×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Βόμβα μεγατόνων στον τουρισμό η πτώχευση του Labirint

Αύγουστος 04, 2014
Πολλοί τη φοβόντουσαν, ήλπιζαν όμως ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Η πτώχευση του πέμπτου μεγαλύτερου ρωσικού tour operator και πρώτου «τροφοδότη» Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα τάραξε τα νερά της τουριστικής αγοράς, προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ήδη προβληματική ζήτηση από τη -μέχρι πέρσι ισχυρά ανερχόμενη- τουριστική αγορά της Ρωσίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η ζημιά για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους τουρίστες του Labirint ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε βασικό προορισμό για τον tour operator, η συνολική έκθεση του οποίου στις αγορές υπολογίζεται σε περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ. Μόνο στα ξενοδοχεία Ρόδου και της Κω, οι οφειλές προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες σε εισερχόμενο τουρισμό αγγίζουν από την άλλη τις 200 χιλ. Πρόκειται για κρατήσεις που είχαν γίνει από Ρώσους μέσω του Labirint για την περίοδο μέχρι και το Σεπτέμβριο και για τις οποίες αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη για να μην χαθούν εντελώς, αλλά να πραγματοποιηθούν μέσω άλλου ταξιδιωτικού φορέα. Εντούτοις θεωρείται δεδομένο πως ο αριθμός αυτών των επισκεπτών δεν θα παραμείνει ίδιος.
 
Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, στη Ρόδο βρίσκονται περίπου 5.000 τουρίστες του συγκεκριμένου πρακτορείου. Παράγοντες της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού βρίσκονται από χτες σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδιους του υπουργείου Τουρισμού, ενώ ήδη στο αεροδρόμιο της Ρόδου προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με εγκλωβισμένους τουρίστες του πρακτορείου.
 
Ο tour operator διατηρούσε εδώ και χρόνια συνεργασία με την εταιρεία Le Grand, η οποία εξυπηρετούσε τη ροή τουριστών προς Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο, Κω, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα, ενώ υπήρχε ανάλογη- μικρότερου όμως εύρους- συνεργασία και με άλλη εταιρεία για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Οι συνεργαζόμενες εταιρείες είχαν από το Μάρτιο κιόλας καταγράψει σημαντική μείωση της κίνησης από τη Ρωσία και ήλπιζαν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
 
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, με πρώτο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, είχαν εδώ και περίπου δύο εβδομάδες κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για νέο «κανόνι» μεγάλου πρακτορείου της ρωσικής αγοράς, όλοι όμως απεύχονταν την αρνητική έκβαση των πραγμάτων. Τα σύννεφα είχαν αρχίσει όμως να πυκνώνουν: οι οφειλές της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99 % των μετοχών του Labirint, προς τη θυγατρική αεροπορική εταιρία της Aeroflot, Orenair (Οrenburg Airlines) γίνονταν όλο και μεγαλύτερες, γεγονός που οδήγησε την αεροπορική στην απόφαση να σταματήσει να μετακινεί μετακινήσει Ρώσους τουρίστες, πελάτες του Labirint, προς Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Βουλγαρία. Μαζί με το Labirint τη νύφη πλήρωσαν και πολλοί μικροί ρωσικοί tour operators που είχαν αγοράσει θέσεις στις πτήσεις αυτές, οι πελάτες τους όμως δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
 
Καλά πληροφορημένες πηγές εστιάζουν την πηγή των οικονομικών προβλημάτων, εκτός από τη σημαντική υποτίμηση του ρουβλιού έναντι του ευρώ που περιόρισε δραματικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων, στην απαγόρευση ταξιδιών προς το εξωτερικών των δημοσίων υπαλλήλων από τη ρωσική κυβέρνηση, οι οποίοι αποτελούσαν τα 2/3 της πελατείας του Labirint. Την κατάσταση επέτεινε ακόμη περισσότερο το αποτυχημένο επιχειρούμενο φετινό άνοιγμα του tour operator στις αγορές της Αιγύπτου και της Ταϊλάνδης.
 
Πρόκειται για το τρίτο κανόνι στη ρωσική αγορά σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Μόλις την προηγούμενη Τρίτη προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας ο ρωσικός tour operator Windrose World, υπό την επωνυμία του οποίου λειτουργούσαν πάνω από 200 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη Ρωσία, τα περισσότερα μέσω δικτύου franchise. Στις 16 Ιουλίου είχε κηρύξει πτώχευση και ένας από τους παλαιότερους ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, ο Neva. Στις 30 Ιουλίου επίσης η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
 
Ήδη στην Ελλάδα η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία κατέγραφε μέχρι πρότινος πτώση 25%, ποσοστό που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί επικίνδυνα μετά την πτώχευση του Labirint. Το ίδιο «κινδυνεύουν» και οι τελευταίες εκτιμήσει του ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους από 1,1 εκατ. Ρώσους, με αντίστοιχη μείωση 15%- 20% στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Ρώσων τουριστών. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπολογίζει πάντως προς το παρόν τις απώλειες του ελληνικού τουρισμού φέτος συνολικά από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα 300 εκατ. ευρώ.
 
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Πηγή:www.capital.gr

kalimnos

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot