«Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες για τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γιατί το Παγκόσμιο θέλει πολύ μεγαλύτερες υποδομές»
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑσπορ, αναφέρθηκε στην από κοινού πρωτοβουλία της Ελλάδας, με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, για την ανάληψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2028.
Ο κ. Βασιλειάδης, εκτίμησε ότι υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες, με σχέση με την από κοινού διεκδίκηση του Μουντιάλ το 2030, το οποίο παραμένει πάντα στο πλάνο και σε στόχευση…
Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού μίλησε για την διεκδίκηση του Final 4 της Euroleague του 2020 ή του 2021, τη συμβολή των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου στο μπάσκετ, και τον φόρο τιμής που τους αναλογεί, την ανάληψη και άλλων διεθνών διοργανώσεων με μέτρο και φειδώ στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, με αντιπαράδειγμα το «Αθήνα 2004», τον κομβικό αθλητικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, την κοινή παρουσία των οπαδών στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων, καθώς και τις αποφάσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, στις επίμαχες αναφορές της UEFA για στημένα παιχνίδια.
Εκτιμάτε ότι υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2028, απ’ ό,τι του Μουντιάλ του 2030;
«Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες για τη διοργάνωση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γιατί το Παγκόσμιο θέλει πολύ μεγαλύτερες υποδομές… Αυτό έλεγα στους συναδέλφους μου -γιατί εκείνοι θα πρέπει να δημιουργήσουν νέες υποδομές- ότι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την επόμενη ημέρα… Η «Αθήνα 2004» αποτελεί αντιπαράδειγμα στον τομέα των υποδομών… Τι θα πρέπει να βλέπουμε για να μην το ξανακάνουμε… Από τη δική μας πλευρά η προσπάθεια για διεκδίκηση μιας διοργάνωσης, έγινε για συγκεκριμένους λόγους και με συγκεκριμένους άξονες… Δηλαδή είδαμε τι έχει το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τις χαμηλότερες δυνατές παρεμβάσεις… Εμείς δεν χρειάζεται να φτιάξουμε μετρό… Υπάρχει στην Αθήνα και θα υπάρξει και στη Θεσσαλονίκη. Αεροδρόμιο υπάρχει στην Αθήνα, υπάρχει και θα είναι ακόμη καλύτερο της Θεσσαλονίκης… Υπάρχει το οδικό δίκτυο, ο σιδηρόδρομος κ.λ.π.».
Αναφορικά με τα γήπεδα…
«Στην τελική ευθεία είναι το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας… Η Τούμπα ξεκινά πολύ σύντομα… Μπαίνει στην τελική ευθεία… Για το Ολυμπιακό Στάδιο ξεκινήσαμε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών. Έχει προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος και πάμε σε ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση, γιατί δεν έχει γίνει ποτέ… Έχουμε το “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, το οποίο για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι εξαιρετικό γήπεδο, με μια ανακαίνιση που ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει τότε… Για εμάς, την Ελλάδα, το κόστος είναι απειροελάχιστο. Εκτός εάν κάνουμε πάλι τα ίδια… Εάν δεν έχουμε μάθει τίποτε και πάμε να κάνουμε τα ίδια… Η δική μας η παρουσία εγγυάται ότι αυτό δεν θα ξαναγίνει… Βέβαια, το 2028 είναι μακριά…».
Έχετε συζητήσει για τη διεκδίκηση περαιτέρω αθλητικών διοργανώσεων;
«Έχουμε συζητήσει για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ Γυναικών του 2021. Γραφειοκρατικά δεν έχει τελειώσει, γιατί αποτελεί υπόθεση των Ομοσπονδιών… Όμως, προχωράμε… Έχουμε συζητήσει και για διοργανώσεις μπάσκετ… Το σημαντικό είναι πλέον ότι σε τακτική βάση είμαστε στο ίδιο τραπέζι… Συζητάμε και σχεδιάζουμε. Θέλουμε τα Βαλκάνια να γυρίσουν σελίδα. Θέλουμε να απασχολούν πια τον κόσμο θετικά… Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι στο επίκεντρο αυτών των μεγάλων αλλαγών, ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων…».
