Με πολύ καλές επιδόσεις και δύο πανελλήνια ρεκόρ νεανίδων ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των αγώνων του 34ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Πρωταγωνιστές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος, όπου με 8,26 μ. σημείωσε την κορυφαία φετινή επίδοση στην Ευρώπη και την 2η στον κόσμο, η Ελένη Κλούντια Πόλακ που είχε μια εξαιρετική παρουσία στο επί κοντώ και με 4,60 μ. επιβεβαίωσε το όριο για το ευρωπαϊκό στο Παρίσι, αλλά και δύο νεαρές αθλήτριες που σημείωσαν Πανελλήνια ρεκόρ νεανίδων (Κ20) κι έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει.
Ο λόγος για την Αναστασία Ντραγκομίροβα στο πένταθλο και την 18χρονη Ελλη - Ευτυχία Δεληγιάννη στα 800μ. Ακόμη ξεχώρισαν, το πέμπτο νταμπλ για τον Ανδρέα Δημητράκη στην ιστορία της διοργάνωσης στα 1.500μ και 3.000μ, η 9η νίκη του Δουβαλίδη στα 60μ εμπόδια, η 7η της Ελισάβετ Πεσιρίδου στα 60μ εμπόδια, η 6η του Κώστα Μπανιώτη στο ύψος, η 5η της Καρακατσάνη στα 3.000μ και του Παναγιώτη Τριβυζά στα 200μ και η 3η νίκη στα 800μ και 2ο νταμπλ στην καριέρα της για την Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου.
Αναλυτικά:
Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς), στο τελευταίο του άλμα "προσγειώθηκε" στα 8.26μ και έγινε ο δεύτερος άλτης φέτος στον κόσμο και ο κορυφαίος τη Ευρώπης. Παράλληλα ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι επιβεβαίωσε την ικανότητα του να ανταποκρίνεται παρά τις αλλαγές που στη φόρα του, τις οποίες δούλεψε όλο αυτό το διάστημα με τον προπονητή του, ενόψει των αγώνων του ανοιχτού. Ο Τεντόγλου ήταν εντυπωσιακός στο δεύτερο μισό του αγώνα, αφού και στα τρία τελευταία του άλματα βελτίωσε το ρεκόρ, που είχε πριν ξεκινήσει τον αγώνα - 8,07 μ. από το Μπόχουμ.
Ο 22χρονος έκανε 8,11 μ. στο τέταρτο άλμα, 8,16 μ. στο πέμπτο και 8,26 μ. στο έκτο και τελευταίο για να ξεσηκώσει τους φίλους του στίβου, που βρέθηκαν στις εξέδρες του ΣΕΦ. Ο Τεντόλου θα ξεκουραστεί κι έπειτα θα ξεκινήσει την προετοιμασία του για τον ανοιχτό, εκεί όπου θα διεκδικήσει την διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το 8.26μ είναι το τέταρτο καλύτερο άλμα στην καριέρα του Τεντόγλου.
«Έκλεισα τη σεζόν με μια καλή επίδοση. Δεν υπήρχε αγώνας στόχος αλλά ήθελα να κάνω στην Ελλάδα μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους του στίβου έναν καλό αγώνα και να τους αποζημιώσω για την παρουσία τους. Ξεκινάμε προετοιμασία για τον ανοιχτό στίβο που μας περιμένει μια πολύ απαιτητική χρονιά με ΟΑ και Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Η επίδοσή μου σήμερα (8.26μ.) με φέρνει πρώτο στην Ευρώπη και 2ο στον κόσμο. Θέλω να είμαι υγιής για τη συνέχεια ώστε να πετύχω τους στόχους μου», είπε ο Τεντόγλου.
Δεύτερος με 7,44 μ. ήταν ο Νίκος Καψής (ΟΣΦΠ) και τρίτος ο Θανάσης Παπαδόπουλος (ΓΣ Ηλιούπολης) με 7,29 μέτρα.
Η Ελένη Κλαούντια Πόλακ πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στο επί κοντώ, και παρά το ότι δεν ξεκίνησε καλά τον αγώνα και δεν είχε τον απαραίτητο συναγωνισμό, κατάφερε να υπερβεί τα 4.60μ, χάνοντας στις λεπτομέρειες τα 4.70μ που θα της έδιναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πάντως επιβεβαίωσε το όριο για το ευρωπαϊκό που θα γίνει αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι.
