Το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά από εντατικές προσπάθειες έλυσε αποτελεσματικά ένα θέμα που απασχολούσε για χρόνια τον τομέα του Τουρισμού. Το ζήτημα είχε προκύψει μετά από αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς η υποχρεωτική εφαρμογή του νέου συστήματος βίζα-που απαιτεί αναβαθμισμένα πληροφοριακά συστήματα για είσοδο σε χώρα της ζώνης Σένγκεν- ήταν γνωστή από το 2013.
Από τις 11 Μαΐου το ΥΠΕΞ είχε επικεντρώσει τις προσπάθειές του, ούτως ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε και αρχίζει κάθε χρονιά η αυξημένη ροή των τουριστών, να μην υπάρξουν προβλήματα. Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση του ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Ξυδάκη, συστάθηκε από τις 14 Δεκεμβρίου ομάδα εργασίας, η οποία και παρέδωσε πόρισμα στις 4 Ιανουαρίου.
Στο πόρισμα αυτό συμπεριλαμβάνονταν βήμα προς βήμα όλες οι επείγουσες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθούν όλα τα προξενεία, με προτεραιότητα εκείνο της Μόσχας και υλοποιήθηκαν τα εξής:
ι) ενισχύθηκε το προξενείο με προσωπικό από κεντρική υπηρεσία, αστυνομία και ντόπιους εποχικούς (για το τελευταίο απαιτήθηκε νομοθέτηση). Έτσι, το τμήμα θεωρήσεων έχει σήμερα 67 περίπου άτομα και αναμένεται να φτάσει τους 120, ανάλογα με τις ανάγκες.
ιι) βελτιώθηκε το λογισμικό ώστε να μειωθεί ο χρόνος επεξεργασίας κάθε αίτησης ως και 90% του χρόνου.
ιιι) βελτιώθηκε η γραμμή επικοινωνίας, καθώς η μεταφορά δεδομένων είναι διαρκής και αποτελεί βασικό παράγοντα στη λειτουργία του συστήματος.
ιν) αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός, ώστε από ένα όροφο με 32 σταθμούς εργασίας, το προξενείο να διαθέτει σήμερα 67 σταθμούς αναπτυγμένους σε δύο ορόφους (και θα φτάσει περίπου τους 75 που είναι η ανώτατη χωρητικότητα του κτιρίου).
v) Αυξήθηκε η έκδοση βίζας πολλαπλών εισόδων (ενός, δυο, τριών ετών κτλ)
Με βάση τα δεδομένα (ι) και (ιν) θα είναι δυνατή η λειτουργία ακόμα και σε διπλή βάρδια.
Ο αριθμός θεωρήσεων εισόδου βίζα από Ρωσία έχει φτάσει σε ύψος-ρεκόρ και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για όσους Ρώσους θελήσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.