Είδος γρύλου το έντομο που ανακαλύφθηκε στις Πεταλούδες

Νοέμβριος 08, 2017

Αναφορικά με το νέο έντομο που ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα των Πεταλούδων,  εκδόθηκε η παρακάτω ενημερωτική ανακοίνωση

«Επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ρωσία, με έκπληξη, ανακάλυψαν ένα νέο είδος εντόμου, στην παγκοσμίως γνωστή Κοιλάδα των Πεταλούδων της Ρόδου. Η Κοιλάδα, που είναι κυρίως γνωστή για τον τεράστιο πληθυσμό της νυχτοπεταλούδας Euplagia quadripunctaria που φιλοξενεί, πιστευόταν πως έχει μελετηθεί ικανοποιητικά ως προς την βιοποικιλότητά της, εν μέρει λόγω και της μακροχρόνιας παρουσίας των Ιταλών, αλλά φαίνεται πως δεν είναι έτσι!

Ovaliptila rhodos, φωτογραφία A. Gorochov

Ovaliptila rhodos, φωτογραφία A. Goroschov

Στη διάρκεια νυχτερινής επίσκεψης από τον βιολόγο Σωτήρη Αλεξίου, για πρώτη φορά εντοπίστηκε και συλλέχτηκε ένα είδος γρύλου. To δείγμα στάλθηκε για μελέτη στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Ρώσος ειδικός σε αυτή την ομάδα εντόμων Andrey Gorochov, αποφάνθηκε πως πρόκειται για νέο είδος. Προς τιμήν του νησιού της Ρόδου ονομάστηκε Ovaliptila rhodos.


Το νέο είδος γρύλου είναι ενδημικό της Ρόδου. Μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί μόνο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι νυχτόβιο ζώο και προτιμά το υγρό και σκοτεινό οικοσύστημα της Κοιλάδας, όπως αυτό σχηματίζεται κάτω από τα δέντρα των Πλατάνων και της Ζητιάς.

Ovaliptila rhodos, φωτογραφία Σ. Αλεξίου
Ovaliptila rhodos, φωτογραφία Σ. Αλεξίου

Η νυχτερινή έρευνα στην Κοιλάδα έγινε κατόπιν άδειας από τον Δήμο Ρόδου και με την συμβολή του Λευτέρη Καραγιάννη, υπεύθυνου της Κοιλάδας, ο οποίος ασμένως και εθελοντικά έλαβε μέρος και στις δύο βραδιές που η έρευνα απαίτησε.

Ο εντοπισμός στην Κοιλάδας των Πεταλούδων, ενός ακόμα εντόμου, που αυτή την φορά ζει μόνο σε αυτή, κρούει για μια ακόμα φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τον μοναδικό αυτό βιότοπο του μαγευτικού νησιού της Ρόδου. Τα εκατομμύρια των τουριστών που διανύουν την Κοιλάδα κάθε χρόνο πρέπει να τιθασευτούν στο να παραμένουν εντός του μονοπατιού χωρίς να προκαλούν όχληση στο περιβάλλον.
Το πιο σημαντικό όμως, και εντελώς απαράδεκτο, είναι η συνεχόμενη βόσκηση που υφίστανται οι όχθες της Κοιλάδας, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται η βλάστηση, καθώς τα νεαρά αρτίβλαστα δενδρύλλια τρώγονται από τα αιγοπρόβατα και έτσι δεν αντικαθιστούν τα γηραιότερα δέντρα όταν αυτά ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο. Το αποτέλεσμα είναι, οι ακτίνες του ήλιου να διέρχονται εντός της Κοιλάδας όλο και περισσότερο, καταστρέφοντας έτσι το υγρό και σκιερό περιβάλλον.
Το άρθρο με την περιγραφή του νέου γρύλου δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2017, στο πολύ έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Zoosystematica rossica, που εκδίδει το Ζωολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας». Μπορείτε να δείτε την δημοσίευση εδώ: https://www.zin.ru/journals/zsr/content/2017/zr_2017_26_1_Gorochov_2.pdf

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot