιστα όπως λέει χαρακτηριστικά, «…Το µεγάλο στοίχηµα και ο στόχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να βρούµε τη χρυσή τοµή µεταξύ της άρσης ιδεοληπτικών εµποδίων που ταλαιπωρούσαν επί δεκαετίες την υγιή επιχειρηµατικότητα και της επιβολής αυστηρών κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος».

Ο κ. Αµυράς υπογραµµίζει ότι προχωρούν µε ταχύτατους ρυθµούς όλα τα σχετικά έργα. Λέει συγκεκριµένα ότι ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΝ η εκπόνηση των 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» της χώρας και αναφέρει ότι:

–              Σύντοµα, η Ελλάδα αποκτά αξιόπιστο Κτηµατολόγιο και αξιόπιστους Δασικούς Χάρτες.

–              Ολοκληρώνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισµό.

–              Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδοµικά Σχέδια.

Αλλεπάλληλες είναι οι παρεµβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για µεγάλες επενδύσεις.

–            Μέσα στα επόµενα χρόνια η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασµό.

Ειδική µνεία κάνει ο υφυπουργός στα ορεινά ξενοδοχεία, τα ξενοδοχεία της άλλης Ελλάδος, όπου πέραν της στήριξης µε επιδοτήσεις στους λογαριασµούς, προωθείται το πρόγραµµα «Εξοικονοµώ» για τις επιχειρήσεις που έχει προϋπολογισµό 200 εκατ. ευρώ και θα αρχίσει να υλοποιείται στις αρχές του 2023, ενώ ειδικά στον Τουρισµό θα διοχετευθούν 100 εκατ. €.

Αναφερόµενος στον ελληνικό Τουρισµού τονίζει εµφατικά: «Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσµίως. Διαθέτει µεγάλη διασπορά στις αγορές του. Έχει σύµµαχο µία πολιτεία που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος. Το κορυφαίο, όµως, πλεονέκτηµα είναι το ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι «…πρέπει να αντιµετωπιστεί και το φαινόµενο του υπερτουρισµού σε συγκεκριµένες περιοχές της χώρας. Γιατί, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθµισης του παρεχόµενου τουριστικού προϊόντος. Το βλέπουµε, άλλωστε να συµβαίνει µε τα µέτρα που λαµβάνονται σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία».

Και καταλήγει: «Η Αστυπάλαια, η Χάλκη και η Τήλος δείχνουν, ήδη, τον δρόµο της εναρµόνισης του τουρισµού µε τις αρχές της κυκλικής οικονοµίας και της ενεργειακής αυτονοµίας. Το µοντέλο θα µετασχηµατιστεί, θα «ανοίξει» και σε άλλες «πηγές» που ακόµα δεν τις έχουµε αξιοποιήσει. Ο αγροτουρισµός, ο περιπατητικός, ο καταδυτικός, ο υγειονοµικός, ο θρησκευτικός, ο ιαµατικός τουρισµός θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων και υφιστάµενων επιχειρήσεων του κλάδου».

Τελευταίο αλλά σηµαντικό, φιλοδοξία του κ. Αµυρά είναι να βάλει «ένα µεταρυθµιστικό “πετραδάκι” σε µια Ελλάδα που θα µας κάνει και θα την κάνουµε υπερήφανη».

Ολόκληρη η  συνέντευξη εδώ 




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot