Tο άρθρο έχει τίτλο «Μπορούν οι κρυμμένοι θησαυροί αυτού του ελληνικού νησιού να δελεάσουν τουρίστες;». Σύμφωνα με την συντάκτρια του αφιερώματος, «η Κάρπαθος, αγνοημένη σε μεγάλο βαθμό ακόμα και από τους Έλληνες ταξιδιώτες, καταφέρνει και ισορροπεί τον αναπτυσσόμενο τουρισμό με το να διατηρεί τις αρχαίες παραδόσεις της».
Το άρθρο σχολιάζει το δυσπρόσιτο του νησιού. «Παρότι η Κάρπαθος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο, υπάρχει εδώ μία έντονη αίσθηση απομόνωσης» γράφει το National Geographic σχολιάζοντας τις πάνω από 20 ώρες που χρειάζεται το πλοίο από τον Πειραιά για να φτάσει κανείς στην Κάρπαθο ενώ το αεροδρόμιο του νησιού συνδέεται με ελάχιστες πτήσεις από το εξωτερικό.
«Oι Καρπαθιώτες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια βαθιά αίσθηση αυτάρκειας και ανεξαρτησίας, ειδικά στη βόρεια πλευρά του νησιού όπου οι περισσότερες οικογένειες επιβιώνουν μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Σε πολλά νοικοκυριά, το τυρί και το βούτυρο φτιάχνεται με το γάλα από τις δικές τους κατσίκες και πρόβατα, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για μία οικογένεια να παράγει το δικό της μέλι, κρασί και ελαιόλαδο», γράφει το Νational Geographic.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, σύμφωνα με όσα γράφει το μεγάλο περιοδικό του εξωτερικού στην ιστοσελίδα του, το νησί έχει ζήσει αύξηση του τουρισμού. Όσοι έρχονται εδώ ψάχνουν μια πιο off-beat εμπειρία για να αποφύγουν την κοσμοσυρροή των πιο δημοφιλών ελληνικών νησιών.
Ένα πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η Κάρπαθος, όπως άλλωστε και πολλά άλλα ελληνικά νησιά είναι το ζήτημα των απορριμμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται πολλές φορές. Άλλωστε ακόμα και αυτό το «κρυμμένο μυστικό» των Δωδεκανήσων με τους περίπου 4.000 κατοίκους υποδέχτηκε το 2019, την τελευταία χρονιά πριν την πανδημία δηλαδή, περίπου 190.000 επισκέπτες. Όμως, η συγγραφέας του National Geographic παρατηρεί, υπάρχει τάση για περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Ένα πρώτο βήμα που πρέπει να επεκταθεί.
Στο National Geographic μίλησε μια επιχειρηματίας που ασχολείται με τον οικοτουρισμό στο νησί. Η Ευαγγελία Αγαπίου ίδρυσε το 2016 την Ecotourism Karpathos καθώς παρατήρησε πως το νησί που είναι άγνωστο ακόμα και για τους περισσότερους Έλληνες, ξεκίνησε να δέχεται περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τους ενδιάφεραν κυρίως δραστηριότητες όπως το trekking, το wind surfing και η παρατήρηση πουλιών, αλλά και τοπικά έθιμα, όπως ο τρόπος που γιορτάζεται το Πάσχα ή ο Δεκαπενταύγουστος, με τους ντόπιους να φορούν παραδοσιακές στολές αλλά και η τοπική κουζίνα με τις μακαρούνες, τα τοπικά ζυμαρικά που τα φτιάχνουν χειροποίητα οι γυναίκες σε χωριά όπως η Όλυμπος.
Η Ecotourism Karpathos διοργανώνει τέτοιες δραστηριότητες και η κα Αγαπίου θεωρεί ότι ο οικοτουρισμός και γενικότερα η sustainable προσέγγιση είναι η καλύτερη λύση για την μακροπρόθεσμη ευημερία της Καρπάθου. Έτσι, ανάμεσα στις δραστηριότητες που προσφέρει, περιλαμβάνονται και επιδείξεις οινοποιίας με τον παραδοσιακό «σπιτικό τρόπο» άλλα και νυχτερινές αλιευτικές εκδρομές με ντόπιους ψαράδες.
https://www.travel.gr/experiences/travel/afieroma-toy-national-geographic-stoys-krymmenoys-th/