Τρεις άξονες πολιτικής του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
Το πλέγμα δράσεων του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Ρόδο μαζί με τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην περιφέρεια Δωδεκανήσου.
Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης βασική στόχευση της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού είναι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και δη με τις Περιφέρειες της χώρας για θέματα τουρισμού. Αυτό εξυπηρετεί άλλωστε, όπως σημείωσε ο υπουργός, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό που στόχο έχει την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του συντονισμού και της διάχυσης καλών πρακτικών και φυσικά την επίλυση των οποίων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες.
Η πρώτη συνεδρίαση αυτού του νέου οργάνου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Οκτωβρίου ενώ το πλάνο προβλέπει την ανά δίμηνο σύσκεψη στο υπουργείο παρουσία των 13 Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού.
Και συμπλήρωσε " θέλουμε ο τουρισμός να κάνει τη στροφή στην ποιότητα στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ανάπτυξη και αυτό το βλέπω να γίνεται πράξη στη Ρόδο. Το Υπουργείο βάζει τρεις άξονες:
Πρώτον, συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δεύτερον, γρήγορα αντανακλαστικά για να λύνουμε τα προβλήματα όσο γίνεται πιο γρήγορα και τρίτον, μακρόπνοος σχεδιασμός. Δεν πρέπει να κάνουμε τα πράγματα τυχαία ή να ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα που δεν θα είναι πάντα θετικά, αλλά να έχουμε στρατηγική που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν οι αλλαγές που συντελούνται στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και η κλιματική αλλαγή η οποία επηρεάζει τις τουριστικές τάσεις.
Για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, η συνεργατική διακυβέρνηση είναι ένα άξονας στρατηγικός που πρέπει να τον επανεξετάσουμε για να δούμε πώς θα συνεργαστεί ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα καθώς και όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα μεταξύ τους.
Χαίρομαι γιατί είδα πνεύμα συναντίληψης, που θα μετατρέψουμε σε μια πρακτική συνεργασία σύμπραξης και τελικού αποτελέσματος. Ο Περιφερειάρχης, στο Υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ θα βρει τους συμμάχους για να συνεχίσει το στρατηγικό πλάνο του για τη νέα τριετία που μας παρουσίασε''.
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας είπε: «Ο στόχος μας είναι να σηματοδοτήσουμε, από τη Ρόδο, ένα νέο ξεκίνημα για τον τουρισμό μας. Να βγάλουμε τον τουρισμό από τον αυτόματο πιλότο. Αυτό προϋποθέτει την υλοποίηση - για πρώτη φορά - ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου σε βάθος χρόνου. Με τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, τη διαμόρφωση πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας που οδηγούν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας και στην αύξηση των εσόδων. Με την ολική ανατροπή του μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης που θα συνδεθεί με τους υψηλούς στόχους που βάζουμε για τον τουρισμό μας, με νέα προγράμματα σπουδών και σύγχρονες ειδικότητες. Το επόμενο διάστημα θα έρθει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης, ενώ κάνουμε άμεσα την αρχή με την λειτουργία Σχολής Ξεναγών στη Ρόδο».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Ρόδου κκ. Κύριλλο B’ ενώ είχε συνεργασία και με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, συνοδευόμενοι από τους βουλευτές Δωδεκανήσου της ΝΔ, Βασίλη Υψηλάντη, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννη Παππά. Επίσης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Ρόδο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΥΤ Δωδεκανήσου, την ΑΣΤΕ Ρόδου και το ΙΕΚ Τουρισμού.