«Επιβεβαίωσα άλλη μια φορά το όριο για το Ευρωπαϊκό που είναι κύριος στόχος μου, Στον κλειστό ο στόχος μου ήταν τα 4.70μ, το όριο για την ΟΑ, είχα πολύ καλά άλματα αλλά δυστυχώς, έφτασα στην πηγή και δεν ήπια νερό, ειδικά με το τρίτο μου άλμα στα 4.70μ. Θέλω να ευχαριστήσω τον σύλλογό μου ΑΟ Μεγάρων και τον προπονητή μου Μανώλη Καραγιάννη τον σύζυγό μου και τις οικογένειές μας που μας στηρίζουν στις προσπάθειές μας και είναι δίπλα μας στις δύσκολες στιγμές. Είμαι χαρούμενη για τον 4ο τίτλο μου», δήλωσε η Πόλακ.
Ο Ανδρέας Δημητράκης (Πανναξιακός), πέτυχε το 5ο του νταμπλ στη διοργάνωση, ενώ σημείωσε και την δεύτερη νίκη του στο αγώνισμα των 3.000 μέτρων. Ο Δημητράκης τερμάτισε την απόσταση σε 8.09.21 και άφησε στη δεύτερη θέση τον Μάριο Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας) με 8.16.55.
Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ, που χθες ήταν νικητής και στα 1.500μ, έχει κάνει άλλη μία φορά το νταμπλ σε 1.500μ/3.000μ το 2016, ενώ έχει άλλα τρία νταμπλ σε 800/1.500 μέτρα. Η τριάδα στο αγώνισμα συμπληρώθηκε από τον Νίκο Φράγκου (ΓΣ Κηφισιάς), που τερμάτισε σε 8.25.57.
«Είμαι ευχαριστημένος με τη νίκη και το 5ο νταμπλ, μπήκα απλά για να κερδίσω, πιστεύω με πιο έντονο συναγωνισμό θα είχα μια επίδοση κάτω από 8 λεπτά και αυτό θα επιδιώξω στον ανοιχτό όταν βρω την κατάλληλη ευκαιρία», είπε ο Δημητράκης μετά τη νίκη του.
Στα 800μ η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) τερμάτισε σε 2.06.69 και έκανε το νταμπλ στη διοργάνωση, ωστόσο η αθλήτρια που έκλεψε την παράσταση ήταν η 18χρονη Ελλη - Ευτυχία Δεληγιάννη (ΣΑΚΑ).
Η νεαρή αθλήτρια είχε δείξει από την περασμένη αγωνιστική της εμφάνιση πως είναι σε θέση να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ και τα κατάφερε. Η νεαρή τερμάτισε σε 2.07.23 και βελτίωσε το 2.07.83, που ήταν το ρεκόρ της Αναστασίας Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) από τις 31 Ιανουαρίου του 2015.
Κοντά στο φετινό της ρεκόρ έτρεξε και η Γιαννοπούλου, που έχει φέτος 2.06.42 και έκανε τρεις τις νίκες της στο αγώνισμα κι έφθασε στο δεύτερο νταμπλ της.. Η περσινή νικήτρια, Νικολέτα Κυνατίδου (ΓΣ Γλυφάδας) ήταν τρίτη με 2.13.29. Η Δεληγιάννη κατάφερε να επιβεβαιώσει και το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20.
«Πέτυχα το 2ο νταμπλ στον κλειστό στίβο, 800 και 1.500μ στο ίδιο πρωτάθλημα και αυτό με κάνει χαρούμενη. Γενικά είμαι σταθερή στις επιδόσεις μου αλλά περιμένω να «βγει» κάτι παραπάνω. Ελπίζω να έρθει στον ανοιχτό αυτό το κάτι παραπάνω. Θέλω να συγχαρώ την Έλλη Δελγιάννη για το πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στην κούρσα και τις εύχομαι καλή συνέχεια», είπε η Γιαννοπούλου.
Νέα επιτυχημένη εμφάνιση όμως είχαμε και για την Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΓΣ) η οποία έφτασε στην 5η νίκη της στα 3.000μ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος κλειστού με 9.24.48 και έγινε η πολυνίκης στο αγώνισμα.
Η έμπειρη αθλήτρια, λίγες ημέρες από τη νίκη της στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα σε ανώμαλο δρόμο τερμάτισε πρώτη και στα 3.000μ κλειστού. Δεύτερη με 9.45.87 ήταν η Ζωή Ανδρικοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης) με 9.45.87 και Τρίτη η η Κατερίνα Δόβρου (ΓΣ Γλυφάδας) 10.00.75.
«Μέχρι χθες βράδυ δεν είχα αποφασίσει να τρέξω αλλά είπαμε να αγωνιστώ για να κλείσω καλά η χειμερινή περίοδος. Είχα αποφασίσει να κάνω συγκεκριμένα περάσματα και αναλόγως στην κατάσταση που θα βρισκόμουν αν μπορούσα να κάνω κάποια αλλαγή. Τελικά η κούρσα μου βγήκε, δεν πιέστηκα και ήταν από τις πιο ευχάριστες κούρσες και πέτυχα την 5η νίκη μου στο πρωτάθλημα»
Η Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) αναδείχθηκε νικήτρια στο πένταθλο, ενώ βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων (Κ20) με 4.081β. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ βελτίωσε τους 3.720β της Πασχαλίνας Παπαδοπούλου από τις 23/2/2019.
Παράλληλα η νεαρή αθλήτρια με το 1,78μ που πέτυχε στο ύψος έπιασε και το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 του Ριέτι και έγινε η έκτη καλύτερη Ελληνίδα όλων των εποχών στο πένταθλο.
Οι αναλυτικές επιδόσεις της Ντραγκομίροβα που κατέκτησε πέρυσι το χάλκινο μετάλλιο στις Ολυμπιακές ημέρες Νεότητας ήταν 60 μ. εμπ.: 8.95, ύψος: 1,78 μ., σφαιροβολία: 14,33 μ., μήκος: 5,93 μ., 800 μ.: 2.40.75.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που κατάφερα να κάνω το ρεκόρ. Σίγουρα θα μπορούσα να έχω κάνει καλύτερη επίδοση, γιατί και το 1.81μ είναι άλμα που θεωρώ πως έχω, αλλά και διότι αν είχα περισσότερο χρόνο να ξεκουραστώ για το επόμενο αγώνισμα, θα μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο στο μήκος. Ο κλειστός είναι για εμένα ένα ζέσταμα για τον ανοιχτό, οπότε τώρα συνεχίζουμε για τους αγώνες της θερινής περιόδου. Σίγουρα στο Ριέτι θα κάνω σύνθετα και από τη στιγμή που μου το επιτρέπει το πρόγραμμα, θα κάνω και μήκος. Παρότι έπιασα το όριο στο ύψος, δεν μας ενδιαφέρει ενόψει Ριέτι. Πάντα αντιμετωπίζω το κάθε αγώνισμα και σαν μονάδα», είπε το μεγάλο ταλέντο του ελληνικού κλασικού αθλητισμού.
Δεύτερη με 3.506β ήταν η Νικολέτα Λογδανίδου (ΓΕ Νάουσας) και νέο ατομικό ρεκόρ και τρίτη η Ιωάννα Τσάβα (ΣΕΔΑ Περάματος) με 3.152 β.
Ο Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στα ψηλά εμπόδια για ένατη χρονιά στην καριέρα του με 7.67 και πλέον στρέφει την προσοχή του στους αγώνες της θερινής σεζόν. Ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ ολοκλήρωσε μια άκρως επιτυχημένη χρονιά και έβαλε τις βάσεις για εξαιρετικές παρουσίες το καλοκαίρι.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με την επίδοσή μου, ήθελα να ολοκληρώσω τον κλειστό με καλύτερη επίδοση παρόλα αυτά δεν "βγήκε" Συνεχίζω για τον ανοιχτό στίβο, ωστόσο είμαι χαρούμενος για την 9η νίκη μου. Για τον ανοιχτό είναι μια δυνατή και απαιτητική χρονιά, έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και Πανευρωπαϊκούς και εύχομαι να είμαι υγιής για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις στη συνέχεια», είπε ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα μετά τη νίκη του.
Ο Κώστας Χίντας (ΓΑΣ Μ. Αλέξανδρος Γ.) και ο Νίκος Φιλανδαράκης (ΓΑΣ Ιεράπετρας) ακολούθησαν με 8.17. και 8.23.
