Πάντα θεωρούσα ότι ήμουν ευτυχισμένος χάρη στα γονίδιά μου. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει πάντα. Φυσικά, υπάρχουν μέρες που δεν νιώθω ευτυχισμένος και πολύ θα ήθελα να είμαι όσο πιο συχνά γίνεται.
Όλοι αναρωτιούνται «ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας», αν και θα ήταν πιο σωστό να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη πιο ευτυχισμένοι, αφού ένα ποσοστό ευτυχίας το βιώνουμε ήδη. Δοκιμάστε να βαθμολογήσετε από το 1 μέχρι το 10 πόσο ευτυχισμένοι είστε αυτή την περίοδο της ζωής σας, και θα ανακαλύψετε ότι τα περιθώρια δεν τελειώνουν εδώ.
Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά το 50% της ευτυχίας μας βασίζεται στα γονίδιά μας. Κάποιοι άνθρωποι έχουν την προδιάθεση να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι συγκριτικά με άλλους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα τελειώνει εκεί ή ότι δεν μπορείτε κι εσείς να γίνεται πιο ευτυχισμένοι. Αρκεί να το επιλέξετε. Έρευνες δείχνουν ότι το 40% της ευτυχίας μας οφείλεται στις επιλογές μας. Ας γίνουμε λοιπόν αισιόδοξοι και ας δούμε πώς μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
Σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αφορά στην ανάπτυξη των ενηλίκων. Πρόκειται για μια από τις πιο μακροχρόνιες μελέτες για την ευτυχία, η οποία ξεκίνησε από το 1938 και συμμετείχαν 724 άνδρες οι οποίοι παρακολουθούνταν από τότε που ήταν έφηβοι. Στη μελέτη συμπεριλαμβάνονταν άτομα με διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό status, όπως για παράδειγμα από από τις φτωχές συνοικίες της Βοστώνης μέχρι τις πλούσιες του Χάρβαρντ. Μάλιστα, ο Πρόεδρος John F. Kennedy ήταν μέρος της αρχικής ομάδας.
Οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορες πληροφορίες σχετικά με την υγεία τους και κάθε 2 χρόνια ζητούσαν από τους συμμετέχοντες πληροφορίες για τη ζωή τους, καθώς και για την ψυχική και συναισθηματική τους κατάσταση. Μάλιστα, έκαναν ερωτήσεις και σε μέλη της οικογένειάς τους. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και νοοτροπίες που σχετίζονταν με αυξημένα επίπεδα ευτυχίας και αφορούσαν όλους τους συμμετέχοντες.
Τι μπορούμε να αποφεύγουμε και τι να κρατάμε στη ζωή μας
Σύμφωνα με παρατηρήσεις του επικεφαλής της έρευνας δρος Robert Waldinger, οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν επικεντρώνονται περισσότερο σε όσα είναι σημαντικά και δεν ασχολούνται με πράγματα ήσσονος σημασίας όπως έκαναν σε μικρότερη ηλικία. Γενικά, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να αποφεύγουν τις αποτυχίες του παρελθόντος, διότι συνειδητοποιούν πλέον ότι η ζωή είναι μικρή. Έτσι, είναι πιο πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε όσα τους κάνουν ευτυχισμένους.
Γιατί λοιπόν να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο; Σκεφτείτε ποια χόμπι σας αρέσουν και σας κάνουν ευτυχισμένους. Υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει να τα ξαναρχίσετε; Σκεφτείτε τι κάνατε στην παιδική σας ηλικία ή όταν ήσασταν πιο νέοι: να τραγουδάτε, να παίζετε παιχνίδια, να έχετε κάποιες δραστηριότητες; Ο δρ Waldinger τονίζει: «Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι έχουν περισσότερες ευκαιρίες να ξανασχοληθούν με δραστηριότητες που συνδέουν με την ευτυχία». Ευκαιρία λοιπόν και για εσάς να ξαναρχίσετε να συμμετέχετε σε μια χορωδία, να γραφτείτε σε μια σχολή χορού, να παίξετε γκολφ ή να κάνετε ό,τι άλλο σας δίνει ευχαρίστηση».
Διατηρήστε στενές σχέσεις με τους γύρω σας
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ευτυχία και τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις, όπως αυτές που έχουμε με τους συζύγους, την οικογένεια, τους φίλους και τον κοινωνικό μας κύκλο. «Οι προσωπικές σχέσεις δημιουργούν πνευματική και συναισθηματική διέγερση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεσή μας. Αντιθέτως, όταν απομονώνεται κανείς, αποδυναμώνεται ψυχικά», λέει ο δρ Waldinger. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος να επικεντρωθείτε στις θετικές σχέσεις και να διώξετε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σας ή, αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, τουλάχιστον να μειώσετε τις αλληλεπιδράσεις σας με αυτούς.
Αν θέλετε να αποκτήσετε πιο έντονη κοινωνική ζωή, σκεφτείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και ασχοληθείτε εθελοντικά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στις 19 Μαΐου 2016 από την BMJ Open, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο όφελος ήταν μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας από 45 ως 80 ετών και άνω. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να γνωρίσετε ανθρώπους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.
Επίσης, ο εθελοντισμός δίνει την αίσθηση ύπαρξης ενός σκοπού στη ζωή σας, κι αυτό με τη σειρά του σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Αν ψάξετε στην περιοχή στην οποία μένετε, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει. Είναι στο χέρι σας να γίνετε πιο ευτυχισμένοι παίρνοντας αποφάσεις και αλλάζοντας τις συνήθειές σας. Η Υπνοθεραπεία και το NLP Coaching μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να κάνετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Θα δείτε τους στόχους σας να επιτυγχάνονται και τη ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο.
Ο Χαράλαμπος Σολέας διοργανώνει Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κλινική Υπνοθεραπεία με Ψυχοθεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ – Photo: Author/Depositphotos