Ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα δύο hot spot που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, της Λέρου και της Κω, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Στην Λέρο, φιλοξενούνται αυτή την περίοδο 1.417 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες από διάφορες εθνικότητες Σύροι, Αφρικανοί κ.λπ.
Ωστόσο, η δομή είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί 850 άτομα περίπου. Αν και δεν σημειώνονται επεισόδια ή προβλήματα στην λειτουργία του hot spot, οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι καθημερινά.
Στο hotspot της Λέρου, η σίτιση είναι άρτια, έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με άλλα hotspot όπως π.χ. στην Μόρια (μέχρι και ίντερνετ… διαθέτει η δομή) με συνέπεια να μην θέλει κανένας να φύγει ή να διαμένουν αρκετά παραπάνω χρόνο από όσο πρέπει! «Οι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες δεν είναι περιορισμένοι στο hotspot της Λέρου.
Πολλοί κοιμούνται εκτός επειδή η δομή είναι υπερπλήρης ενώ οι ΜΚΟ δρουν ανεξέλεγκτα. Αυτό που απαιτείται είναι ο καλύτερος έλεγχος μέσα στην δομή. Επιπλέον, η σίτιση είναι πάρα πολύ καλή αφού απαιτούσαν αλλαγή μέχρι και του μενού για να τρώνε τα δικά τους φαγητά…» δήλωσε στην «δημοκρατική» κάτοικος του νησιού που γνωρίζει.
-Στο hotspot της Κω, oi πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες ξεπερνούν τους 2.000 τον αριθμό την στιγμή που η δομή είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί 648 άτομα περίπου. Τον χώρο επισκέφθηκε πρόσφατα και ο νέος δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Νικηταράς και είχε συνεργασία με την διοικήτρια του κέντρου κ. Μαρία Κρητικού προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση. Η κατάσταση και στην Κω είναι ικανοποιητική ως προς την σίτιση και τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά παραμένουν τα προβλήματα λόγω των υπεράριθμων ατόμων που φιλοξενούνται. Οι ροές ωστόσο, αυξάνονται καθημερινά και είναι κάτι που ανησυχεί τις αρχές του νησιού.
-Στην Ρόδο, όπως έγραψε η «δ», επίσης κυριαρχούν ασφυκτικές καταστάσεις. Έκλεισαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που λειτουργεί ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που δημιουργήθηκε στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου. Αν και η κατάσταση ξεκίνησε ως «προσωρινή», έχει γίνει μόνιμη και φυσικά, οι παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο, προωθούνται σε χώρους που μόνον ‘κατοικήσιμοι’ δεν είναι.
Την ώρα που οι ροές των μεταναστών συνεχίζονται, σήμερα ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, φιλοξενεί 57 άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων ενώ τα προβλήματα παραμένουν στην σίτιση και φυσικά, στην φύλαξή τους. Η προηγούμενη δημοτική αρχή αρνείτο να δεχτεί την δημιουργία hotspot στο νησί, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο εντός ή εκτός πόλεως που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών –αν και έχουν ακουστεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.
ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ HOTSPOT
Σημειώνεται πως οι «δομές» που φιλοξενούν πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες στην χώρα μας είναι οι εξής:
-Καρά Τεπέ, Λέσβος (Δομή Φιλοξ.)
-Λέπιδα, Λέρος (ΚΥΤ/Hotspot)
-Μόρια, Λέσβος (ΚΥΤ/Hotspot)
-ΠΙΚΠΑ, Λέρος (Δομή Φιλοξ.)
-ΠΙΚΠΑ, Λέσβος (Δομή Φιλοξ.)
-Πυλί, Κως (ΚΥΤ/Hotspot)
-Σούδα, Χίος (Δομή Φιλοξ.)
-Βαθύ, Σάμος (ΚΥΤ/Hotspot)
-Βιάλ, Χίος (ΚΥΤ/Hotspot)
-Zervou, Samos (RIC/Hot Spot)
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι θα προχωρήσει σύντομα στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου (master plan ), με πολιτικές και μέτρα που θα καλύπτουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.
Πηγή:www.dimokratiki.gr