Πώς από την επένδυση που ματαιώθηκε στην Τουρκία φθάσαμε στο project σε ένα νησί καταμεσής του Αιγαίου, το οποίο θα διαμορφώσει νέες επιλογές για την αστική μετακίνηση
Ενα τέλος και μια αρχή. Δύο τόποι, μια στρατηγική επιλογή για το μέλλον. Στη μία πλευρά του Αιγαίου, στην άλλοτε πολυπολιτισμική Σμύρνη, ένα εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει – άλλωστε, δεν πρόλαβε καν να κατασκευαστεί. Εμεινε στα σχέδια… Στη μέση του Αιγαίου, ένα νησί με χίλιους τόσους μόνιμους κατοίκους και δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι – η Αστυπάλαια – είναι η απάντηση για την οριστική ματαίωση της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, που μαζί της φέρνει το τέλος και την αρχή μιας εποχής. Μια εποχή όπου η παραγωγή ενός αυτοκινήτου περνά σε δεύτερη μοίρα και στο προσκήνιο έρχεται η έξυπνη κινητικότητα και ό,τι πιο καθαρό και πράσινο τη συνοδεύει.
Στο site της Volkswagen διαβάζω: «Το Volkswagen Group και η Ελληνική Δημοκρατία θα δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα κινητικότητας στην Αστυπάλαια. Για τον σκοπό αυτόν, το τρέχον σύστημα μεταφορών στο νησί θα αντικατασταθεί από τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, η Αστυπάλαια θα καταστεί ένα νησί-πρότυπο για την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα (…). Οι νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ο διαμοιρασμός ή η κοινή χρήση οχημάτων θα βοηθήσουν στη μείωση και τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας. Η ενέργεια θα παράγεται κυρίως από τοπικές πηγές πράσινης ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το έργο αρχικά θα διαρκέσει έξι χρόνια».
Η Αστυπάλαια δεν είναι πλέον μια νησίδα στον χάρτη των στρατηγικών επιλογών της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας – δεν είναι μια εξαίρεση -, είναι η νέα πραγματικότητα, η νέα κουλτούρα της μετακίνησης, όπου το κύριο και βασικό της στοιχείο δεν είναι απλώς η πώληση ενός (ακόμη) αυτοκινήτου αλλά η παροχή ενός ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών μετακίνησης των πολιτών.
Η απόφαση
Αλλά, ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά. Τον περασμένο Ιούλιο στα media – παραδοσιακά και νέα, έντυπα και ηλεκτρονικά – έκανε αίσθηση μια είδηση που έφθασε από το πρακτορείο Bloomberg – η είδηση που αφορούσε τη Volkswagen και τα σχέδιά της για την κατασκευή παραγωγικής μονάδας στην Τουρκία. Ο γερμανικός όμιλος – σύμφωνα με το πρακτορείο – απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την επένδυση. Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα κατασκευαζόταν στην περιοχή της Σμύρνης, δημιουργώντας περί τις 4.000 θέσεις εργασίας.
Η κάθετη μείωση της ζήτησης δεν αφήνει περιθώρια στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας – ιδιαίτερα στην Ευρώπη – να συνεχίσει στην πεπατημένη ενός μοντέλου μεγάλων παραγωγικών επενδύσεων που όλα δείχνουν ότι έχει «φάει τα ψωμιά του». Με τη σημερινή ζήτηση οι υφιστάμενες μονάδες αρκούν και περισσεύουν. Αλλωστε, ο δόκτωρ Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, με αφορμή το project της Αστυπάλαιας έχει δηλώσει: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η 100% κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα για όλους. Και το Astypalea Project θα επιδείξει ότι αυτό είναι εφικτό ήδη σήμερα. Η ηλεκτροκινητικότητα και η έξυπνη κινητικότητα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο ως προς τον άνθρακα».
Η επιλογή
Στο σημείο αυτό μια επισήμανση: Η επιλογή ενός ελληνικού νησιού καταμεσής του Αρχιπελάγους κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Η χώρα μας διαθέτει ορισμένα πολύ δυνατά χαρτιά ως συγκριτικά στοιχεία στον διεθνή ανταγωνισμό. Από τη μια πλευρά, ήλιο και αέρα σε υπερεπάρκεια και από την άλλη, «μυαλά»! Με λίγα λόγια, η ακένωτη δεξαμενή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και το προικισμένο ανθρώπινο δυναμικό (ερευνητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες, startupers) αποτελούν, δίχως άλλο, τον θησαυρό μας για ένα νέο μοντέλο έξυπνης, πράσινης και καθαρής βιώσιμης ανάπτυξης.
Στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας κατά την (διαδικτυακή) υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Volkswagen Group είχε αναφερθεί σε 3+1 πυλώνες για το υπό εξέλιξη project:
– Ο πρώτος είναι η έξυπνη κινητικότητα. Τα συμβατικά λεωφορεία θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα λειτουργούν όπως χρειάζεται, δηλαδή με ευελιξία και σε όλη την περιφέρεια του νησιού. Θα συνδυάζουν και νέες, έξυπνες υπηρεσίες: Διαμοιραζόμενη μεταφορά, οχήματα κατά παραγγελία και την υπηρεσία της μικρο-κινητικότητας.
– Ο δεύτερος πυλώνας – που είναι και ο πιο ριζοσπαστικός – είναι το σχέδιο αντικατάστασης όλων των συμβατικών οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά. Τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια.
– Ο τρίτος πυλώνας είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Η έξυπνη κινητικότητα δεν σημαίνει απλά αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με έξυπνα οχήματα. Απαιτείται και το λογισμικό για τη διασύνδεση και απαιτούνται φυσικά οι σταθμοί φόρτισης.
Και πίσω από όλα αυτά, υπάρχει και το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης. Θα πρέπει να δοκιμάσουμε νέα συστήματα σε ένα σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον – όχι τόσο μεγάλο αλλά ούτε και μικρό…
Πηγή: in.gr
Κώστας Τσαούσης