64χρονος Ροδίτης το νέο μεγάλο θύμα των δήθεν τεχνικών της Microsoft

Οκτώβριος 02, 2021

Ούτε αρχή ούτε τέλος έχουν οι υποθέσεις απάτης, τετελεσμένες και σε απόπειρα, που καταγγέλλονται καθημερινά στις αρχές και που αφορούν, όπως έγραψε η «δημοκρατική», στην δράση επιτήδειων που μέσω κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων, στοχεύουν στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πολιτών και στα προσωπικά και τραπεζικά τους δεδομένα.
Εγκληματίες του κυβερνοχώρου από το εξωτερικό παριστάνουν τους τεχνικούς της Microsoft και πραγματοποιούν κλήσεις σε συνδρομητές ως επί το πλείστον σταθερής αλλά και κινητής τηλεφωνίας όλο το 24ωρο, ενώ ο αριθμός των θυμάτων στο νησί αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και οι απόπειρες απάτης είναι πλέον χιλιάδες.
Οπως έγραψε και χθες η «δημοκρατική», την 22α Σεπτεμβρίου 2021 οι απατεώνες αφαίρεσαν ποσό ύψους 25.580 ευρώ από Ροδίτη, την 27η Σεπτεμβρίου 2021 ποσό ύψους 1320 από μια ημεδαπή και την 28η Σεπτεμβρίου 2021 ποσό ύψους 1961 από ένα ημεδαπό.
Χθες υποβλήθηκε νέα μήνυση από έναν 64χρονο.
Πιο συγκεκριμένα ο 64χρονος ημεδαπός κατήγγειλε αρμοδίως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου χθες ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 και περί ώραν 10:00 δέχτηκε κλήση στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του από τηλέφωνο του εξωτερικού και του μίλησε μια γυναίκα στα Αγγλικά η οποία του συστήθηκε ως υπάλληλος της εταιρείας Microsoft.
Τον έπεισε ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόλλησε ιό και τον συνέδεσε με έναν υποτιθέμενο τεχνικό της Microsoft.
Ο τεχνικός του μιλούσε με ινδική προφορά Αγγλικά και τον έπεισε ότι ο μόνος τρόπος για να επιδιορθώσει τον υπολογιστή του ήταν να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του το πρόγραμμα Supremo στην δωρεάν (free) έκδοση.
Ο 64χρονος ακολούθησε τις οδηγίες του υποτιθέμενου τεχνικού και του έδωσε τους κωδικούς της εφαρμογής χωρίς να αντιλαμβάνεται ακριβώς τι κάνει γιατί δεν έχει καλές γνώσεις από υπολογιστή.
Με τους κωδικούς άρχισε να χειρίζεται εκείνος τον υπολογιστή του και να τρέχει προγράμματα με τα οποία δήθεν έκανε φορμάτ ή ανασυγκρότηση.
H οθόνη του υπολογιστή του 64χρονου μαύρισε και δεν έβλεπε τι ενέργειες έκανε ακριβώς.
Μισή ώρα μετά άνοιξε η οθόνη του υπολογιστή του και του ζήτησε να ανοίξει τις ιστοσελίδες των τραπεζών ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANK και να πληκτρολογήσει τους κωδικούς χρήστη και τους μυστικούς κωδικούς (password) χωρίς να κάνει είσοδο στις εφαρμογές.
Έπειτα μαύρισε ξανά η οθόνη του για μια ώρα περίπου και κατά τη διάρκεια της κλήσης μίλησε με τεχνικό και του είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να συνδέεται το κινητό του τηλέφωνο με τον υπολογιστή και τον παρότρυνε να κατεβάσει μια εφαρμογή στο κινητό του από το playstore, πράγμα που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαπίστωσε ότι είχαν γίνει μεταφορές χρημάτων από λογαριασμούς του και συγκεκριμένα ποσό 10.500 ευρώ από την Εθνική σε λογαριασμό ημεδαπού της Πειραιώς, 9.500 ευρώ από την Εθνική σε λόγαριασμό της Eurobank και το ποσό των 9800 ευρώ στην τράπεζα του Βελγίου Transferwise Europe.
Το θύμα κάλεσε τις τράπεζες και ακύρωσε τους κωδικούς του web banking του.

Ποιούς αριθμούς να αποφεύγετε
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει σε Ελλάδα και Κύπρο, οι αριθμοί που πρέπει να αποφεύγετε ξεκινούν από: 0044, 0046, 0049, 00340, +442, +412, +462.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot