Στο Βασιλεώνοικο, το χωριό της Χίου στα νοτιοδυτικά της εύφορης πεδιάδας του Κάμπου με τους δεκάδες ερειπωμένους πύργους, εκεί όπου άφησε την Κυριακή την τελευταία του πνοή, από ανακοπή, ο 57χρονος πυροσβέστης Γιάννης Μαστοράκης, περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού, κάτοικοι κι επισκέπτες βυθίστηκαν στο πένθος.
Οι καμπάνες του Αγίου Γεωργίου, της εκκλησίας του χωριού με την πετρόχτιστη περίφραξη και τα αιωνόβια δέντρα ολόγυρα, στους πρόποδες του Κορακάρη, ήχησαν πένθιμα, ενώ είχε ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μια τελετή χαρμόσυνη, τον αρραβώνα της κόρης του άτυχου πυροσβέστη, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει εκείνο το μοιραίο απόγευμα. Τα περίπου δεκαπέντε λεπτά που έκανε το ασθενοφόρο να φτάσει στο σημείο από άλλο περιστατικό στο οποίο είχε κληθεί νωρίτερα, φαίνεται πως στάθηκαν αρκετά για να χάσει το «χωριό των βασιλιάδων», όπως είναι γνωστό το Βασιλεώνοικο, ένα σπουδαίο μέλος του.
Δύο 24ωρα μετά την τραγική απώλεια του 57χρονου, ο δήμαρχος Χίου ένωσε τη φωνή του με τους κατοίκους του νησιού που ζητούν λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ Χίου εδώ και μήνες. «Αξιότιμε κύριε υπουργέ Υγείας, σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή προκειμένου να ενώσω τη φωνή μου ως δήμαρχος Χίου με το αίτημα ολόκληρου του νησιού μας για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο σε αριθμό προσωπικό για την επαρκή λειτουργία του. Το μείζον αυτό ζήτημα πολλάκις έχει επισημανθεί – σε όλους τους τόνους – από σύσσωμη την κοινωνία της Χίου, ενώ δυστυχώς τραγικές απώλειες συνανθρώπων μας το καθιστούν αδήριτη ανάγκη και προτεραιότητα. Εκ μέρους ολόκληρου του νησιού, σας εκφράζω την απαίτησή μας για άμεσες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί – χθες – αυτό το κατεπείγον πρόβλημα που μας ταλανίζει σοβαρά, παραμένοντας άλυτο», ανέφερε σε επιστολή του ο Σταμάτης Κάρμαντζης.
Η κατάσταση στο νησί
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το θέμα «σήκωσε» άμεσα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης, ο οποίος με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της χώρας που, φέτος το καλοκαίρι, είδε τον πληθυσμό του (50.500 κάτοικοι) να τριπλασιάζεται. «Εδώ και μήνες, οι περίπου 50.000 κάτοικοι της Χίου ζουν με τον φόβο της “λάθος ώρας και στιγμής”. Στο πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, νησί πολύπαθο και ακριτικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το προσωπικό του τοπικού ΕΚΑΒ επαρκεί για τη λειτουργία μόνον ενός ασθενοφόρου ανά βάρδια. Σε περίπτωση επείγοντος, εάν τυχόν συμβεί το ΕΚΑΒ να επιχειρεί αλλού, μπορείς μόνο να κάνεις τον σταυρό σου. Από την αρχή του έτους, δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους περιμένοντας αυτό το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο.
Δύο φορές το τελευταίο εξάμηνο ο αρμόδιος υπουργός κ. Θ. Πλεύρης έχει δεσμευτεί ότι το πρόβλημα θα λυθεί με προσλήψεις νέου προσωπικού. Την πρώτη στον υπογράφοντα, στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. Τη δεύτερη σε σύσσωμη τη χιακή κοινωνία, στους αγωνιώντες επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, κατά την επίσκεψή του στο νησί στις αρχές Ιουνίου. Ομως, η ντροπιαστική, για προηγμένη χώρα, κατάσταση συνεχίζεται. Εν έτει 2022, άνθρωποι στη Χίο πεθαίνουν κυριολεκτικά στον δρόμο, επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνείται να πράξει τα αυτονόητα».
Κι ενώ το Σωματείο Εργαζομένων του Σκυλίτσειου (ΣΕΣΝΟΧ) έχει απευθύνει κάλεσμα διαμαρτυρίας για σήμερα το πρωί, στις 11.30, στην πύλη του νοσοκομείου, με βασικό αίτημα τη στελέχωση του ΕΚΑΒ Χίου – καθώς αυτή τη στιγμή οι 15 διασώστες του αρκούν για να καλύψουν ένα – ενάμισι ασθενοφόρο ανά βάρδια, ενώ το νησί χρειάζεται δύο -, ο πρόεδρος Εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος εξηγεί ότι το πρόβλημα υποστελέχωσης της Χίου είναι υπαρκτό, όμως υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι Κυκλάδες και η Αθήνα. Πρέπει να γίνουν προκηρύξεις για τουλάχιστον 600 μόνιμες θέσεις διασωστών, μόνο για να καλυφθούν τα κενά, όχι για να φτάσουμε τα διεθνή στάνταρ που είναι ένα ασθενοφόρο ανά 35.000 κατοίκους». Για κίνητρα που πρέπει να δώσει η πολιτεία στους διασώστες κάνει λόγο ο διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστος Ροϊλός. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαθέσιμος διασώστης στις λίστες για να τον προσλάβουμε στη Χίο, είτε ως μόνιμο είτε ως επικουρικό. Οχήματα υπάρχουν, διασώστες δεν έχουμε. Ενδεχομένως, το υπουργείο πρέπει να δώσει λύση με έξτρα κίνητρα. Το κομμάτι του επείγοντος καλύπτεται στη Χίο, τώρα συζητάμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου μήπως απελευθερώσουμε το ασθενοφόρο από τις δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια) μέσω σύμβασης με ιδιώτη. Εχω δώσει οδηγίες, νομίζω τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί λύση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