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος), έκλεισε τη σεζόν με ιδανικό τρόπο, αφού κατάφερε να φτάσει στη νίκη στο Πρωτάθλημα με 8.16 που είναι η καλύτερη φετινή της επίδοση. Η αθλήτρια του Δημήτρη Ευαγγελόπουλου βρήκε τα πατήματά της και το ρυθμό της και κατάφερε να κλείσει τη σεζόν με την έβδομη νίκη της στη διοργάνωση.
«Ο κλειστός στίβος μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση γιατί ήθελα να τρέξω πιο γρήγορα. έχω όμως αποκομίσει καλά στοιχεία για τον ανοιχτό. Είμαι ευχαριστημένη για τον 7ο τίτλο μου στον κλειστό. Στη συνέχεια ο ανοιχτός στίβος έχει δυνατές προκλήσεις, Ολυμπιακοί αγώνες και Πανευρωπαϊκοί και ελπίζω να είμαι υγιής για να πετύχω τους επόμενους στόχους», είπε η αθλήτρια του ΑΟ Κάλλιστος.
Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και η Κυριακή Σαμάνη (Αίολος Μακεδονίας) που τερμάτισε σε 8.38, χρόνος πολύ κοντά στο ατομικό της 8.34. Η τριάδα των νικητριών έκλεισε με την Σοφία Ιωσηφίδου (ΟΚΑ Καβάλας) με 8.90, όσο και η νικήτρια της πρώτης τελικής σειράς Ελιμπιόνα Ζενέγια (ΑΟ Ρόδου) που μετά την εξέταση του φώτο φίνις έμεινε τέταρτη.
Στο ύψος των Ανδρών ο Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής) ξεπέρασε τα 2.16μ και έκανε έξι τις νίκες του στη διοργάνωση. «Δεν είμαι ικανοποιημένος από την επίδοση ένιωθα πολύ καλά και πίστευα ότι θα κυνηγήσω μεγάλη επίδοση αλλά δεν μπόρεσα να το κάνω. Ελπίζω στη συνέχεια να είμαι υγιής και σίγουρα θα βγει η προετοιμασία μου και φυσικά οι μεγάλες επιδόσεις. Συνέχεια για τον ανοιχτό στίβο και τις μεγάλες προκλήσεις που μας περιμένουν. Ελπίζω ότι θα έχω μια επιτυχημένη χρονιά».
Ο Βασίλης Κωνσταντίνου (ΟΣΦΠ) ήταν δεύτερος με το ίδιο ύψος, όπως και ο Αντώνης Μέρλος (Ερμής 1877), που βελτίωσε το ρεκόρ του στον κλειστό στίβο - είχε 2,15 μέτρα. Ο πήχης στη συνέχεια πήγε στα 2.22μ, ύψος όπου κανένας από τους αθλητές δεν κατάφερε να ξεπεράσει.
Ο Παναγιώτης Τριβυζάς τερμάτισε πρώτος στα 200μ με 21.37 και σημείωσε την 5η νίκη του στη διοργάνωση. «Προσπάθησα να κάνω ένα πολύ καλό χρόνο αλλά το έχασα στις λεπτομέρειες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί η προπόνηση έχε στόχο τον ανοιχτό και όχι τον κλειστό και δουλεύουμε πολύ καλά προς αυτή την κατεύθυνση με τον προπονητή μου Κώστα Ηλία. Υπόσχομαι ένα συναρπαστικό καλοκαίρι», είπε ο Τριβυζάς μετά τη νίκη του.
Στα 200μ των γυναικών πρώτευσε η Κορίνα πολίτη με 24.13, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Μαρία Γάτου με 24.42. «Είμαι πολύ χαρούμενη τόσο για την πρώτη θέση όσο και για την επίδοση αφού αγωνίστηκα στον κλειστό μετά από δύο χρόνια. Ξεκίνησα με δύο κούρσες στα 400μ αλλά δεν πήγα όπως θα ήθελα. Με τον προπονητή μου κ Κώστα Ηλία έχουμε βάλει ως στόχο τους αγώνες του καλοκαιριού», δήλωσε η Πολίτη.
Στους άνδρες νικητής στο έπταθλο αναδείχθηκε ο Αντώνης Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας) με 5.232β (συνέτριψε το ατομικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 4.937 από το 2019).
