Για την έρευνα στις καλλιέργειες και τα προϊόντα τους
Σε δύο στάδια υλοποιείται η δράση στήριξης μέσω των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014 – 2020, της εισαγωγής στον πρωτογενή τομέα της κουλτούρας της συνεργασίας και της έρευνας.
Για τον σκοπό αυτό, προκηρύχθηκε η Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020», ούτως ώστε να προκαλέσει σε συνεργασία, με στόχο την έρευνα και την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων σε όλα τα στάδια της πρωτογενούς παραγωγής.
Στο πρώτο στάδιο, στο οποίο εγκρίθηκε μόνο η έναρξη του ερευνητικού έργου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, εντάχθηκαν και οι εννέα (9) συμπράξεις από το Νότιο Αιγαίο που υπέβαλαν πρόταση, ενώ στο επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των σχεδίων για τη χρηματοδότηση της υλοποίησής τους.
Οι συμπράξεις που εντάσσονται στη Δράση 1 του Υπομέτρου 16.1 – 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020», είναι οι εξής:
1. Φάβα Σαντορίνης: Βελτίωση παραγωγικότητας, παραγωγή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και περιγραφή της παραδοσιακής ποικιλίας και ανάπτυξη προσαρμοσμένων καλλιεργούμενων υλικών
2. Ομάδα για το Θυμαρίσιο Μέλι Καλύμνου (ΘυΜεΚα) : Εφαρμογή της καινοτόμου μεθοδολογίας μεταβολομικής για την ανάδειξη της ποιότητας, διατροφικής αξίας, και ελέγχου νοθείας θυμαρίσιου μελιού Καλύμνου
3. BeeMAP: Διασφάλιση παραγωγής και αύξηση ποιότητας μελιού στις Κυκλάδες με χαρτογράφηση της μελισσοκομικής χλωρίδας και εκτίμηση της μελισσοχωρητικότητας
4. Καινοτόμα κτηνοτροφικά και Κυκλάδες: Εισαγωγή καινοτόμων κτηνοτροφικών καλλιεργειών (Quinoa, Chia, Teff) στις Κυκλάδες
5. SWS GRAPES RIPENESS: Έξυπνο φορητό σύστημα ωρίμανσης σταφυλιών
6. KEA BREED_REFORM: Γενετική ταυτοποίηση της φυλής Κέας και ποιοτικός χαρακτηρισμός των παραγόμενων προϊόντων
7. Λινάρι και Κυκλάδες: Εισαγωγή της αναδρομικής και παραδοσιακής καλλιέργειας του λιναριού για παραγωγή ίνας λαδιού και σπόρου στις Κυκλάδες, για αύξηση της γεωργικής παραγωγής
8. Καινοτομία για την ποιότητα στο κρασί: Καινοτόμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των ερυθρών οίνων ΠΟΠ της Πάρου
9. LERICO: Βιοενεργά φυτά της Λέρου – Αναδεικνύουμε δυνατότητες και ευκαιρίες