Αφήνουμε στην άκρη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ή παραμένει στο πλάνο διεκδίκησης;
«Όλα είναι στο παιχνίδι… Ξεκινάμε με το Ευρωπαϊκό του 2028 και συνεχίζουμε και με άλλες διοργανώσεις… Ο σχεδιασμός που αφορά στην ευρύτερη γειτονιά μας, είναι να αλλάξει η ατζέντα και θα αλλάξει…».
Είναι πιθανή η διεκδίκηση των Final 4 της Euroleague του 2020 και του 2021 και η απόδοση του ονόματος των Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου στη διοργάνωση;
«Είμαστε καλά… Υπάρχει αυτή η πρόθεση και η εισήγηση για δύο ανθρώπους που σημάδεψαν τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό και το ελληνικό μπάσκετ… Περισσότερες λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα…».
Υπάρχει στο μέλλον η πιθανότητα να δούμε οπαδούς ομάδων σε κοινή παρουσία στα γήπεδά μας;
«Εγώ το ήθελα πολύ και ως φίλαθλος και ως υπουργός… Φέτος, προσπάθησα πολλές φορές και σε διαφωνία με την Αστυνομία, για τις μεγαλύτερες δυνατές μετακινήσεις… Δυστυχώς δεν υπήρχε η βούληση… Οι ομάδες δεν έκαναν κάτι προς αυτό…».
Αναφορικά με τις αποφάσεις στην Κύπρο, για αναστολή του Πρωταθλήματος της Β΄ Κατηγορίας, λόγω επαναλαμβανόμενων αναφορών από την UEFA για στημένα παιχνίδια, ο κ. Βασιλειάδης τόνισε: «Στην Κύπρο πήραν δύσκολες, αλλά καλές αποφάσεις… Θα έρθει κάποια στιγμή κι εδώ η ώρα να παρθούν δύσκολες αποφάσεις…».
Μιλώντας για τη Sportexpo, ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε:
«Η Sportexpo, έχει διπλή σημασία. Η μία είναι αυτή που όλοι βλέπουμε, για τη συνεργασία των βαλκανικών χωρών, για ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο για τους λαούς μας και τις χώρες μας… Ένα αύριο ειρηνικό, ένα αύριο με την Ελλάδα στο επίκεντρο και ατμομηχανή των εξελίξεων.
Τη Sportexpo την ξεκινήσαμε δειλά, πριν από τέσσερα χρόνια… Όταν πρωτοαναλάβαμε να κάνουμε μια Έκθεση, όπου ο ελληνικός αθλητισμός θα συγκεντρώνεται σ’ ένα σημείο, θα συζητεί, θα δείχνει τι έχει κάνει, θα δείχνει τον προγραμματισμό του, θα “ζυμώνεται” για την επόμενη μέρα… Ξεκινήσαμε πολύ δειλά…
Όποιος έρχεται στην Έκθεση είναι πολύ χαρούμενος. Γιατί συναντά το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού. Με συνδιοργανωτές, τους Βούλγαρους, τους Σέρβους, τους Ρουμάνους, τους Κύπριους –μ’ αυτούς έτσι κι αλλιώς ήταν προσδιορισμένο ότι θα ήμασταν συνδιοργανωτές στη φετινή Έκθεση…
Νιώθω ότι αυτή η πόλη ανακτά τη θέση που είχε πάντοτε ως πρωτεύουσα του ελληνικού αθλητισμού… Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε αρκετά βήματα μπροστά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στη γέννηση και παραγωγή ταλέντων. Αυτό θέλαμε να κάνουμε και νομίζω το πετυχαίνουμε και έχουμε πλέον έναν σοβαρό αθλητικό προορισμό στις αρχές κάθε Απρίλη…».