«Είμαι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις μου ιδιαίτερα της πρώτης ημέρας. Όλα ήταν ατομικά ρεκόρ εκτός από το μήκος. Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε μέτρια με τα εμπόδια και άσχημα με το επί κοντώ, έμεινα στο αρχικό ύψος και ο δίδυμος αδερφός μου έκανε τρία άκυρα πράγμα που με έριξε ψυχολογικά. Στο 1.000άρι ήμουν καλά προπονημένος και περίμενα μια καλή επίδοση. Σε γενικές γραμμές είμαι χαρούμενος που κέρδισα το πρωτάθλημα», δήλωσε ο αθλητής του ΣΚΑ Δράμας
Ο Μιχάλης Κιάφας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) ήταν δεύτερος με 4.992β και ο Γιώργος Στεφανής (ΓΕ Νάουσας) τρίτος με 4.604β.
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο μήκος με 6.10μ αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της η Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφισιάς) που άφησε στη δεύτερη θέση με 6.05μ την Ελένη Κουτσαλιάρη (Πυγμή Ευόσμου). Η 17χρονη Αντριάνα Γκόγκα (Πυγμή Ευόσμου) ήταν τρίτη με 5.88μ. Η Κορένεβα είχε ακόμη δύο άλματα πάνω από τα 6.00μ, το τέταρτο στα 6.04μ και το έκτο στα 6.07μ. «Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένη περίμενα μεγαλύτερα άλματα αλλά είναι αρχή και για δεύτερο αγώνα στη σεζόν είμαι ικανοποιημένη. Χάρηκα που κέρδισα το χρυσό μετάλλιο και θα το αφιερώσω στον προπονητή μου και στον σύλλογό μου. Το καλοκαίρι ο στόχος μου είναι πάνω από τα 6.40μ».
Η Σοφία Καϊσίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην καριέρα της νικήτρια στη σφαιροβολία με βολή στα 14.80μ, επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Η 22χρονη είχε ακόμη βολές στα 13.95μ, 14.15μ και 13.87 μέτρα.
«Στις τρεις συμμετοχές μου στον κλειστό μετράω δύο πρωταθλήματα, το 2018 και το 2020. Είμαι ευχαριστημένη από την επίδοσή μου, πέτυχα ατομικό ρεκόρ (14.80μ). Φέτος τροποποίησα την τεχνική μου, είναι μια μεταβατική χρονιά και γι αυτό θεωρώ πως ήταν ένας καλός αγώνας ενώ στόχος μου είναι η συνεχής βελτίωση με τη νέα μου τεχνική», είπε η 22χρονη αθλήτρια.
Δεύτερη με 14,32 μ. ήταν η Χρυσή Μωυσίδου (ΟΣΦΠ) και τρίτη η Μαρία Μαγκούλια (ΕΝ. Καζώνης Καλύμνου) με 14,05 μέτρα.
Ο Χρήστος Κοτίτσας (ΓΣ Κηφισιάς) έφτασε σήμερα στην πρώτη του νίκη σε Πανελλήνιο κλειστού, διανύοντας τα 800 μ. σε 1.50.65 και πλησίασε το φετινό του ρεκόρ, το οποίο είναι 1.50.63. Ο Εράλντο Κεραμάς (ΓΣ Ηλιούπολης) ήταν δεύτερος με 1.52.03 και ο Χαράλαμπος Λαγός (ΓΣ Τρικάλων) τρίτος με 1.52.12.
«Πρώτη φορά αγωνίστηκα στο ΣΕΦ και συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος, δικαιωθήκαμε με τον προπονητή μου Χρήστο Παπαχρήστο για την χειμερινή προπόνησή μας παρόλο που δεν προετοιμαστήκαμε 100% για τον κλειστό στίβο. Στην κούρσα ένιωσα πολύ δυνατός δεν αισθάνθηκα κουρασμένος σε κανένα σημείο και πιστεύω με καλύτερες προϋποθέσεις θα μπορούσα και κάτω από 1.50.00. Επόμενος στόχος μου και πιο σημαντικός είναι στον ανοιχτό στίβο η πρόκριση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Παρίσι», είπε ο Κοτίτσας μετά τον τερματισμό του.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/spor/panellinio-protathlima-kleistoy-stiboy-xehorisan-tentogloy-sto-mikos-kai-polak-sto-epi-konto