Άλλη μια προσπάθεια της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” του Μανώλη Γλυνού και των φιλικών προς αυτή ΜΜΕ, να διαμορφώσουν κλίμα ανατροπής, μια εβδομάδα πριν από τις περιφερειακές εκλογές, κατέρρευσε παταγωδώς.
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll που προαναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες από φίλια Μέσα Ενημέρωσης, για να διαφημίσει το... συγκλονιστικό προβάδισμα της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” κατά 0,7 % (!!!!), από τον Γιώργο Χατζημάρκο, με τον τρόπο που δημοσιεύτηκε, “μπάζει” από παντού και αυτό που καταφέρνει τελικά να ανατρέψει δεν είναι το σαρωτικό (και μη αναστρέψιμο) προβάδισμα του νυν Περιφερειάρχη. Είναι η σοβαρότητα και η δημοσιογραφική δεοντολογία αυτά που ανατρέπονται.
Ας δούμε ένα - ένα τα σημεία όπου η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πάσχει (τουλάχιστον ως προς τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από την εφημερίδα ΡΟΔΙΑΚΗ) και ο καθένας διαθέτων στοιχειώδη λογική, μπορεί να κρίνει και τον βαθμό εγκυρότητας της.
Επ' αυτών, θα ήταν καλό να αποφανθεί και η ίδια η Opinion Poll αν συμφωνεί με τον τρόπο που η έρευνά της δημοσιοποιήθηκε, δεδομένου ότι καμία σοβαρή εταιρεία δημοσκοπήσεων δεν θα καταστρατηγούσε θεμελιώδεις όρους δημοσιοποίησης των ερευνών της.
1. Παρότι η έρευνα, ως προς την πρόθεση ψήφου δίνει προβάδισμα 0,7% στον Μανώλη Γλυνό, ο Γιώργος Χατζημάρκος υπερτερεί σημαντικά στα ερωτήματα που αποτελούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας.
2. Στο ερώτημα “Ποια είναι η άποψή σας για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες”, ο Γιώργος Χατζημάρκος συγκεντρώνει 58,1% θετικές και σχεδόν θετικές γνώμες, έναντι 49,7 του Μανώλη Γλυνού.
3. Στο ερώτημα "ποιούς από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες μπορούσατε να ψηφίσετε ή δεν θα μπορούσατε να ψηφίσετε ποτέ", τον Γιώργο Χατζημάρκο θα ψήφιζε το 58,8 % και τον Μανώλη Γλυνό το 49,4%.
Τον Γιώργο Χατζημάρκο δεν θα ψήφιζε ποτέ το 27,5% και τον Μανώλη Γλυνό δεν θα ψήφιζε ποτέ το 28,7%.
4. Παρότι λοιπόν ο Γιώργος Χατζημάκος υπερέχει με καθαρή διαφορά του Μανώλη Γλυνού στα επιμέρους ερωτήματα που αναλύουν και αιτιολογούν την πρόθεση ψήφου, η εν λόγω έρευνα - τουλάχιστον στο σκέλος που δημοσιοποιήθηκε από τη Ροδιακή, δεν αιτιολογεί για ποιο λόγο οι ερωτηθέντες που έχουν επιχειρηματολογήσει υπέρ του Γιώργου Χατζημάρκου, απαντούν τελικά ότι θα ψηφίσουν Γλυνό!
5. Η έρευνα δεν περιλαμβάνει ερώτημα για την παράσταση νίκης. Και θα πρέπει να διευκρινιστεί αν όντως τέτοιο ερώτημα δεν υπάρχει, πράγμα απίθανο - αφού είναι εκ των ων ουκ άνευ σε δημοσκοπήσεις του είδους - ή αν η εφημερίδα απέφυγε να δημοσιεύσει τη σχετική κάρτα. Ευλόγως μπορεί να πιθανολογήσει κανείς ότι ερώτημα για την παράσταση νίκης σαφώς υπάρχει και είναι υπέρ του Γιώργου Χατζημάρκου, Το δεδομένο ότι σπάνια έως ποτέ το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης διαφοροποιείται της παράστασης νίκης, όπως συμφωνούν όλοι οι δημοσκόποι, είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να αποφύγουν την δημοσιοποίηση του στοιχείου αυτού.
6. Στην ανάλυση του προφίλ των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι φέρονται να δηλώνουν την κομματική προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ (31,1% έναντι 20,2 % από τη Νέα Δημοκρατία), αλλά στο ερώτημα “Αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν Ευρωεκλογές τι θα ψηφίζατε” επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 27,3%, έναντι 14,0 που επιλέγουν ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι δε τέτοια η προχειρότητα δημοσίευσης των καρτών της έρευνας, που η συγκεκριμένη κάρτα “Αν την επόμενη Κυριακή γίνονταν Ευρωεκλογές τι θα ψηφίζατε” δημοσιεύτηκε δύο φορές!
7. Στην ταυτότητα της έρευνας δεν αναφέρεται πουθενά το όριο στατιστικού λάθους.
8. Στην ταυτότητα της έρευνας δεν αποτυπώνεται πουθενά ο εντολέας, όπως ο νόμος ρητά ορίζει, παρότι η εφημερίδα Ροδιακή ισχυρίζεται ότι η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της.
Έχει την αξία του το γεγονός ότι η μέρος της ίδιας δημοσκόπησης της Opinion Poll στο Νότιο Αιγαίο, στο σκέλος που αφορά τις Ευρωεκλογές, δημοσιεύτηκε προ ολίγων ημερών σε αθηναϊκά ΜΜΕ (κλικ στον σχετικό σύνδεσμο
https://www.in.gr/…/katarreysi-syriza-sto-notio-aigaio-pan…/).
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Ρένα Παυλάκη
Δημοσιογράφος - Εκδότης